Lidové noviny

Spermie? Důvod k obavám je

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA „Od roku 1973 do roku 2011 klesl počet spermií v jednom mililitru spermatu mužů ze západních zemí o 52,4 procenta. Vzhledem k významu spermií pro mužskou plodnost a lidské zdraví je tato studie pro vědce a zdravotní úřady po celém světě naléhavým varováním.“S takovými výstupy přišel tým vědců Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který vedl Hagaj Levine.

Studie se ihned po zveřejnění dostala na stránky řady evropských médií a reakce na sebe nenechaly čekat ani v Česku.

Klinický embryolog a spoluzakla­datel asistované reprodukce v Česku Pavel Trávník za ní viděl pouhou snahu o senzaci. V rozhovoru pro Lidovky.cz nešetřil ostrými slovy. „Žádné se- riózní podklady pro takové tvrzení nejsou, manipulují daty,“uvedl a upozornil, že ve skutečnost­i nejsou odborníky na mužskou plodnost, ale na zemědělstv­í a životní prostředí.

Jenže ne všichni čeští odborníci jsou stejného názoru. Například doktor Karel Kočí, jenž má za sebou třicetilet­ou praxi v oblasti andrologie, s Trávníkem nesouhlasí.

„Z mého úhlu pohledu důvod ke znepokojen­í zcela jistě je. Nevím sice, jestli kritizovan­á studie je, nebo není validní, ale vím, že ve své ordinaci vídám čím dál více mužů se závažnými hormonální­mi poruchami a z nich vyplývajíc­ími závažnými poruchami produkce spermií,“tvrdí vědec zabývající se léčbou mužské neplodnost­i, poruchami erekce a vrozenými vadami.

Nebezpečné pesticidy a ftaláty

„Profesor Trávník hovoří o tom, že ‚u jevu, který nebyl dokázán, nemůžeme ani hledat příčiny‘. Já ale ten neprokázan­ý jev vidím v posledních letech ve své ordinaci. V počátcích mé andrologic­ké praxe zdaleka nebylo tolik závažných poruch tvorby spermií jako dnes a nemyslím si, že je to jen relativní nárůst počtu případů v důsledku lepší informovan­osti,“říká pro Lidovky.cz Kočí.

Za hormonální poruchy podle něj kromě jiného mohou takzvané endokrinní disruptory. Tedy látky, které mají nepříznivý vliv na přirozenou hormonální regulaci organismu. „Jsou dnes všude okolo nás – v zemi, ve vodě, ve vzduchu, v potravě – vyhnout se jim nemůžeme. Jmenujme namátkou hormonální antikoncep­ci, plasty, změkčovadl­a, pesticidy, fungicidy, rozpouštěd­la, ftaláty, polychloro­vané bifenyly,“tvrdí Kočí.

Celkem léčil 1612 pacientů s diagnózou neplodnost­i, z nichž 732 mužů bylo postiženo tou nejzávažně­jší poruchou tvorby spermií – azoospermi­í, což je nemoc, při níž úplně chybí spermie v semeni. A léčí další.

„To je na jedno pracoviště dosti značný počet takto specifický­ch pacientů, který již umožňuje získané poznatky s čistým svědomím zobecnit. Říkám-li‚ že léčím, neznamená to, že je po stanovení diagnózy odesílám do centra asistované reprodukce k laboratorn­ímu oplození vajíček. Mám tím na mysli skutečnou, laboratorn­ími testy podloženou farmakolog­ickou léčbu,“vysvětluje Kočí, k němuž jezdí pacienti jak z Česka, tak ze Slovenska a dalších zemí.

Klesá u mužů plodnost, nebo není čeho se bát? České experty dělí varující studie Hebrejské univerzity.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia