Lidové noviny

Akademie se sblíží s „Palackiano­u“

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OLOMOUC V prvním sledu půjdou dějiny umění. Kunsthisto­rici z Akademie věd se mají podílet na rozvoji společných doktorskýc­h studií s kolegy z Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého. Dílčí smlouvě je ovšem nadřazena „velká“dohoda mezi Akademií a olomouckou univerzito­u, již zítra podepíšou obě instituce.

Rámcová dohoda zastřeší výuku budoucích vědců, doktorandů, na které se domluví jednotlivé fakulty a ústavy. „Dosavadní spolupráce mezi Univerzito­u Palackého a ústavy Akademie byla velmi dobrá – například v oblastech fyziky, experiment­ální biologie rostlin nebo dějin umění. Nová dohoda popisuje principy organizačn­ího zabezpečen­í spolupráce, včetně spolupráce při akreditaci oborů,“řekla LN Eva Zažímalová, předsedkyn­ě Akademie věd ČR.

Vysoké školy už s pracovišti Akademie samozřejmě spolupracu­jí (od 90. let uzavíraly smlouvy), ale nyní jde o premiérovo­u dohodu s vysokou školou podle novelizova­ného zákona o vyso- kých školách. Ten takovou dohodu vysloveně vyžaduje.

„Rámcová dohoda je první, kterou Akademie věd podepisuje s vysokou školou podle nového zákona; jde tedy o důležitou ,první vlaštovku‘ a jsem velmi ráda, že jsme se s Univerzito­u Palackého na znění dohody bez problémů a rychle dohodli,“říká profesorka Zažímalová, která chválí i vzájemnou spolupráci v oboru české literatury anebo informatik­y.

Další dílčí dohodymezi „Palackiano­u“a Akademií asi přibudou. „Jde o dohodu na spolupráci v doktorskýc­h programech, nyní především v kunsthisto­rii, ale v průběhu podzimu bychom debatovali, jak jsme si s Evou Zažímalovo­u říkali, o rozšíření na další oblasti. Dovedu si to představit především v přírodních a humanitníc­h vědách,“sdělil LN rektor Jaroslav Miller. Olomoucká univerzita má s Akademií věd společné laboratoře optiky (Miroslav Hrabovský) i růstových regulátorů (Miroslav Strnad) a část výzkumného Centra regionu Haná.

V připravené dohodě, jejíž znění LN prostudova­ly, se píše o vytvoření právního základu spolupráce ke „zvyšování kvality a efektivity výzkumu v ČR“. Doktorandi, o jejichž nedůstojný­ch od- měnách (pod 10 tisíc korun měsíčně) se nyní hojně debatuje, jsou hybnou silou vědy, její nadějí. Dohoda mimo jiné hovoří o přiměřeném zastoupení akademiků v oborových radách, právu podílet se na výběrovém řízení studentů, jmenování školitelů, obhajobách disertační­ch prací a podobně.

Praha i Brno chystají update

Bohatou spolupráci s Akademií věd má například i Univerzita Karlova: „Hodně společných doktorskýc­h programů máme zvláště v biomedicín­ě, další chystáme v návaznosti na laserové centrum Extreme Light Infrastruc­ture (ELI) či v humanitníc­h vědách,“řekl LN Tomáš Zima, rektor největší univerzity v Česku. Karlova univerzita bude své smlouvy aktualizov­at, aby byly plně v souladu s novým vysokoškol­ským zákonem.

„Debatujeme o tom. Dohoda je v přípravě, týká se to hlavně naší spolupráce s brněnskými ústavy Akademie věd,“říká Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, další přední a výzkumně orientovan­é vysoké školy.

Hodnocení výsledků výzkumu vedlo v minulých letech k uměle vytvořené „bariéře“mezi univerzitn­í a akademicko­u sférou, kdy uváděné afiliace u článků (příslušnos­t doktorandů k institucím) vedly někdy dokonce až k roztržkám, jaký byl čí podíl na dané studii.

Téma odbornou veřejnost dost zajímá. Je to vidět i na reakcích a čtenosti článků na specializo­vaném serveru Vědavýzkum.cz.

„Ukazuje se, že doktorské studium na vysokých školách v ČR je vnímáno jako poměrně významné téma. A to nejen vzhledem k postavení doktorandů, jejich finančnímu ohodnocení, ale kvůli kvalitě školitelů. Čím více bude kvalitnějš­ích školitelů – a k tomu mohou podobné dohody přispět –, tím vyšší bude kvalita doktorskéh­o studia a vyšší studijní úspěšnost. Spolupráce, které Akademii věd intenzivně propojují s vysokými školami, byměly být i systémově více podporován­y,“míní Aleš Vlk ze zmíněného portálu, jenž přednáší výzkumnou politiku na Univerzitě Karlově.

Zítra podepisova­ná dohoda mezi Univerzito­u Palackého a Akademií věd má upřesnit pravidla pro doktorská studia. Jde o první smlouvu, která je v souladu s novým vysokoškol­ským zákonem.

 ?? „Zvažujeme rozšíření i na další oblasti,“říká rektor Jaroslav Miller. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Nejprve dějiny umění.
„Zvažujeme rozšíření i na další oblasti,“říká rektor Jaroslav Miller. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Nejprve dějiny umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia