Lidové noviny

Skutečný život Karla Marxe

KAREL MARX ( 64)

- PETR KAIN Zítra: Marxova ekonomická teorie

Nový seriál LN k výročí 150 let od vydání Kapitálu představuj­e muže, který si o dělnících jen četl, žil za peníze továrníka, oženil se s šlechtično­u a chtěl bojovat s vykořisťov­áním pracujícíc­h. Ikonu komunistic­kých režimů holdující alkoholu. Seznamte se, skutečný Karel Marx.

Na highgatské­m hřbitově v Londýně se onu březnovou sobotu roku 1883 sešla jen hrstka lidí. Vousatý muž stojící nad otevřeným hrobem přesto neváhal svou smuteční promluvu zakončit větou: „Jeho jméno a jeho dílo přetrvají staletí.“Byla to prorocká slova. Řečníkem nebyl nikdo jiný než Bedřich Engels, v rakvi pak spočívalo tělo jeho dlouholeté­ho přítele a spolu- Jeny von Westphalen, se kterou měl sedm dětí. Nejbližším přítelem a pokračovat­elem se mu pak stal dědic textilního impéria Engels, který Marxovu rodinu vydržoval a po letech finančních obtíží mu nakonec zařídil i rentu, jež jej řadila mezi dvě procenta nejbohatší­ch v Anglii té doby.

Přestože se Marx v podstatě celý život věnoval studiu dělnické třídy, se skutečnými dělníky zmasa a kostí vlastně vůbec nepřicháze­l do styku, a dokonce při bádání nad jejich postavením ve společnost­i nevycházel ani z nějakého detailního sociologic­kého studia. Své informace čerpal výhradně v čítárně Britského muzea.

Jakkoli byl ve svém díle sveřepým kritikem buržoazní společnost­i, ve skutečnost­i jej dle historika Jonathana Sperbera, autora čtyři roky starého životopisu Karl Marx: A Nineteenth-Century Life, formovaly typicky buržoazní ideály, jako je třeba schopnost zabezpečit svou rodinu a být finančně nezávislý. I v dobách největší bídy se snažil svým dcerám zajistit lekce hudby, francouzšt­iny a italštiny a trpěl, když se mu tyto cíle nedařilo plnit.

Přestože je pokládán za jednoho z duchovních otců komunismu, málo se ví, že ještě šest let narodil se 5. 5. 1818 v Trevíru vystudoval filozofii (1841) na univerzitě v německé Jeně

spoluzalož­il První internacio­nálu (1864) a léta působil v jejím čele žil v Belgii, Francii a Británii zemřel 14. 3. 1883 v Londýně

Muž zahleděný do minulosti

Lepšímu pochopení jeho života a díla možná dlouho bránilo i to, že byl vnímán jako muž budoucnost­i, s nohama ve století devatenáct­ém, hlavou ale ve stoletích příštích. Teprve moderní badatelé odhalují jinou podobu Karla Marxe. Nikoli vizionář nahlížejíc­í do budoucnost­i, ale člověk pevně ideově zakotvený v 19. století.

Podle jeho životopisc­e Sperbera by měl být Marx chápán jako osoba minulé historické epochy. Věku francouzsk­é revoluce, Hegelovy filozofie, ze které vycházel, raných let industrial­izace a z ní vycházejíc­í politické ekonomie. Stěžejní dílo Kapitál, jež poprvé vyšlo 14. srpna roku 1867, Marx psal v polovině 19. století v londýnské emigraci obklopen stále se rodícím a proměňujíc­ím britským liberálním kapitalism­em s řadou neduhů.

Velkým neštěstím jak pro Marxe, tak pro jeho učení byl fakt, že – jak už to u velkých myslitelů bývá – v určitýmome­nt ztratil vládu nad svým dílem. Po jeho smrti, následkem vleklých chorob zhoršovaný­ch špatným životním stylem se zálibou v tabáku a alkoholu, se redakce druhé a třetí části Kapitálu ujal právě Engels. Dodnes se historici přou, jak moc proměnil jeho vyznění.

Již za života ale mohl Marx útrpně sledovat, jak jej chápou, dezinterpr­etují a pokřivují jeho vyznavači. Není divu, že na sklonku života prohlásil: „Jestli je něco jisté, tak že já nejsem marxista.“

 ?? Karel s dcerami (zleva) Karolínou, Eleanorou, Laurou a přítelem Engelsem. FOTO GETTY IMAGES ?? Rodina Marxova.
Karel s dcerami (zleva) Karolínou, Eleanorou, Laurou a přítelem Engelsem. FOTO GETTY IMAGES Rodina Marxova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia