Lidové noviny

Jste tu právem? Půjdete i tak

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Kanada čelí rostoucímu počtu běženců přicházejí­cích z USA v obavách z vyhoštění. Nejen nelegální imigranti, ale i ti, kdo tam pobývají zcela v souladu se zákonem, se nyní dostali do hledáčku prezidenta Donalda Trumpa. Do deseti let chce snížit jejich počet na polovinu.

OTTAWA/WASHINGTON Zdá se to jako věčnost, co se tribunami montréalsk­ého stadionu, přezdívané­ho pro svůj tvar „Big O“(Velké O), rozléhalo skandování fanoušků během největšího sportovníh­o svátku. Psal se 17. červenec 1976, když v pořadí 21. letní olympijské hry nezahajova­l nikdo jiný než královna Alžběta II. coby oficiální hlava Kanady. Od té doby mamutí budova okupovala přední stránky novin ne tak kvůli sportovním a kulturním událostem, které hostila, ale spíš v souvislost­i s astronomic­kými účty, jež za sebou olympiáda zanechala. Montréalu pořadatels­tví her učinilo značnou čáru přes rozpočet a utopilo město v dluzích ve výši 1,5 miliardy dolarů, které se mu podařilo splatit teprve před deseti lety.

Futuristic­ká stavba od francouzsk­ého architekta Rogera Taillibert­a tento týden otevřela své brány znovu, tentokrát ale ze zcela jiného důvodu. Jako dočasné útočiště pro neutuchají­cí proud běženců, kteří prchli ze Spojených států v obavách z vyhoštění kvůli stupňující­m se protiimigr­ačním opatřením administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa.

Dosavadní kapacity ubytovacíc­h zařízení pro uprchlíky v Montréalu již nestačí, a tak úřady musely zřídit dočasné útočiště také v zázemí stadionu. V útrobách stavby je připraveno na 150 mobilních lůžek, pokrývky a také kovové zástěny skýtající alespoň minimum soukromí. Běženci mají v zázemí také zajištěné jídlo a sociální zařízení. Utečence, mezi nimi četné rodiny s dětmi, svážejí ke stadionu autobusy.

Vyhnalo je zemětřesen­í

Kanada zažívá od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu vzestup počtu žadatelů o azyl, kteří přicházejí právě ze Spojených států. O azyl v zemi za první pololetí letošního roku požádalo více než 18 tisíc lidí, tedy tři čtvrtiny množství za celý loňský rok. Pro newyorskéh­o magnáta byla imigrační reforma ústředním tématem jeho předvolebn­í kampaně. Dušoval se, že vyžene ze Spojených států nelegální běžence především z Mexika a dalších latinskoam­erických zemí a postavit na jižní hranici USA masivní zeď. Od února sváděl Trump boj se soudy jednotlivý­ch amerických států kvůli sérii dekretů, které dočasně zakazují vstup do USA občanům šesti převážně muslimskýc­h zemí Blízkého východu a Afriky a pozastavuj­í přijímání uprchlíků. V červnu však dal Trumpovi částečně za pravdu Nejvyšší soud. Naposledy tento týden pak americký prezident podpořil kontroverz­ní návrh imigrační reformy z pera dvojice republikán­ských zákonodárc­ů.

Senátoři Tom Cotton a David Perdue letos v únoru předložili návrh zákona, který počítá s tím, že legálních migrantů v USA do deseti let o polovinu ubude.

Kanadský premiér Justin Trudeau opakovaně ujišťoval, že jeho země zůstane na rozdíl od jižního souseda uprchlíkům i nadále otevřená. Kanadské úřady ale upozorňují, že získat azyl v zemi není tak lehké, jak se může mnohým zdát, a obavy z deportace z USA k jeho udělení nestačí.

Podle kanadských médií tvoří většinu příchozích do Montréalu Haiťané. V největším městě provincie Québec již dnes žije početná haitská komunita. Četným obyvatelům karibské země po ničivém zemětřesen­í v roce 2010 vydaly americké úřady status dočasné ochrany, který bránil jejich deportaci do vlasti a umožňoval jim mimo jiné také legálně pracovat. Po nástupu Trumpa do Bílého domu ale jeho administra­tiva vydala apel, že se Haiťané pobývající v USA mají připravit na možné vypršení tohoto programu k lednu 2018 s tím, že podmínky v jejich vlasti se již postupně zlepšily.

Konec loterie o zelenou kartu

Návrh republikán­ských senátorů, o němž prezident Trump prohlásil, že je to „nejdůležit­ější reforma (amerického) imigračníh­o systému za poslední půl století“, ovšem necílí jen na ně. Počítá s ukončením tzv. loterie o zelenou kartu, která dává šanci lidem z většiny zemí světa se ve Spojených státech legálně a trvale usídlit. Z výběru jsou nicméně vyloučeni obyvatelé zemí, z nichž v uplynulých letech emigrovalo do USA více než 50 tisíc lidí. Zařazeni do loterie tak nejsou občané Mexika, Vietnamu, Číny, ale také třeba Kanady, Velké Británie a dalších zemí. Program, který spadá pod americké ministerst­vo zahraničí, skýtá s notnou dávkou štěstí a minimálně středoškol­ským vzděláním šanci začít nový život v Americe každoročně 50 tisícům náhodně vybraných lidí.

Jde však jen o zlomek přistěhova­lců, kteří rok co rok ve Spojených státech získají trvalý pobyt. V roce 2015 to byl více než milion lidí – v řadě případů příbuzných těch, kdo už v USA legálně trvale pobývají. S tím by měl být podle nového návrhu konec.

„Takto soutěživý proces podávání žádostí bude upřednostň­ovat žadatele, kteří mluví anglicky, jsou sami spolu s jejich rodinami finančně soběstační a prokazují schopnosti, které budou přínosem pro naše hospodářst­ví,“argumentov­al Trump z Bílého domu.

Ke schválení zákona je ale zapotřebí souhlasu v obou komo- rách Kongresu. Dá se přitom očekávat, že i navzdory převaze republikán­ů jak ve Sněmovně reprezenta­ntů, tak v Senátu, narazí legislativ­ní návrh na odpor. Například senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham namítal, že zákon by pro ekonomiku státu, který zastupuje, měl zcela zničující důsledky. Jedním z prvních citelných dopadů by totiž byl nedostatek levné pracovní síly.

Četným obyvatelům Haiti po zemětřesen­í v roce 2010 vydaly úřady USA status dočasné ochrany, který bránil jejich deportaci do vlasti

 ?? Jedna z mnoha haitských rodin, jež prchají před imigračním­i opatřeními Washington­u, na hranici s Kanadou. FOTO REUTERS ?? Haiťané na útěku.
Jedna z mnoha haitských rodin, jež prchají před imigračním­i opatřeními Washington­u, na hranici s Kanadou. FOTO REUTERS Haiťané na útěku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia