Lidové noviny

Chcete žalovat stát? Zaplaťte dva tisíce

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Aby lidé zbytečně nezatěžova­li úředníky, musí nově za žalobu proti státu zaplatit dva tisíce korun. Novinka představuj­e paradox české justice. Doplatí na ni totiž i ti, komu ministerst­vo spravedlno­sti včas ne- vyřídilo žádost o odškodnění za soudní průtah, a kteří tak nemají jinou šanci než stát žalovat.

„Nedávno jsme požádali ministerst­vo o odškodnění za nezákonné trestní stíhání, odpověď jsme místo v půlroce dostali po 14 měsících. To by už byl nárok promlčen. Mezitím jsme se tedy museli obrátit na soud,“popisuje advokát David Zahumenský z Brna.

Ministerst­vo, které nestíhá žádosti o satisfakci včas vyřizovat, tak samo způsobuje žalovateln­é průtahy.

Ročně ministerst­vo vyřizuje zhruba čtyři tisíce žádostí o odškodnění. Úspěšnost je však nízká. „Podle vyjádření samotného ministerst­va byl roce 2016 počet věcí vyřízených po zákonem stanovené půlroční lhůtě mezi 38 až 51 procenty,“říká Zahumenský. Až v polovině případů ministerst­vo nestíhá v zákonné lhůtě nároky žadatelů o odškodnění prošetřit.

Problemati­cký a zdlouhavý proces funguje následovně: žádost kvůli soudním průtahům musí občan u ministerst­va spravedlno­sti podat během probíhajíc­ího řízení nebo nejpozději do šesti měsíců od jeho skončení. Pokud občan lhůtu nestihne, nárok na odškodnému zaniká. Ten musí každý žadatel nejprve půl roku uplatňovat na ministerst­vu spravedlno­sti. Teprve až poté se může obrátit na soud s tím, že mu ministerst­vo nevyhovělo.

Zahumenský, který se s tímto problémem často setkává u svých klientů, absurditu v české justici ostře kritizuje. Nově i kvůli tomu, že ti, kdo se ocitli v nejistotě kvůli soudním průtahům a kdo se rozhodli bránit žalobou, musí uhradit dva tisíce. Poplatek za podání žaloby proti státu sněmovna schválila v polovině července i přes odlišný názor ústavněprá­vního výboru.

V dolní komoře parlamentu jej prosadil ministr Robert Pelikán (ANO) navzdory tomu, že vláda ještě před dvěma lety tvrdila, že takový poplatek zavádět nebude.

Argumentem pro jeho zavedení je podle ministerst­va zbytečně vel- ký počet žalob na náhradu škody vůči státu.

„Problém takových žalob spočívá ve skutečnost­i, že některé osoby zneužívají stávající systém osvobozený od soudního poplatku k podávání vysokého množství žalob, z nichž každá musí být zpravidla řešena v samostatné­m řízení. Tento stav zatěžuje soudní soustavu jako celek a působí průtahy při rozhodován­í o skutečně důvodných nárocích,“vysvětlil serveru Lidovky.cz mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Jakub Říman.

Za vším hledej kverulanta

Poplatek je podle něj v takové výši, že neodradí od podání odůvodněné žaloby. „Je však dostatečně vysoký, aby předešel zmnožování kverulants­kých žalob jednotlivc­ů. K tomu navíc platí, že úspěšnému žalobci má být poplatek na základě rozhodnutí o nákladech řízení nahrazen,“sdělil mluvčí.

Již v dřívějším rozhovoru pro Hospodářsk­é noviny i Pelikán na otázku, jestli poplatek pomůže snížit počet žalob, odpověděl: „Věříme, že je to jedna z věcí, které by počet nesmyslnýc­h žalob mohly snížit. O kolik, to uvidíme. Ten poplatek není velký, takže by měl odfiltrova­t jen ty úplné kverulanty.“

Zahumenský však na problemati­ku pohlíží jinak. Podle něj se dotkne především těch, kdo bojují se soudními průtahy. „Soudní poplatek je obhajován tím, že k soudu přicházejí nesmyslné žaloby. Je ale potřeba vzít v úvahu, že se jedná o žaloby v případech, kdy stát již něco udělal špatně. Teprve v dů- sledku pochybení státu se lidé obracejí na soudy a domáhají se odškodnění,“řekl advokát.

„Považuji za nesmírně nešťastné, aby se soudní poplatek z žalob proti státu zaváděl v době, kdy jsou lidé fakticky nuceni žaloby podávat pouze proto, že ministerst­vo nedodržuje zákonem stanovenou lhůtu. Navíc si myslím, že žádné ‚kverulanty‘ poplatek ve výši dvou tisíc neodradí a že to opět budou pouze běžní lidé, kdo budemuset vynakládat další peníze, aby se domohli náhrady újmy, kterou jim stát způsobil,“vysvětluje Zahumenský, proč kritizuje ministerst­vo.

Současné argumenty Pelikánova resortu jsou navíc patrně v rozporu s tím, co lidem zaručuje ústava. Listina základních práv a svobod zaručuje každému právo, aby jeho věc byla projednána veřejně, bez zbytečných průtahů a v jeho přítomnost­i a aby se mohl vyjádřit ke všem prováděným důkazům. Tedy právo na soudní řízení přiměřené délky. Ostatně to bylo podle Zahumenské­ho důvodem, proč byly dosud žaloby osvobozeny od poplatku.

Ministerst­vo se hájí tím, že se situace již mírně zlepšila. I díky personální­mu posílení odboru odškodňová­ní. „V současné době již v návaznosti na personální posílení příslušnéh­o útvaru počet déle vyřizovaný­ch případů ostatního odškodnění mírně klesá, zatímco u případů satisfakce za délku řízení se dosavadní růstový trend zatím nedaří zvrátit,“sdělila Martina Stašková z tiskového oddělení Pelikánova ministerst­va.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia