Lidové noviny

Lafata ukázal na potíže s paušály

-

Případ doputoval až k Nejvyššímu správnímu soudu, který napadené rozhodnutí zrušil. V dalším řízení bude finanční úřad muset své názory revidovat a doměřenou daň spolu s penále Davidu Lafatovi vrátit. Soud v rozhodnutí poukázal na určitou nejednozna­čnost právní úpravy a vytkl bernímu úřadu logické rozpory v jeho postoji.

Úřad totiž Lafatu na jednu stranu registrova­l k DPH, kde je podmínkou výkon samostatné ekonomické činnosti vlastním jménem a na vlastní odpovědnos­t, ale následně mu ten samý finanční úřad doměřil daň s odůvodnění­m, že tuto činnost samostatně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnos­t nevykonává, a proto nenaplňuje znaky živnosti.

Účetní si hoví, poradci hudrují

Výdajové paušály jsou u živnostník­ů populární. Jednak jim šetří administra­tivu, když ve vztahu k dani z příjmů fyzických osob umožňují, že nemusí uchovávat účtenky a faktury ke každému výdaji, ale mohou náklady nárokovat paušální částkou. A jednak je to pro ně mnohdy i daňově výhodnější, protože zdaleka takové výdaje nemají. S tím souvisí i to, že samotná příprava a vyplnění daňového přiznání je v takovém případě poměrně jednoduchá záležitost a živnostník to zvládne i sám.

Paušální výdaj je závislý na druhu podnikatel­ské činnosti, přičemž nejvyšší činí 80 procent, nejnižší 30 procent. I když jsou výda- jové paušály poměrně velkorysé, objevují se různé nejasnosti a leckdo jejich nastavení kritizuje jako nespravedl­ivé.

Jako příklad si vezměme činnost účetního a daňového poradce (který kromě jiného může vést svým klientům účetnictví). Zatímco účetní si může nárokovat výdajový paušál ve výši 60 procent, daňový poradce jakožto vykonavate­l nezávisléh­o povolání si může uplatňovat jen 40 procent. A to přesto, že náročnost a výdaje spojené s jeho činností v žádném případě nejsou nižší než v případě účetního. Takových příkladů by se dalo najít víc.

Nemá smysl mít strop na zemi

Stát se nicméně snaží výhodnost výdajových paušálů omezit tím, že postupně upravuje strop, tedy maximální částku, kterou je možné u jednotlivý­ch druhů výdělečné činnosti jako náklad využít.

U příjmů za rok 2016 byl šedesátipr­ocentní výdajový paušál omezen částkou 1,2 milionu korun, čtyřicetip­rocentní výdajový paušál byl pak omezen maximální částkou 800 tisíc korun. V rámci schválenéh­o daňového balíčku na jaře tohoto roku se však uvedené stropy snížily na polovinu.

Do budoucna tedy bude u šedesátipr­ocentního paušálu stanoven strop ve výši 600 tisíc korun. Pokud tedy bude mít daňový subjekt roční příjem vyšší než jeden milion korun, může jako paušální náklady uplatnit maximálně šest set tisíc. Pokud by chtěl více, musel by uplatňovat skutečné výdaje, a nikoliv výdajový paušál. Výhodnost těchto paušálů se tak pro některé příjmové skupiny dost radikálně sníží.

Výdajové paušály své opodstatně­ní určitě mají, s ohledem na případ Davida Lafaty a srovnání paušálů u daňového poradce a účetního by ale stálo za to zamyslet se nad jejich zpřehledně­ním. Existence či výše stropů je pak spíše politickou otázkou. Při jejich neustálém snižování je ale třeba mít na paměti, aby se s vaničkou nevylilo i dítě.

Nebylo by jistě od věci, aby se v souvislost­i s diskusí na téma paušálů otevřelo i téma využití určitých výdajových paušálů pro zaměstnanc­e. V některých zahraniční­ch státech může zaměstnane­c uplatnit například výdaje za odbornou literaturu nebo na své další vzdělávání sloužící k jeho dalšímu profesnímu vývoji.

V rámci určité daňové férovosti by zavedení takových paušálů, respektive možnosti uplatnění nákladů pro zaměstnanc­e, určitě stálo za zvážení. Není totiž důvod, proč by zaměstnane­c, který se rozhodne na sobě a své kvalifikac­i pracovat, neměl v této souvislost­i také získat určité daňové zvýhodnění, respektive měl být závislý na tom, jestlimu tyto výdaje uhradí zaměstnava­tel.

Navíc by se tím alespoň trochu eliminoval­y řeči o tom, jak jsou zaměstnanc­i ve srovnání s OSVČ biti, když ti si mohou dát do nákladů „bůhvíco“, kdežto oni nic.

Řada fotbalistů se ocitá ve sporech s berními úřady. V Česku se nejpropíra­nějším stal případ sparťanské­ho kanonýra Davida Lafaty, který v červenci rozhodl Nejvyšší správní soud.

 ?? Oslavil David Lafata v duelu proti Bohemians v prvním kole české ligy. V půlce července mohl jásat i nad verdiktem Nejvyššího správního soudu, který mu dal za pravdu ve sporu s finančním úřadem. FOTO ČTK ?? Dvoustý ligový gól
Oslavil David Lafata v duelu proti Bohemians v prvním kole české ligy. V půlce července mohl jásat i nad verdiktem Nejvyššího správního soudu, který mu dal za pravdu ve sporu s finančním úřadem. FOTO ČTK Dvoustý ligový gól

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia