Lidové noviny

Kajínek prostudova­l svůj spis

- JAN HORÁK

PRAHA Krajský soud v Plzni se uplynulý pátek stal dějištěm nevšední návštěvy. Podle zjištění serveru Lidovky.cz tam strávil několik hodin vrah Jiří Kajínek, který letos v květnu díky milosti prezidenta Miloše Zeman vyšel z vězení. Hlava státu mu odpustila zbytek doživotníh­o trestu. Kajínek si na soudu prostudova­l spis ke své kauze. Tento krok nahrává předpoklad­u, že se patrně nejznámějš­í český vězeň bude snažit svůj případ znovu otevřít.

„Nepopírám, že jsem byl u krajského soudu podívat se do toho spisu. Informace, kterou jste získal, je správná,“potvrdil serveru Lidovky.cz Kajínek. Byl to právě plzeňský krajský soud, jenž ho v červnu 1998 za pětici trestných činů v čele s dvojnásobn­ou nájemnou vraždou posadil do vězení na doživotí. V borských serpenti- nách v Plzni pozdější „celebrita českého vězenství“několika výstřely zavraždila podnikatel­e Štefana Jandu, jeho strážce Juliána Pokoše a Pokošova bratra Vojtěcha těžce zranila.

Kajínek od počátku kauzy tvrdí, že je nevinný. Když ho před dvěma a půl měsíci prezident Zeman pustil na svobodu, zmínil se o svém záměru očistit se před soudem. V praxi by to znamenalo, že by Kajínek podal žádost o obnovu procesu. Páteční studium spisu by tomu odpovídalo. „Obnova procesu je pro mě velká priorita,“potvrdil. Podle předsedy soudu Miroslava Sedláčka se Kajínek probíral materiály svého případu zhruba tři hodiny.

Údajně to bylo poprvé, kdy si Kajínek od konce vyšetřován­í v polovině 90. let spis otevřel. Tehdy se mu dostal do ruky jako obviněnému, aby se se závěry policie seznámil. Minulý týden se po přečtení listin údajně utvrdil ve svém názoru, že jeho kauza je účelově vykonstruo­vaná. „Znovu jsem si uvědomil, jak je strašné, na jakém podkladě mě někdo mohl odsoudit na doživotí. Je to naprosto neuvěřitel­né,“glosoval.

Zákon přitom dovoluje, aby do materiálů ke svém případu nahlédl i vězeň. Kajínkovi, který za mřížemi strávil celkově 23 let, tuto možnost komplikova­lo jen to, že si doživotí odpykával v nejpřísněj­ším režimu.

„Tam trvalo několikměs­íců vyřízení jakýchkoli­v žádostí na všechno včetně naprostých nesmyslů, jestli může mít něco na cele,“podotkla někdejší právní zástupkyně Klára Slámová serveru Lidovky.cz.

Zda se páteční prohlídkou podkladů ke svému případu přiblížil k podání žádosti o obnovu procesu, není jasné. Zatím ale žádný takový podnět na stole plzeňského krajského soudu neskončil.

Jsou potřeba nové důkazy

„Návrh na obnovu řízení nebo jiný návrh v dotčené věci podán nebyl,“potvrdil Sedláček. Sám Kajínek se o podrobnost­ech dalších kroků vedoucích k novému řízení před soudem nechtěl příliš bavit. Jen poněkud tajemně naznačil, že vše včas ozřejmí.

„Hodně pracuji na nějakém projektu. A tam se všichni dozvědí, co se mají dozvědět. Do té doby nemůžu říkat nic víc,“vysvětlil trochu neurčitě.

Aby si nový proces vymohl, musel by soudu předložit skutečně nové důkazy. Pokud se Krajský soud v Plzni rozhodne Kajínkovu uvažovanou prosbu vysly- šet, proces by vedl Pravoslav Polák. Tedy stejný soudce, který ho v roce 1998 poslal za mříže. Dodnes na soudu působí.

V případném opakovaném procesu by Kajínek druhý trest neriskoval. „V takovém případě už soud musí mít v uvozovkách předběžný názor na to, že nové důkazy jsou způsobilé zvrátit původní rozhodnutí. Pokud si myslí, že ne, tak návrh zamítne,“vysvětlil serveru Lidovky.cz respektova­ný odborník na trestní právo Tomáš Gřivna. Jinými slovy, pokud by soud na nové projednání kývl, Kajínek by skutečně směřoval k nápravě své pověsti. Obnova procesu je však v historii české justice velkou vzácností.

Sám Kajínek už v této kategorii opakovaně narazil. Plzeňský krajský soud měl jeho žádost o nové projednání případu před sebou už třikrát. Ani jednou jí nevyhověl. Naposledy v roce 2011. U nejvyšších soudních instancí v zemi se sešlo celkem šest podnětů, které poukazoval­y na údajně nestandard­ní průběh původního procesu. Ústavní soud i Nejvyšší soud všechny zamítly.

Propuštěný nájemný vrah Jiří Kajínek chce své jméno očistit před soudem. Hodlá vyvolat nový proces. Teď k tomu možná udělal první krok, byl si prostudova­t spis ke svému případu.

 ?? Opustil vězení po Zemanově milosti FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Jiří Kajínek
Opustil vězení po Zemanově milosti FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Jiří Kajínek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia