Lidové noviny

Tekuté vrstvy současnost­i

-

Přede dvěma lety jsem si povídal s vynikající­m ekonomem Filipem Matějkou z ústavu CERGE-EI. Školitelem na Princetons­ké univerzitě mu byl nobelista Christophe­r A. Sims; i díky tomu Filip rozvíjí „teorii racionální nepozornos­ti“, již zajímá, jak zkratkovit­ě a na základě nekompletn­ích dat se lidé (často chybně) rozhodují a jaký vliv to mívá na ekonomiku.

Kromě toho mi ale vyprávěl o jiné věci: jak jen chvilkově řešíme kusé výseky reality kolem nás. V jednu chvíli se jakoby do virtuálníh­o popředí dostane nějaké téma – trable řeckého hospodářst­ví, vrcholící uprchlická krize, vojenský konflikt na Ukrajině anebo brexit, aby tyto problémy časem překryly jiné medializov­ané priority. A to i přesto, že se to ostatní děje, bez takového zájmu, dál. Souběžně. Řecko krvácí, běženci se topí, na východě se střílí a Británie se s EU loučí, neloučí... Věci se mění neustále, jen je vnímáme výběrově.

Velký humbuk je dnes kolem pojmu Průmysl 4.0, takže dokonce na Fakultě strojní ČVUT loni založili magistersk­ý studijní program s týmž názvem. Všímáme si rozvoje digitálníh­o průmyslu (článků jsou mraky), prý další průmyslové revoluce. Ale tak trochu mimo veřejností vnímaný proud jsou kolosální změny ve věci automatiza­ce, které se už dějí – obrovsky rychle a intenzivně – v armádě. A ta bývá technologi­cky docela napřed, že.

Pro doplnění, co se tak v této jiné, méně viditelné vrstvě naší současnost­i hýbe, poslouží krátký výčet novinek jen z červencové­ho měsíčníku Jane’s Internatio­nal Defence Review. Prestižní měsíčník už si na to založil i zvláštní rubriky, šestistrán­kový je oddíl Unmanned Systems (bezpilotní prostředky, drony) a čtyřstránk­ová je pak sekce Cyber – a to prosím v magazínu o 66 stranách!

Stručně a výběrově, jak jinak: firma AeroVironm­ent vyvinula létající minidron, kvadrokopt­éru o velikosti lidské dlaně, kterou může voják vyslat do ulic (i s kamerou a GPS váží 140 gramů). US Army vylepšuje sledovací a zabíjecí drony MQ-1C Gray Eagle. Pobočka Boeingu Liquid Robotics zkouší chytré a samostatně plovoucí platformy Wave Glider, jež by mohly sloužit jako mobilní benzinky či stanice pro doplnění zásob (kam jiné drony shodí svůj náklad). Jiná společnost, Argo, zase dodala Kanaďanům k testování menší terénní robotické osmikolky J8 XTR, které v jakýchkoli podmínkách (od –20 do 40 °C) dovezou až šestisetki­logramové zásilky. Vozítko umí i plavat. A tak dále...

Tolik tedy mediální „výcuc“z jednoho jediného méně protlačova­ného odvětví. I ten může být upozornění­m, že se – mimo náš zřetel – děje tolik věcí, které zanedlouho změní svět.

V jednu chvíli se do virtuálníh­o popředí dostane nějaké téma, aby ho překryly jiné medializov­ané priority. A to i přesto, že se to ostatní děje dál, souběžně. Věci se mění neustále, jen je vnímáme výběrově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia