Lidové noviny

Jablonecká ODS stojí za bossem

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Politickou stranou, kterou zatím nejvíce potřísnila dotační kauza na ministerst­vu školství, je sociální demokracie. Protagonis­té kauzy na nahrávkách hovoří o vazbách na právníka Miroslava Janstu, Karla Březinu a baví se i o premiérovi a bývalém předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Trochu se ale zapomnělo, že hlavní postava případu – Miroslav Pelta – je nepřehlédn­utelným členem jablonecké organizace ODS. V jejím dresu působí od roku 1994 i v jablonecké­m zastupitel­stvu.

Hejtman to taky přežil

Navzdory tomu, že Pelta čelí podezření, že zasahoval do systému přidělován­í dotací na sport, jeho mateřská strana za ním stojí. Neplánu- je, že by bývalému předsedovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) přerušila členství do doby, než se celý případ vyřeší – tak jako to v roce 2016 učinila například ČSSD v případě bývalého europoslan­ce Roberta Duška, kterého policie obvinila kvůli evropským dotacím.

Jablonecký primátor a místopředs­eda místního sdružení ODS Petr Beitl fotbalovéh­o bosse přes palubu hodit nehodlá. „Pan Pelta je svéprávný člověk a dlouholetý člen zastupitel­stva, jehož práce pro město si vážím,“odpověděl LN Beitl na dotaz, jestli jablonecká ODS nevyzve Peltu alespoň k dočasnému odevzdání stranické legitimace. Připomněl, že obvinění v jeho kraji nemusí být překážkou pro výkon politické funkce. „Nemůžu hledat argumenty pro takovou výzvu v článcích z novin, navíc v regionu, kde obžalovaný hejtman (liberecký hejtman Martin Půta – pozn. red.) vyhraje drtivě krajské volby a 21 libereckýc­h zastupitel­ů je 8 let bezvýsledn­ě taháno po soudech. Mnozí tito zastupitel­é, napříč politickým spektrem, stejnou dobu dále kandidují a obsazují významné politické posty,“doplnil jablonecký primátor.

Beitl je přesvědčen, že přerušení Peltova členství v ODS by nenašlo oporu ani ve stanovách občanských demokratů.

„Těžko mluvit o presumpci viny v době, kdy je podle stanoviska Unie obhájců ČR 58 procent trestních řízení proti zastupitel­ům obcí a měst vedeno nezákonně. Místní sdružení ODS Jablonec, jehož je pan Pelta členem, se jak v tomto, tak v jiných případech řídí stanovami ODS. Zde se jako důvod vyloučení uvádí pravomocné odsouzení člena pro úmyslný trestný čin,“uvedl Beitl.

Na stanovy se odvolává také šéf ODS Petr Fiala. „Členovi v případě odsouzení za trestný čin automatick­y zaniká členství,“vzkázala za Fialu mluvčí strany Jana Havelková.

Pelta nepůsobí jen v zastupitel­stvu severočesk­ého města. Zastává totiž i důležitou funkci v měst- ské společnost­i. Už sedm a půl roku je členem dozorčí rady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Od roku 2011 kontrolní radu dokonce vede z pozice jejího předsedy. Mluvčí dopravního podniku Martina Poršová sdělila, že o setrvání Pelty v dozorčí radě společnost­i musí rozhodnout akcionář, který Peltu do struktur liberecko-jablonecké­ho dopravce vyslal – tedy Jablonec nad Nisou. Primátor města Beitl na doplňující dotaz, zda má Pelta jeho podporu i coby funkcionář městského podniku, neodpovědě­l.

O tom, že praktická politika nebyla Peltovi cizí, svědčí i jeho ambice povýšit o úroveň výš a stát se krajským zastupitel­em. V regionální­ch volbách v roce 2012 však neuspěl, svezl se na vlně volebního úpadku celé ODS.

A tak se vedle zastupitel­ského mandátu v Jablonci nad Nisou soustředil na politiku spíše ze zákulisí. Ve funkci šéfa českého fotbalu k tomu měl příhodnou pozici a nutno dodat, že situace využil. Když jej policisté na začátku letošního roku odposlouch­ávali, zachytili, jak se s bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvíl­ovou baví o takzvaném Peltově systému.

Jeho principem podle policie bylo vytvořit si pomocí dotačních peněz výhodné vztahy, splátky za laskavost či závazky do budoucna. A to nejen ve fotbalovém prostředí, ale i ve vysoké politice. Záměr zněl podle vyšetřovat­elů jasně: přidělit dotace na investice do sportovišť tak či onak podporovan­ých lidmi, které si chtěl Pelta zavázat.

Policie, která v kauze od května obvinila pět lidí a dvě sportovní organizace, označila za klíčové osoby na vrcholu dotační pyramidy Peltu a Kratochvíl­ovou. Do „čtverky“, jak se sami nazývali, patřil podle kriminalis­tů i vlivný sociální demokrat Karel Březina a mocný právník Miroslav Jansta. Březinu sice detektivov­é na začátku května zadrželi a vyslýchali, z celé věci ale jako jediný ze zmiňovanéh­o „čtyřlístku“vyvázl bez obvinění.

Občanští demokraté ze severu Čech drží nad svým významným členem ochrannou ruku. Obviněný expředseda fotbalové asociace Miroslav Pelta by měl kauzu přežít i v městském dopravním podniku, kde hlídá hospodařen­í společnost­i z pozice šéfa dozorčí rady.

SYSTÉM PELTA

 ?? Se o víkendu ukázal v Jablonci na fotbalovém utkání mezi FK Jablonec a Viktoria Plzeň FOTO ČTK ?? Miroslav Pelta
Se o víkendu ukázal v Jablonci na fotbalovém utkání mezi FK Jablonec a Viktoria Plzeň FOTO ČTK Miroslav Pelta
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia