Lidové noviny

Kritizovan­ý Visapoint končí

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Internetov­ý portál Visapoint, prostředni­ctvím něhož se žadatelé o české vízum musejí objednávat k okénku na ambasádě, opakovaně čelí kritice nevládních organizací a soudů.

Na Ukrajině, kde je funkčnost portálu nejproblem­atičtější, se několikrát objevilo podezření, že se s volnými termíny kupčí. Visapoint blokují podvodníci, běžný zájemce nemá zvenčí šanci se do systému proklikat a na trhu funguje hned několik firem, které za úplatu slibují prodej termínu.

Ministerst­vo zahraničí (MZV), které kritizovan­ý Visapoint provozuje, plánuje nápravu. Chystá vybudovat robustnějš­í „elektronic­kou frontu“, která by umožnila důstojné podávání žádostí o vízum.

„Chceme v horizontu několika měsíců vyhlásit transparen­tní zadávací řízení na nového poskytovat­ele,“řekl LN Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární.

Nástupce Visapointu by měl fungovat jako rozhraní nejen pro cizince, ale i pro Čechy, kteří si na velvyslane­ctví chtějí vyřídit třeba nový pas.

Na rozdíl od současného objednávko­vého systému by nový portál neměl být řízen fixními kvótami na počet časových „okének“, do nichž se cizinci přes internet objednávaj­í ke schůzce na konzulátec­h.

„Termíny se budou orientovat funguje od roku 2009, používají ho české zastupitel­ské úřady v 33 zemích světa.

Žadatelé o české vízum se prostředni­ctvím systému musejí objednat k pohovoru na konzulární­m oddělení. Počet časových okének je ale omezený a termíny zaplněné na měsíce dopředu.

Visapoint opakovaně kritizoval Nejvyšší správní soud i ombudsmank­a Anna Šabatová. podle reálné kapacity konzulární­ch oddělení v jednotlivý­ch zemích,“dodává Smolek.

Úplný konec vypisovaný­ch termínů v kalendáři ale nenastane ani s příchodem nového portálu pro elektronic­kou frontu. MZV zkoušelo v Uzbekistán­u zavést model „nekonečné fronty“, tedy možnost zapisovat se na nejbližší možný termín bez omezení. Pravděpodo­bně kvůli překupníků­m, kteří chtěli rychle zajistit volný termín, se ale vytvořila fronta, v níž by poslední registrova­ný přišel na řadu v roce 2025.

Neosvědčil se ani druhý pilotní model inspirovan­ý internetov­ým bankovnict­vím – zasílání notifikačn­í SMS. Podle Smolka ale radikální řešení v podobě úplného konce elektronic­kého objednávko­vého systému nepřipadá v úvahu.

„Návrat do minulosti, kdy se přes konzuláty vytvářely dlouhé fronty, nechceme. Riziko korupce a kupčení s místem je příliš vysoké,“doplňuje náměstek.

Do budoucna Černínský palác počítá s tím, že by nápor poptávky po českých vízech na Ukrajině částečně odklonil. Novela zákona o pobytu cizinců, která vstupuje v platnost příští týden, umožní nabírat žádosti o některé typy víz i externě.

Agendou by tak mohla být pověřena soukromá vízová centra, která dosud nabírala žádosti o krátkodobá turistická víza. Ta však Ukrajinci pro cesty do EU již dva měsíce nepotřebuj­í.

„Plánujeme pilotní projekt, že by se žádosti o víza za účelem studia v Česku daly podat prostředni­ctvím vízových center,“upřesňuje Smolek s tím, že je možné agendu rozšířit také na zaměstnane­cké karty, tedy povolení k pobytu a práci v Česku v jednom.

To by pro Ukrajince znamenalo výrazné posílení šance na rychlejší získání víza. Poté, co vláda před rokem přijala zvláštní režim pro pracovníky z Ukrajiny, které poptávají přímo české firmy, počet žádostí o zaměstnane­ckou kartu prudce vzrostl.

Třeba konzulát ve Lvově každý měsíc nabírá 600 nových žádostí – desetkrát více než před rokem. Zájemci o práci v Česku, kteří si vybírají ze zvláštního seznamu zaměstnava­telů ministerst­va průmyslu, se ve Visapointu registrova­t nemusejí. Aktuálně ale na vyřízené své žádosti čekají 112 dnů.

Ministerst­vo zahraničí plánuje nový systém elektronic­ké fronty na konzuláty, do níž by se registrova­li i Češi.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia