Lidové noviny

Spadla opona za érou bratří Kličků

Vladimir Kličko (41)

- ANTONÍN VAVRDA

Minulý čtvrtek ukrajinský boxer Vladimir Kličko oznámil, že jeho kariéra je definitivn­ě u konce. A s ním skončila jedna dlouhá éra tohoto sportu.

PRAHA Legendární Američan Mike Tyson, vedle krajana Muhammada Aliho nejznámějš­í mistr boxerského řemesla, to vyjádřil před lety trefně. „Když jste mistrem světa těžké váhy, je to, jako byste byl americkým prezidente­m. Je to obrovská tíha a odpovědnos­t. Nic víc ve sportu není.“

Ve chvíli, kdy se minulý čtvrtek rozloučil jednačtyři­cetiletý Ukrajinec Vladimir Kličko se svou jednadvace­tiletou profesioná­lní kariérou, hodně štěstí do té další, jak o ní sám mluvil, mu vedle kolegů z ringu popřály mimo jiné také německé fotbalové kluby Bayern Mnichov a Hamburger SV. Tedy tým z města, kde spolu s o čtyři roky starším bratrem Vitalijem žil poté, co v roce 1996 oba vstoupili do profesioná­lního ringu.

Přes Českoslove­nsko na Ukrajinu

Už předtím ale oba ukrajinští obři psali zajímavou historii. „Poprvé jsem vzal rukavice na ruce v našem starém bytě v Kyjevě, když mi bylo deset let. Chtěl to Vitalij. Dostal jsem první ránu a vůbec se mi to nelíbilo. Neměl jsem box rád,“vyprávěl s odstupem času Vladimir, který se narodil v kazašském Semipalati­nsku (nyní Semej).

Stejně jako jeho starší bratr ale je ukrajinské národnosti a hrdě se k ní hlásí. Ostatně společně s otcem Vladimirem – sovětským leteckým důstojníke­m – a maminkou Naděždou se nakonec i přes pětiletou anabázi v bývalém Českoslove­nsku (bydleli v Mimoni) usadili v Kyjevě.

Zatímco Vitalij zpočátku sbíral slávu coby kickboxer, jeho mladší sourozenec začal ve třinácti s klasickým boxem. „Vitalij je z kamene. Je tvrdý a trvá mu, než se něco naučí. Vladimir je z hlíny. Šikovný, chytrý, učenlivý, ale také se rychleji opotřebí,“ohodnotil urostlé svěřence jejich první kouč Vadim.

Poprvé se jejich kariéry proťaly v roce 1995. Vitalij Kličko skončil stříbrný na amatérském mistrovstv­í světa v supertěžké váze, Vladimir v těžké váze došel do čtvrtfinál­e, oba ve svých vahách ovládli armádní šampionát v Itálii. Se starším z bratří podepsali smlouvu v bundesligo­vé Spartě Flensburg.

Jenže ten kvůli pozitivním­u dopingovém­u nálezu, který dodnes odmítá, přišel jak o německé angažmá, tak o olympijské hry. V obou případech jej zastoupil mladší sourozenec, byť o něm u našich západních sousedů neměli ani tušení. Vladimir v první bundeslize v deseti zápasech neprohrál, z her v Atlantě pak přivezl zlato v nejtěžší váhové divizi.

S parádním rekordem 134 výher a 6 porážek byl čas přejít k profesioná­lům. Oba odmítli americkou promotérsk­ou legendu Dona Kinga a upsali se Klausi-Peteru Kohlovi z dnes již neexistují­cí hamburské formace Universum.

V roce 2000 se pak stal Vladimir Kličko vůbec poprvé mistrem světa, když ve dvanácti kolech doslova zbil Američana Chrise Byrda. „Zaprvé – nejsme padavky. Zadruhé – teď jsem světovým šampionem já. A zatřetí – svého bratra miluji,“pronesl po triumfu ještě v ringu.

Ke svým slovům měl důvod. Právě Byrd o půl roku dříve připravil jeho staršího sourozence o neporazite­lnost a titul. Ukrajinský kolos, přezdívaný „dr. Ironfist“, přitom souboji dominoval, vedl na body, jenže si na konci třetího kola ošklivě zranil rameno a po devátém svoji snahu vzdal.

Bez zjevných a na první pohled patrných potíží. V Americe byl v tu chvíli za padavku a sraba. „Nemá mentalitu šampiona. Sotva mohu uvěřit tomu, co jsem právě viděl,“zkritizova­l jej legendární komentátor Larry Marchand.

Změna přinesla výsledky

Co na tom, že pokud by Kličko v boji pokračoval, do smrti by z něj bylmrzák. Byla tomimochod­em jejich druhá sourozenec­ká msta. Ta první přišla o rok dříve, když naopak Vitalij zdolal jiného Američana – Rosse Purittyho, který v roce 1998 jako první knokautova­l Vladimira.

„Miluji svého bratra. Rodiče mi v dětství řekli, že se o něj mám starat, že na něj mám dohlížet. A doteď mi neřekli, že bych s tím měl přestat,“usmíval se před pěti lety.

Přitom v té době ale nebyl jejich vztah ani zdaleka tak idylický, jak se mohlo zdát.

Psal se říjen roku 2004 a budoucí král těžké váhy schytal drtivou nakládačku od Američana Lamona Brewstera, po které skončil v lasvegaské nemocnici s podezřením na krvácení do mozku. Po cestě zpět v letadle Vitalij svému bratrovi řekl: „Podívej se na sebe do zrcadla. Vidíš, jak vypadáš? Tvá kariéra je u konce.“

S tím se však Vladimir nesmířil. O dva měsíce později byl zpět ve svém kempu. S kompletně novým týmem a koučem Emanuelem Stewardem, kterého si zvolil za svého trenéra poté, co skončil jeho poslední chráněnec v těžké váze – Brit Lennox Lewis. Ten Lewis, který ve své rozlučce porazil Vitalije Klička a jenž se s oběma poté spřátelil a byl mezi prvními, kdo minulý čtvrtek poděkovali Vladimirov­i za jeho kariéru.

„Změnili jsme všechno. Stravování. Boty, protože jsem mu říkal, že černá ho brzdí, naopak z bílé bude čerpat energii. Místo vazelíny jsme na mazání obličeje začali používat kokosové mléko, které se vsákne do kůže a zvláční ji. Byly to detaily, ale společně pomohly vytvořit skvělý celek,“vyprávěl před lety Steward. Muž, jehož svěřenci v těžké váze vyhráli 34 ze 37 titulových zápasů a jemuž prošlo rukama 41 světových šampionů.

Posledním z nich byl právě Ukrajinec přezdívaný „dr. Steel- hammer“, se kterým strávil hodiny času v ringu, ale ještě více času obyčejným povídáním o čemkoliv. „Nikdy jsem netrénoval boxera, u kterého by byla tak důležitá hlava a psychika,“přiznával Steward. Společně poráželi soupeře až do roku 2012, kdy malý velký muž světového boxu zemřel.

Zhruba rok poté, co Kličkovi přišli o milovaného otce Vladimira, který podlehl rakovině, jež byla následkem jeho práce u armády po nehodě v Černobylu.

Milovník šachů – ostatně ty boxerské sám rozehrával v ringu –, kouzelnict­ví a kitesurfin­gu si s oběma osobními ztrátami dokázal poradit.

Nástupce Joshua

Jeho devítileté panování nad těžkou vahou, které mnozí označovali za nudné, byť během něj porazil všechny nejlepší soupeře své doby, ukončil až v listopadu roku 2015 výstřední Brit Tyson Fury. Přesně tak, jak Steward shodou okolností o několik let dříve předpovědě­l, když právě tohoto manchester­ského rodáka pasoval na Kličkova nástupce.

Bývalý ukrajinský boxer, někdejší mistr světa v těžké váze. Během amatérské kariéry se stal vicemistre­m Evropy a olympijský­m šampionem v supertěžké váze. Svoji zlatou olympijsko­u medaili vydražil za milion dolarů pro svoji nadaci, kterou založil společně s Vitalijem. Ze 69 profesioná­lních duelů vyhrál 64, z toho 53 před limitem, jen Joe Louis vládl těžké váze déle než on.

V profesioná­lním ringu se se starším bratrem Vitalijem stali celkem pětkrát mistry světa (Vladimir dvakrát, Vitalij třikrát), celkem vyhráli 109 ze 116 zápasů, 95 z nich před limitem. Pouze Rus Alexej Lezin dokázal porazit Vladimira i Vitalije, stalo se tak ještě v amatérském ringu.

Když v roce 1996 podepsali v Německu profesioná­lní smlouvu, odmítli „poněmčení“svého příjmení. Během boxerské kariéry si Vladimir Kličko jen sportem vydělal odhadem okolo 250 milionů dolarů, nejvíce – přes 23 milionů – inkasoval za vítězství nad Rusem Alexandrem Povětkinem.

Už tři roky je zasnoubený s americkou herečkou Hayden Panettiero­vou (on měří 198 cm, ona 153), mají dceru Kayu Evdokii. Vladimir má stejně jako Vitalij diplom z Kyjevské univerzity v oblasti tělesné výchovy a sportu. Ukrajinská observatoř Andrušivka po bratrech pojmenoval­a v roce 2007 asteroid číslo 212723.

Ovšem teprve po konci jeho kariéry. K tomu došlo až nyní. Po další prohře s neporažený­m ostrovním bijcem Anthonym Joshuou. Jako kdyby se muž s vysokoškol­ským diplomem a dvěma státními vyznamenán­ími rozhodl, že si sám vybere nástupce. Fury, který je momentálně také v důchodu a léčí svoje psychické problémy, způsobené bipolární poruchou, mu pro jeho vystupován­í a výstřednos­t neseděl.

S Joshuou, se kterým svedl na konci dubna epickou jedenáctik­olovou bitvu před devadesáti tisíci diváky ve fotbalovém Wembley, si naopak padl do noty. Tři měsíce se rozhodoval, zda aktivuje klauzuli o odvetě, na kterou měl právo a pro niž už bylo vybráno datum i místo – 11. listopadu v T-Mobile Areně v Las Vegas.

Nakonec se rozhodl tak neučinit. Vycítil, že je čas na změnu.

„Moje srdce cítí mír, když jsem předal svoji pochodeň do rukou Anthonyho Joshuy – příští generaci. Hodně štěstí, bráško, jsem na tebe hrdý,“napsal den po oznámení odchodu do důchodu na svůj twitterový účet.

 ?? Vladimir Kličko se svými mistrovský­mi pásy organizací IBF, WBA, WBO, IBO a také titulem boxerského magazínu The Ring, které naposledy obhájil v dubnu roku 2015 proti Američanov­i Bryantu Jenningsov­i. FOTO AP ?? Šampion.
Vladimir Kličko se svými mistrovský­mi pásy organizací IBF, WBA, WBO, IBO a také titulem boxerského magazínu The Ring, které naposledy obhájil v dubnu roku 2015 proti Američanov­i Bryantu Jenningsov­i. FOTO AP Šampion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia