Lidové noviny

Divočáci si zvykají na beton

-

my i v Ústí nad Labem, kde za loňský rok nahlásili padesát výskytů zvířete a škod.

Divočáci na přechodu

Jako příklad toho, že se s podobnými problémy zdaleka nepotýkáme sami, uvádí Novotná zmíněné německé hlavní město.

„Berlín má ve městě komunitu prasat už třicet let a je to komunita, která roste už jen ve městě. Žijí v parcích, na hřbitovech, umí se tam pohybovat a žije tam už několikátá generace. Nepřišli, prostě tam vyrostli,“říká Novotná.

Z výletu do německé metropole si tak člověk může přivézt i fotografii, jak po přechodu kráčí celá rodinka divočáků. To je ovšem ta lepší varianta. Před pěti lety zůstali po útoku divočáka v berlínské rezidenční čtvrti čtyři zranění.

Černá zvěř je známá také Římanům a také tady už měl střet s pra- V celém Česku je povolen intenzivní lov divočáků, setem následky. Dokonce ty nejzávažně­jší. Letos v březnu zemřel řidič mopedu poté, co mu do cesty vběhl kanec přímo v centru města.

„Němečtí kolegové – profesioná­lní myslivci, střelci – jednou za čas za účasti policie uzavřou část města a střílí. Jejich největší myslivecká organizace říká, že se s tím nic dělat nedá. Tím, že rozšiřujem­e naše obydlí, vyháníme zvěř z jejího přirozenéh­o prostředí. Je to jejich obývák a my jim lezeme do jejich obýváku,“vysvětluje Novotná.

Pro Němce už jsou prasata ve městech dokonce natolik běžnou záležitost­í, že se to promítlo i do zákonných pravidel. Divoká prasata se pod pohrůžkou pokuty nesmí krmit. Zvířata by si totiž zvykla a byla míň plachá.

Nejde ale zdaleka jen o divočáky. Do měst zavítává i jiná zvěř, u níž lidé předpoklád­ají, že se nehne z lesa.

„Včera jsem zrovna seděla a najednou slyším kopýtka na silnici. Byl to srnec, který si to v zástavbě štrádoval po silnici. Teď jsou zrovna v říji a jsou méně plaší. Jdou za srnami tam, kde je slyší, cítí,“vypráví Novotná.

Na divoké jeleny můžete narazit například v Londýně. Jelena siku krmí turisté v třísettisí­covém japonském městě Nara. Jelen běloocasý běžně žije v americkém Minneapoli­su.

Z měst benefitují

Na to, že se divoká zvířata stěhují do měst, upozornil letos i britský deník The Guardian. Podle něj se v hustě obydlených německých předměstíc­h objevují dokonce vlci. Uvádí také příklad sokola stěhovavéh­o, jehož nejhustší výskyt z celého světa je v jednom z nejživější­ch měst na Zemi – v New Yorku. Hned po něm následuje Londýn.

„Proč se zvířata objevují ve městech? Protože z toho benefitují. Mají tady snadný přístup k jídlu, ale i vyšší pravděpodo­bnost přežití,“vysvětlil pro The Guardian Guillaume Chapron ze švédské univerzity. To, jak se lidé pohybují, mohou podle Chaprona zvířata velmi snadno předvídat. Jako příklad uvádí londýnské lišky, které obývají stejná místa jako lidé, jen v jiný čas.

Ovšem zrovna divočáky zřejmě do měst nevábí snazší přístup k potravě. Studie, kterou letos udělal berlínský zoologický institut, ukázala, že černá zvěř preferuje přírodní zdroje potravin. Výzkumníci analyzoval­i žaludky 247 zvířat. Jenom u čtyř našli stopy po chlebu, salámu nebo sýru. Rozhovor čtěte na straně 9

 ?? A to i dosud zakázanými technikami. Může za to nákaza africkým morem prasat. FOTO SHUTTERSTO­CK ??
A to i dosud zakázanými technikami. Může za to nákaza africkým morem prasat. FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia