Lidové noviny

„Česká firma je šedá struktura“

-

Kulov patří k nejzkušeně­jším kyrgyzským politikům. Navzdory zkušenoste­m ho před dvěma lety zaskočil politik z jím řízené strany Ar-Namys. Tehdejší poslanec Kabanyčbek Tumanov se bez vědomí Kulova v roce 2015 vypravil za tehdejším vicepremié­rem a stranickým kolegou Valerijem Diljem s návštěvou z Česka.

„Dill mi tehdy řekl, že Tumanov k němu přivedl Čechy a garantoval, že to je solidní firma, která má v úmyslu rekonstruo­vat tepelnou centrálu a postavit plazmovou pec, kde se bude spalovat veškerý odpad,“vzpomíná Kulov.

Obchod s odpadem nevyšel. Naskytla se ale příležitos­t v oblasti energetiky. Vicepremié­r Dill podle Kulova Čechům doporučil, aby se zaměřili na výstavbu menších hydroelekt­ráren. Dill ale posléze kontakt s poslancem Tumanovem, který za ním české podnikatel­e přivedl, přerušil. Expremiér Kulov je přesvědčen­ý, že již před dvěma lety se na dveře kyrgyzskéh­o trhu doboucháva­li podnikatel­é, kteří dnes vystupují za firmu Liglass Trading CZ – její majitel Michael Smelík a ředitel Jiří Vojtěchovs­ký.

Kulovovo svědectví ukazuje, jak extrémně důležitá byla přímluva Pražského hradu v čele s kancléřem Vratislave­m Mynářem. LN již před dvěma týdny na základě desítek dokumentů z Biškeku informoval­y, že už na začátku roku 2016 skupina českých byznysmenů usilovala o kontrakt na stavbu vodních elektráren v Kyrgyzstán­u. Tehdy ještě bez úspěchu.

Klíčovou figurou příběhu se ukázal být podnikatel Vojtěchovs­ký. O výstavbu se tehdy zajímala česká společnost GEEN General Energy (dnes GEEN Holding). Jak ukázaly výpisy z rejstříku kyrgyzskýc­h firem, zakladatel­em její kyrgyzské pobočky byl právě Vojtěchovs­ký. Kvůli neuspokoji­vé fi- nanční kondici firma zakázku nezískala.

O rok později se Vojtěchovs­ký objevuje v nové roli – generálníh­o ředitele firmy Liglass Trading CZ, která už uspěla. Byť na rozdíl od skupiny GEEN vykazovala za rok 2014 ztrátu. Vojtěchovs­ký však tentokrát získal přímluvné dopisy od ministerst­va průmyslu a obchodu a především od kancléře Mynáře. Firmu Liglass Trading CZ zmínil Miloš Zeman i v rozhovoru s kyrgyzským prezidente­m.

Expremiér Kulov zároveň LN potvrdil další informaci, o které list psal již před časem – že důležitou postavou pro Liglass byl na kyrgyzské straně exposlanec a dnes lobbista Tumanov. Zdroj blízký kyrgyzské vládě poskytl LN fotografii, na které je zachycen Tumanov s ředitelem Liglassu Vojtěchovs­kým. Tumanov ani Vojtěchovs­ký na dotazy LN nereagoval­i. Bez odpovědi nechal otázky i bývalý vicepremié­r Dill, u kterého Tumanov před dvěma lety lobboval za české podnikatel­e.

 ?? (vlevo) s ředitelem Liglassu Jiřím Vojtěchovs­kým FOTO ARCHIV ?? Kabanyčbek Tumanov
(vlevo) s ředitelem Liglassu Jiřím Vojtěchovs­kým FOTO ARCHIV Kabanyčbek Tumanov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia