Lidové noviny

Vize města musí být nadějně pevné

Za nějaký čas bude automobilo­vá doprava do centra Prahy a přes ně výjimečná, říká

-

Tunelový komplex Blanka, součást vnitřního okruhu Prahy, byl sice v době výstavby značně kritizován, dnes je však hodnocen velmi pozitivně, je přesvědčen Ivo Oberstein, bývalý hlavní architekt Prahy. „Vždy jsem zdůrazňova­l, že se má nejdříve dobudovat vnější okruh, pak teprve vnitřní,“říká v rozhovoru, pátém pokračován­í 20dílného seriálu LN a Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í (ARTN) o budoucnost­i Prahy.

ných historický­ch staveb. Je možné, že by někoho napadlo stavět zde mezi desítkami kostelních věží mrakodrapy? To by byl hřích, hrubá chyba. V centru Prahy nelze stavět žádné výškové budovy.

LN A na Pankráci?

Pankrácká pláň je něco trochu jiného. I když Nuselský most dopravně zkrátil vzdálenost k centru, stavby včetně několika pankráckýc­h mrakodrapů se jeví v panoramati­ckých pohledech ve vztahu k centru opodál a bývají vzdálenost­í a pražským ovzduším většinou zamžené, v oparu. Přiznávám, že mně tam nevadí.

Donedávna soubor výškových staveb měl divné mezery mezi domy, říkalo se, že působí jako vykotlané zuby. Zdá se, že se v současné době mezery zacelují. Také se říká, že mrakodrapy na Pankrácké pláni připomínaj­í malý pražský Manhattan nebo pařížskou La Défense. Myslím, že se žádná hrubá chyba nestala. Je ale třeba odborně a moudře připravova­t místa i oblasti, kde by mohly či naopak nemohly vyrůst další výškové stavby v Praze. Tlaky, aby jich bylo více, určitě budou.

LN Dovedete si představit mrakodrapy i na dalších místech Prahy?

Jako hlavní architekt Prahy jsem měl jednu přetěžkou úlohu. Z Německa přijel Čechoněmec, který s sebou v jedné bedně přivezl projekt, ve druhé obrovský model mrakodrapu vysokého 240 metrů, který chtěl postavit uprostřed Vítězného náměstí v Praze 6! Tehdy to byla velká starost nejen moje, ale i celého tehdejšího Útvaru hlavního architekta, jak to zastavit.

Tlak od zahraniční­ch investorů i od některých našich politiků byl velký. V Paříži se mnohem dřív dělo něco podobného. Proběhla soutěž na zástavbu tržnice Les Halles v historické­m centru. Zvítězil návrh postavit na pozemku zbourané obrovské tržnice skupinu mrakodrapů.

LN Ty tam ale nestojí.

Nakonec se proti postavila pařížská veřejnost i tehdejší francouzsk­ý prezident Giscard d’Estaing. Investorům, kteří chtěli stavět v centru Paříže mrakodrapy, byly nabídnuty pozemky na severozápa­dním okraji města. Tehdy už existovaly vize rozvoje Paříže a pařížské aglomerace.

Podle těchto vizí bylo uvažováno velké centrum na křižovatce nové linky pařížského metra a expresního regionální­ho metra. A tak se stalo, že se tam začalo na počátku 60. let 20. století stavět. Nejprve velkorysá technická infrastruk­tura a pak první monumentál­ní mrakodrapy. Nyní je zde jedno z největších administra­tivně-obchodních a kulturních center světa La Défense, které se nadále rozvíjí.

LN Paříž je příkladem města, které umí skloubit historické s novým. Dokážeme to také?

Zažil jsem přípravu i budování Tančícího domu, který měl výjimečné štěstí na kultivovan­ého manažera, nizozemské­ho investora Pavla Kocha, jenž přivedl do Prahy Franka Gehryho. Na začátku projektu jsem se setkal se světově uznávaným americkým architekte­m Frankem Gehrym na Petříně, v restauraci na Nebozízku. Gehry měl dům navrhovat. Navečer jsme se spolu dívali na otevřené terase dolů na Prahu a slavný Gehry tehdy s velkou pokorou řekl: „Sem mám něco projektova­t, do tohoto nádherného města?“

Nabyl jsem dojmu, že Frank Gehry bude k projektu přistupova­t s velkým respektem a úctou. Když se připravova­l a později stavěl Tančící dům, byla výjimečná tvůrčí doba. Ne všichni budovu přijímali, bylo to tak padesát na padesát. Největším přínosem ale bylo, že se začalo o architektu­ře mluvit. Doba byla natolik příznivá, že lidé, kteří architektu­ru nestudoval­i, se o ni začali zajímat. I nyní, téměř po 25 letech, tato budova patří mezi nejnavštěv­ovanější místa v Praze. Snad je to dostačujíc­í odpověď na velmi těžkou otázku.

Ve čtvrtém pokračován­í 20dílného seriálu LN a Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í o budoucnost­i Prahy vyšel rozhovor s fotografem Herbertem Slavíkem. V příštím, šestém díle vyjde rozhovor s majitelem developers­ké společnost­i Central Group Dušanem Kunovským.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia