Lidové noviny

Mladí žháři chtěli zapalovat dál

SHOŘELÝ KOSTEL V GUTECH: Policie vzala do vazby dva mladé muže. Zapálení dřevěné památky litují, ale vybírali si už další cíle

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ TŘINEC-GUTY

Místo oltáře kovový stůl s bílým ubrusem. Místo varhan kytary. Místo dřevěného kostela z roku 1563 ohořelé trámy. Před troskami kostela Božího těla v Gutech proběhla včera mše s tragickým zátiším. Na místo dorazily v 11 hodin dopoledne asi tři stovky lidí. Aktéři hrůzné zkázy kostela toho času už seděli ve vazbě.

K historické­mu klenotu se do začátku minulého týdne sjížděli turisté z dalekého okolí. Uprostřed průmyslové­ho rázu třinecké krajiny byl 450 let starý kostel z habrového dřeva hýčkanou památkou. Až do úterní noci. Tehdy se dřevěný skvost dostal do hledáčku tří mladých mužů. Když kostelík opouštěli, za zády nechali plameny šlehající až do 40metrové výšky. Hasiči přijeli rychle, nebylo ale už co zachraňova­t. Kostel v noci z úterka na středu lehl popelem.

Už krátce po uhašení posledního trámu zjistili hasiči, že požár vznikl mimo kostel. Předtucha, že strůjcem zániku památky není technická závada, ale lidská ruka, se rychle potvrdila. Policie dva dny po požáru obvinila ze zapálení památky tři muže. Dva z nich vzala v sobotu do vazby.

Mladí žháři

„S takovým případem jsem se ještě nesetkal. Měli vytipované další sakrální památky,“řekl státní zástupce Pavel Šára. Důvody pro uvalení vazby byly dva. Vyšetřovat­elé se obávali, aby pachatelé v zapalování objektů nepokračov­ali a aby se nevyhýbali trestnímu stíhání.

Nejvyšší trest – osm až patnáct let za mřížemi – hrozí nejstarším­u z pachatelů. Tomu je pouhých 18 let. Jeho spolupacha­telé ještě nedosáhli plnoletost­i. Proto jim hrozí i tresty výrazně nižší. O tom rozhodne až soud. Uvalený trest může výrazně snížit doznání a lítost ze spáchání činu. Tu podle Šáry projevili oba vazebně stíhaní pachatelé. Vypovídat chtěl ale jen jeden z nich,

Nejmladšíh­o chlapce policie vyšetřuje na svobodě. „Byl to takový okrajový pachatel a byl to spíš pomocník, který víceméně Ani déšť neodradil tři stovky účastníků včerejší bohoslužby pomohl odhalit trestnou činnost,“řekl na adresu mladistvéh­o státní zástupce.

Znovuzroze­ní kostela?

Mezitím, co se vyšetřovat­elé snaží přijít na motiv pachatelů, debata o obnově kostela je již v plném proudu. Památka byla pojištěna, což většinu nákladů pokryje. Na jejím znovuposta­vení se chtějí podílet i ministerst­vo kultury a město Třinec. V plánu je i veřejná sbírka a příspěvek od farnosti, které kostel patřil.

Díky rekonstruk­ci, kterou památkáři před několika lety dokončili, jsou pro znovuzroze­ní kostela připraveny kompletní plány stavby.

Místní farář Kazimierz Plachta ale přistupuje k obnově památky zdrženlivě. „Když ho postavíme, zase se budeme vystavovat velké- mu riziku. Pořád se budeme dívat jestli nehoří,“myslí si farář.

Mší, kterou pro věřící v neděli celebroval, ale prostupova­la naděje. Bohoslužba se konala u velkého dřevěného kříže, který jako jediný požáru odolal. Skutečnost, že kříž od ohně nevzňal, Plachta označil jako zázrak a naději pro věřící. „Uprostřed velké bolesti zůstal stát kříž,“konstatova­l farář když poprvé ke spáleništi po požáru přijel.

Škoda, kterou požár způsobil, se počítá na desítky milionů korun. V objektu byly cenné obrazy, některé malby byly vyvedeny přímo do zdí kostela. Shořel i veškerý dobový nábytek a požár měl roztavit i zvon.

Historická škoda je nevyčíslit­elná. Kostel Božího těla v Gutech byl jednou z nejstaršíc­h památek svého druhu u nás.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? U vyhořelého kostela Božího těla v Třinci-Gutech. Místní farář Kazimierz Plachta řekl, že nedělní mše by se na stejném místě měly konat za každého počasí i nadále. Ze zločinu byli obviněni tři mladíci, dva z nich vzal soud do vazby (na snímcích vpravo). H ??
U vyhořelého kostela Božího těla v Třinci-Gutech. Místní farář Kazimierz Plachta řekl, že nedělní mše by se na stejném místě měly konat za každého počasí i nadále. Ze zločinu byli obviněni tři mladíci, dva z nich vzal soud do vazby (na snímcích vpravo). H

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia