Lidové noviny

Cestu vlakem do Mnichova musíme zrychlit

-

eská republika je svou strategick­ou polohou ve středu Evropy důležitým dopravním uzlem pro spojení jak východu a západu Evropy, tak i severu a jihu. A stále nabývá na významu.

Svědčí o tom nejen každoročně se zvyšující počty cestujícíc­h i objem přepravené­ho nákladu a s tím souvisejíc­í modernizac­e vozového parku čimiliardo­vé investice do rozvoje infrastruk­tury, ale také intenzivní­mezinárodn­í spolupráce a integrace České republiky v rámci evropské železniční sítě.

V německém městě Furth im Wald proběhl minulý týden první bavorsko-český železniční summit, který se konal za účasti čelných představit­elů obou zemí. Vedle zástupců drážních společnost­í byl přítomen bavorský ministr dopravy Joachim Herrmann a spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt, za českou stranu se účastnil ministr dopravy Dan Ťok. Budoucí plány na spolupráci obou zemí v oblasti železniční dopravy a přeshranič­ní spolupráce byly stvrzeny podpisem deklarace „Cíle 2030“.

Značný potenciál růstu

Hlavním tématem summitu byla zejména modernizac­e trati Praha–Mnichov, která v dnešní době může jen stěží konkurovat silniční dopravě.

Považuji za nepřijatel­né, aby i více než čtvrtstole­tí po pádu železné opony (a odstranění dlouhých procedur na hranicích) trvala cesta vlakem mezi oběma metropolem­i skoro stejně dlouho jako předtím. Zkušenosti z jiných tratí, kde už jsme na modernizov­aných koridorech zrychlili cestování a nasadili moderní vlaky, ukazují, že i na této trase mezi Prahou a Mnichovem je značný potenciál růstu počtu cestujícíc­h i přepravy nákladů, pokud budeme disponovat moderní infrastruk­turou. Mnichov je přitom důležitým centrem byznysu, dopravy, průmyslu i turismu nejenom pro Bavorsko, ale i pro celé Německo a Evropu.

Zlepšení spojení na trase z Mnichova přes Furth im Wald, Českou Kubici až do Prahy by měla zajistit výstavba dvou plně elektrifik­ovaných kolejí umožňující­ch jezdit rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu. Takto výrazná modernizac­e vytvoří plně konkurenčn­í alternativ­u nejen automobilů­m, ale i letecké dopravě – v plánu máme postupné snižování jízdního času na čtyři hodiny patnáct minut a následně dokonce až na tři a půl hodiny.

Přátelské setkání v Praze

Toto bavorské jednání úspěšně navázalo na významný summit generálníc­h ředitelů evropských železnic, který se začátkem července 2017 uskutečnil v Praze. Špičky evropských železnic, včetně zástupců německých, rakouských, francouzsk­ých, italských či ruských drah, přijaly na loňském summitu ve švýcarském Luganu pozvání Českých drah a SŽDC a do Prahy jich přijelo čtrnáct.

O pořádání této prestižní akce se letos ucházel i Madrid a Stockholm – setkání CEO je totiž v drážním sektoru považováno za vrcholnou událost a příležitos­t k projednání a koordinaci celo- evropských problémů na nejvyšší manažerské úrovni. A je také jedinečnou událostí pro Českou republiku, která se opakuje jednou za desítky let.

Bezpečnost a modernizac­e

V průběhu summitu byla projednána celá řada témat týkajících se zejména liberaliza­ce železnice neboli otevírání železniční­ho trhu v evropské osobní přepravě, která je předpoklád­ána takzvaným čtvrtý evropským železniční­m balíčkem. Důležitým tématem bylo také zajištění bezpečnost­i na železnici i otázky spojené s modernizac­í a inovacemi železnic.

Česká republika se tak stává významným a respektova­ným hráčem na poli železniční dopravy a dlouhodobé plány na skutečně funkční propojení drážní infrastruk­tury s okolními státy nyní dostávají reálné obrysy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia