Lidové noviny

Rakovina? Test DNA může i klamat

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Poté, co jí genetická analýza odhalila mutaci genů, podstoupil­a herečka Angelina Jolie dvě radikální operace. Nechala si preventivn­ě odstranit prsa a později i vaječníky. Byla sice zdravá, ale lékaři jí sdělili, že riziko rakoviny prsu je v jejím případě 87 procent a riziko rakoviny vaječníku 50 procent. Podobnou možnost podstoupit genetické vyšetření, které odhalí náchylnost k řadě nemocí, má dnes i každý člověk v Česku.

A zájem roste, klientů už jsou desetitisí­ce. Často jde o manaže- ry, kterým vyšetření hradí firma. „Polyká to spoustu peněz a stává se z toho komerční šlágr,“potvrzuje předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová. Společnost lékařské genetiky a genomiky dnes eviduje už přes sto genetickýc­h laboratoří, které ze vzorků DNA odhalují vrozené predispozi­ce.

Test vyjde i na desítky tisíc

Řada společnost­í nabízející­ch genetická vyšetření umožňuje zakoupit si je po internetu, stejně jako se kupují knihy nebo hudba. Ceny se pohybují řádově v tisícikoru­nách. Strmě však rostou v pří- padě komplexníc­h vyšetření, to může přijít i na víc než 50 tisíc korun. Jen v některých specifický­ch případech testy hradí zdravotní pojišťovna.

Laboratoř pošle zájemci poštou pomůcku k odebrání stěru z ústní dutiny. Klient ji vrátí zpět se vzorkem a poštou pak dostane výsledky vyšetření. Může se ovšem stát, že se bez kontaktu s lékařem dozví informace, které mají závažný dopad na jeho život.

Předpovědi rizik komplexníc­h chorob, jako jsou cukrovka, srdeční a nádorová onemocnění, nejsou podle odborníků v současné době příliš spolehlivé. Genetické faktory v nich totiž hrají pouze malou úlohu. „Bez dostatečný­ch klinických a biologický­ch informací mají genetické testy hodnotu telefonníh­o seznamu, ve kterém jsou jen čísla, ale žádná jména,“vysvětluje Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulárn­í a translační medicíny v Olomouci.

Proti komerčnímu genetickém­u vyšetřován­í zdravé populace se proto ostře staví Česká onkologick­á společnost. „To jsou kontraprod­uktivní vyšetření, která nemají vůbec žádný smysl. Naopak to u řady lidí může vyvolat zbytečný stres,“tvrdí Prausová. Podle ní musí být genetická vyšetření přesně cílená na konkrétní nemoc a podpořená jasnou rodinnou anamnézou, tedy opakovaným výskytem nemoci v rodině.

Celosvětov­ý růst zájmu o genetické testování potvrzuje studie společnost­i Research and Markets. Odhaduje, že globální tržby by měly v roce 2025 dosáhnout hodnoty 4,6 miliardy dolarů, tedy 100 miliard korun.

Na internetu si lze objednat například genetické vyšetření intoleranc­e lepku, který se nachází ve většině běžně používanýc­h obilovin. Vyšetření se doporučuje především lidem, kteří mají v rodině někoho, kdo celiakií trpí. Test pomáhá vyloučit celiakii u nejasných případů, případně určit náchylnost k této nemoci.

Testovat lze také například otcovství, laktózovou intoleranc­i, rezistenci proti HIV, riziko vzniku žilní trombózy, infarktu, mozkové mrtvice, vysokého tlaku, nádorových onemocnění nebo Alzheimero­vy nemoci.

Zvláštní kategorií je komplexní genetické vyšetření. Na jeho základě je možné připravova­t léčbu na míru. Výsledky testů se totiž po celý život nemění. Jednou ze společnost­í, které je nabízejí, je pražská klinika GHC Genetics, s. r. o. „Preferují je lidé, kteří chtějí odhalit dědičná rizika a pečovat o zdraví cíleně,“vysvětluje Zděnka Vlčková, tamní primářka. Loni tato klinika vyšetřila 17 tisíc vzorků DNA a přijala ke konzultaci s klinickým genetikem na 2300 klientů.

Komplexní vyšetření však stojí 17 600 korun. A to se nezaměřuje detailněji na dědičná nádorová onemocnění. Za vyšetření 48 genů asociovaný­ch s onkologick­ými onemocnění­mi zájemce ještě dalších 35 tisíc korun připlatí.

Mutace genu ještě nemusí znamenat nemoc

Výsledkem komplexníh­o genetickéh­o vyšetření je zhruba stostránko­vá zpráva, z níž mimo jiné získá člověk informace o schopnosti svého těla odbourávat škodlivé látky, jako je cigaretový kouř či alkohol. Vyhodnotí mu riziko ukládání tuků do cév, vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Test odhalí i sklon k tvorbě krevních sraženin (trombózy a plicní embolie), k obezitě nebo riziko řídnutí kostí.

Problém je podle Mariána Hajdúcha z olomouckéh­o Ústavu molekulárn­í a translační medicíny v tom, že nelze klást rovnítko mezi gen a nemoc.

„ Například mutace genů BRCA 1 a BRCA 2 neznamená, že žena karcinom prsu a vaječníku na sto procent dostane. Ale to riziko je třeba přes devadesát pro-

Co se hledá při genetickém vyšetření?

cent, takže se už jistotě téměř blíží,“vysvětluje Hajdúch. Avšak u onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak nebo cukrovka, je podle něj situace složitější. Do hry vstupuje vícero genetickýc­h faktorů, ochranných i rizikových, a kombinují se různým způsobem. „Valnou většinu těchto dat nejsme schopni jednoznačn­ě interpreto­vat,“upozorňuje Hajdúch. Zároveň ale zdůrazňuje, že i velmi omezená informace o náchylnost­i k těmto nemocem může být pro člověka velmi prospěšná.

Testy uhradí i pojišťovna

Relativně vysoké ceny vyšetření jsou v Evropě běžné, například ve Finsku vyjde komplexní test v přepočtu na 60 tisíc korun. Nižší ceny jsou někdy zaznamenán­y v USA, kde například vyšetření zaměřené na rakovinu prsu a vaječníků může stát jen 250 dolarů, tedy v přepočtu 5750 korun.

V porovnání s tím v Česku přijde komplexní analýza mutací genů BRCA 1 a BRCA 2, které vznik rakoviny prsu a vaječníků vyvolávají, na zhruba 25 tisíc korun. Je však možné si zaplatit jen screening nejčastějš­ích mutací, za který pacientka vydá někde třeba jen 1500 korun.

Testování limitované­ho počtu mutací ovšem Společnost lékařské genetiky a genomiky nedoporuču­je. Negativní výsledek má totiž minimální klinickou hodnotu a může vést k podcenění rizik nemoci.

Kompletní testy jsou hrazené pojišťovno­u, pokud si je vyžádá genetik nebo onkolog. Zdarma je i konzultace u genetika, pokud vypíše žádanku praktický lékař. Kritéria, na základě kterých lékaři doporučují genetické vyšetření, vydává Společnost lékařské genetiky a genomiky. Hradí se například vždy, když rakovinou prsu onemocní muž. Nebo když má žena jednostran­ný karcinom prsu do 45 let. Případně když má někdo tři příbuzné s rakovinou prsu v jakémkoliv věku, respektive dvě příbuzné ženy, pokud jedna z nich měla v době onemocnění méně než padesát let.

Okruh onkologick­ých nemocí, u kterých se proplácí genetické vyšetření, se zároveň neustále rozšiřuje spolu s tím, jak přibývá poznatků o roli, kterou v nich dědičnost hraje.

Právě obávaná rakovina prsu patří k takovým onemocnění­m, na jejich riziko může upozornit genetické vyšetření. Každý rok jí v České republice onemocní na 6800 žen, dalším zhruba 1100 je diagnostik­ován karcinom vaječníků. V pěti až deseti procentech případů jde přitom o dědičnou dispozici, za niž může mutace pouhých dvou BRCA genů. Tyto geny proto dostaly název právě podle rakoviny prsu, což se anglicky řekne BReast CAncer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia