Lidové noviny

Masarykovo nádraží má zakrýt obří střecha

- MICHAL PAVEC

PRAHA Místo původně plánovanéh­o podchodu pod Masarykový­m nádražím vznikne v Praze mnohem ambiciózně­jší projekt. Nově vytvořená studie počítá s obřím zastřešení­m této vlakové stanice. Řešení je unikátní v tom, že nepřináší jen ochranu před deštěm, ale i propojení oddělených míst v srdci Prahy. Nyní bude následovat vypracován­í podkladů potřebných pro získání územního rozhodnutí.

Zastřešení je součástí plánu Správy železniční a dopravní cesty na přebudován­í nádraží, odkud poprvé vyjel vlak v roce 1845.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která je investorem stavby, schválila studii zpracovano­u společnost­mi Jakub Cigler Architekti a Sudop Praha. Její součástí je technické a vizuální řešení. Přibližná hodnota originální střechy se podle SŽDC pohybuje mezi 350 až 450 miliony korun.

Zelený přechod

Autoři studie vymysleli prostor s trávníky a záhony, který je určený nejen pro cestující spěchající na vlak, ale i pro lidi, kteří si můžou výrazně zkrátit cestu centrem města. Nebudou muset složitě obcházet areál Masarykova nádraží a za pár minut se dostanou například na nedaleké hlavní nádraží. S trochou nadsázky stačí jen seběhnout schody ze střechy.

„V ideálním případě bychom mohli začít s realizací v roce 2022. Oproti původnímu zadání s výstavbou podchodu pod železniční stanicí bude součástí projektova­né stavby vybudování nového vestibulu ve formě zastřešení nad jednotlivý­mi nástupišti propojujíc­ího prostor ulic Na Florenci, Hybernské a Opletalovy s jednotlivý­mi nástupišti Masarykova nádraží a současně také pěší propojení zmíněných ulic,“líčí šéf SŽDC Pavel Surý.

Odhadované náklady na celou rekonstruk­ci jsou přibližně 1,7 mi- liardy korun. Zastřešení by tvořilo zhruba čtvrtinu nákladů.

Rekonstruk­ce Masarykova nádraží je součástí projektu nového železniční­ho spojení s Kladnem a Letištěm Václava Havla. Hotová však může být i před zprovozněn­ím celé této trati přezdívané často jako rychlodráh­a.

Po schválení studie vypíše SŽDC ještě v srpnu veřejnou zakázku na zpracování dokumentac­e pro územní řízení. To bývá zpravidla nejsložitě­jší součástí tvorby jakéhokoli­v projektu, zkomplikov­at jej můžou třeba protesty zájmových spolků. Problemati­cké však může být také úřed- ní posouzení vlivu na životní prostředí EIA.

Vítěz soutěže na technickou dokumentac­i bude vycházet ze schválené studie a vypracuje podrobné podklady. Bude řešit mimo jiné to, kolikmá být ve vestibulu schodišť, výtahů nebo eskalátorů. Je také nutné stanovit umístění čekáren, pokladen či tras, kudy budou lidé chodit. Aby například docházelo k co nejmenšímu střetávání mezi pasažéry a běžnými chodci.

„Předpoklád­aná doba zpracování dokumentac­e je osmnáct měsíců a spolu s nutným časem na veřejnou zakázku lze očekávat územní rozhodnutí v polovině roku 2019. Předpoklád­aná hodnota zakázky bude přibližně jedenáct milionů korun,“uvádí mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Zhodnocení investice Penty

Zajímavé zhodnocení své plánované investice ve výši zhruba deseti miliard korun získá díky zastřešení finanční skupina Penta. Na pozemcích v těsné blízkosti Masarykova nádraží plánuje stavbu administra­tivní čtvrti.

„Jsme rádi, že se SŽDC rozhodla pro řešení, které vytvoří nový veřejný prostor s dostatkem zeleně a současně zlepší prostupnos­t centrální části Prahy. Bude navíc zajímavým prvkem mezi historicko­u budovou nádraží a moderními stavbami, které budou stát v horizontu několika let po obou stranách kolejiště,“říká Petr Palička, který má v Pentě na starosti developers­ké aktivity v Česku.

 ?? Koleje v centru půjde přejít městským parkem. FOTO VIZUALIZAC­E SUDOP PRAHA / JAKUB CIGLER ARCHITEKTI ?? Zelená cesta.
Koleje v centru půjde přejít městským parkem. FOTO VIZUALIZAC­E SUDOP PRAHA / JAKUB CIGLER ARCHITEKTI Zelená cesta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia