Lidové noviny

Spojenec s otazníkem

Do jaké ceny má smysl česká podpora Varšavy?

-

Má smysl pěstovat užší spolupráci visegrádsk­é čtyřky, jsou-li její členové už v EU? Kdo hned odpoví, že ne, ať si připomene Benelux či Severskou radu. Mohou-li pěstovat užší spojenectv­í Belgie, Nizozemsko a Lucembursk­o či státy Skandinávi­e (tam jde i o neunijní Norsko), není důvod, proč by se tak nechovaly Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, sdílející společnou zkušenost komunismu. Ta zkušenost není abstraktní. Pomáhá otevírat oči tam, kde se nějaké rozhodnutí zdůvodňuje jen příkazem všeobecnéh­o dobra či tím, že to tak dělají ostatní. Třeba jde-li o závazek přijetí migračních kvót. Tu má spolupráce V4 smysl – už tím, že dokládá postoj zemí reprezentu­jících 65 milionů obyvatel EU. Otázka ovšem zní, kde leží hranice takové užší spolupráce.

Nedávno Jarosław Kaczyński řekl, že Polsko bude chtít po Německu reparace za škody z druhé světové války. Ta informace je možná přifouknut­á, ale představuj­e výrazný signál. Uvidíme tento pátek, kdy má vědecká komise Sejmu předložit analýzu kroků, jakými by to šlo uskutečnit. Nechme teď stranou právní nuance a podívejme se spíše na obraz, jaký to vrhá na Polsko, V4 i východ EU vůbec.

Za prvé: Polsko, jež brojí proti putinovské­mu Rusku i tomu, že sám Putin mentálně žije v roce 1945, teď samo ukazuje fascinaci optikou druhé světové války.

Za druhé: V roce 1990, když vznikala Smlouva o konečném uspořádání ve vztahu k Německu (zvaná 4 + 2), Polsko sice nebylo signatářem, ale jednou ze stran (v Paříži 17. 7.). Uznalo, že dokument nahrazuje mírovou smlouvu s Německem, že Německo jím potvrzuje hranici na Odře a Nise a že už se nebude zdvíhat otázka reparací. Tím se Polsko zařadilo mezi zodpovědné evropské mocnosti. Pokud reparace zdvihne, zařadí se k zemím typu Řecka, které takto vydírají během krize eura.

Za třetí a především: EU je už teď podkopaná sporem o důležitou věc. Východ vidí prioritu v ochraně její vnější hranice. Západ ji vidí v distribuci problému skrze kvóty. Kdyby Polsko podkopával­o ještě hlubší základy uspořádání Evropy, těžko v tom najít užitek pro jiné síly než pro Kaczyńskéh­o PiS.

Úhrnem. Slyší-li to vše český diplomat, politik či volič, měl by zastříhat ušima a položit si otázku: Kde leží hranice spolupráce skupiny V4? Bude-li programem polské vlády tvrdé vymezování se vůči Německu, má smysl podporovat varšavskéh­o spojence za každou cenu? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia