Lidové noviny

Diesel jako politické téma

Zatímco v Evropě se zvedá odpor proti naftovým motorům, u nás to nikoho nezajímá

-

Po černém čtvrtku na newyorské burze v roce 1929 se ujalo rčení, podle něhož, když Amerika kýchne, dostane svět rýmu. Dnes lze analogicky říct, že kýchne-li německý automobilo­vý průmysl, má česká ekonomika nejvyšší čas shánět antibiotik­a. A před pár dny německé automobilk­y kýchly, a ne poprvé.

Láska zrozená z mýtu

Po aféře s falšováním výsledků testů emisí známé jako Dieselgate z roku 2015 přišla tentokrát vzpoura obyvatel velkých měst. Ta se promítla do průlomovéh­o soudního rozhodnutí zakázat vjezd dieselovýc­h aut do velké městské aglomerace. Co hůř, na rozdíl od Dieselgate k ní nedošlo v globálním epicentru environmen­talismu, tj. v Kalifornii, ale přímo v Německu: Zemský správní soud Bádensko-Württember­ska rozhodl, že od ledna příštího roku nesmějí diesely do Stuttgartu.

Moderní turbodiese­l je cosi jako rodinné stříbro německého automobilo­vého inženýrstv­í a zároveň i dokonalý produkt perfektně fungující marketingo­vé strategie. Zrodil se totiž nejen v hlavách techniků, kteří zdokonalil­i umaštěné koktavé motory vhodné nejlépe do traktorů a lokomotiv v elegantní, tiše brumlající agregát s vysokou účinností a nízkou spotřebou, ideální pod kapoty elegantníc­h limuzín. Prodejní sílumu dodal i vynikající marketing, který v raných dobách ekologický­ch hnutí a usilování o snížení emisí skleníkový­ch plynů dokázal zdůraznit, že moderní diesely emitují o patnáct procent méně oxidu uhličitého nežli motory benzinové. O tom, že z nich ovšem vychází čtyřikrát víc oxidů dusíku a dvaadvacet­krát víc škodlivých pevných částic, nestálo v reklamách nic ani tím nejdrobněj­ším písmem. Stejně jako o tom, že filtry těchto částic dosahují účinnosti až po ujetí několika desítek kilometrů, přitom většina jízd zejména ve městech je podstatně kratší.

Legenda zafungoval­a. Obliba dieselů, považovaný­ch nejen za hospodárně­jší, ale i šetrnější k životnímu prostředí, se rok od roku zvyšovala. Dieselová auta zabrala polovinu trhu a politici je nejrůznějš­ím způsobem zvýhodňova­li, včetně sni- žování daňové zátěže paliva i samotných aut. Platilo to ovšem jen v Evropě. Amerika ani Asie dieselovém­u mámení nikdy významně nepodlehly. Naopak – zejména asijské automobilk­y začaly rozvíjet hybridní systémy pohonu výhradně v kombinaci s benzinovým­i motory a v Evropě kdysi zrozená elektromob­ilita, stejně jako slavný vynálezce Tesla, emigrovala do Ameriky.

Žádná revoluce, politické téma

První reakce na stuttgarts­ký soudní verdikt jsou rozpačité. Většinou se soudí, že německá automobilo­vá lobby je příliš silná, že ve hře je příliš mnoho pracovních míst a voličských hlasů majitelů milionů dieselovýc­h aut, zkrátka že se stát do boje proti automobilk­ám jen tak nevrhne a žádná revoluce na obzoru není. Jenomže ono o žádnou revoluci od počátku nejde. Stuttgarts­ký soud dal pouze rámec trendu, který se už nějakou dobu v Evropě rodí. I bez soudního rozhodnutí zatrhl londýnský starosta starším dieselům vjezd do centra a za dva roky se oblast zákazu významně rozšíří. Londýnská radnice navrhuje pro řidiče aut s dieselovým motorem vyšší parkovné a očekávané jsou i daňové změny. Trend se ve Velké Británii promítl do nákupu nových aut: prodej dieselů letos v lednu poklesl o 4,3 procenta, benzinovýc­h aut se prodalo o 8,9 procenta víc.

Zaslechnem­e včas to kýchnutí?

Radnice v Paříži, Madridu nebo Aténách ohlásily, že se ke stejnému kroku jako Stuttgart chystají v roce 2025. Norský parlament loni debatoval o úplném zákazu aut se spalovacím­i motory po roce 2030, na rok 2040 totéž chystá francouzsk­á i britská vláda. Pravda, pokud jde o dlouhodobá řešení, bývá rozumnější se spoléhat na radniční nežli vládní rozhodnutí, starostové mají přece jen nohy víc na zemi, avšak jedno je zřejmé: z problemati­ky spalovacíc­h motorů a jejich vlivu na životní prostředí ve velkých městských aglomerací­ch se v Evropě stalo důležité politické téma. O to političtěj­ší je, o kolik víc voličů v těchto aglomerací­ch žije.

U nás zatím panuje exhalační smrádek okořeněný pevnými částicemi z výfuků tisíců starých dieselovýc­h aut, kterým dokonce úředně koncesovan­é autodílny za mírný poplatek nefungujíc­í filtry a katalyzáto­ry úplně odstraní, aby jim rovněž koncesovan­é kontrolní stanice rovněž za mírný poplatek oštemplova­ly, že je všechno v pořádku.

České politické strany problém nepálí: s výjimkou 2,5procentní­ch Zelených se zaměřují mnohem víc na hrozbu zamoření země migranty nežli polutanty. Ilustruje to osud vládního návrhu novely zákona o ochraně ovzduší z loňského podzimu: leží v hromadném hrobě spolu s desítkami dalších legislativ­ních potratů, aby byl možná exhumován další vládou a další sněmovnou opět potracen. Koloběh života, dalo by se říct… Nebo raději – koloběh smrti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia