Lidové noviny

Kostel v Gutech našel obnovitele

Žháři zničený dřevěný svatostáne­k znovu postaví zkušený architekt, který se na vzácné dřevěné stavby celý život specializu­je

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA/TŘINEC Na místě shořelého dřevěného kostela v Gutech u Třince vyroste jeho přesná kopie. Stavitel Antonín Závada, který byl obnovou zdevastova­né renesanční památky pověřen, s žádnou jinou variantou nepočítá. „Pokud by se zadání mělo změnit, od projektu bych odstoupil,“říká.

Zkušený architekt se na dřevostavb­y specializu­je. Na svém kontě má desítky realizací, zapojil se třeba do rekonstruk­ce kaple Cyrila a Metoděje na Radhošti nebo už v roce 1997 opravoval malebnou chatu Libušína, kterou na beskydskýc­h Pustevnách postavil slovenský architekt Dušan Jurkovič. Nešťastnou shodou náhod ale Libušín, stejně jako počátkem srpna Guty, před několika lety vyhořel.

Sázka na poctivou práci

Závada obnovuje i dřevěné větrné mlýny, historické chalupy nebo hrady. Kvůli rozsáhlému seznamu úspěchů si ho vybralo ostravsko-opavské biskupství, aby mladými žháři zcela zničenému kostelu v Gutech pomohl doslova vstát z popela. Ačkoli se při práci nevyhýbá moderním prostředků­m, jako jsou motorové pily, nejraději sází na osvědčené postupy předků.

„Musím být pokorný. Vlastní ambice musí jít stranou. Jinak se to dělat nedá. Obvykle dělám u takových staveb osobně dozor. Neuhýbám. Jestli má být dřevo tesané, bude tesané,“stojí si Závada za svým.

Architekt je připraven důkladně prohledat trosky vypáleného kostela. Bude se pídit po jakékoli části dřevěného chrámu, která by znovu šla použít i v novostavbě. Biskupství už dříve oznámilo, že by se obnovený svatostáne­k mohl věřícím znovu otevřít za dva roky. Závada věří, že zmíněné datum vzkříšení budovy pod vrchem Javorový je reálné.

Že vypálením kostela Božího těla nic nekončí, dokázalo v neděli kolem 300 lidí, kteří se sešli na mši, již u spáleniště sloužil zdejší farář Kazimierz Plachta. Slezský duchovní chce na stejném místě sloužit Bohu každou neděli a za jakéhokoli počasí. Vyzval také k tomu, aby práce na obnově sakrálního místa započaly co nejdříve.

Zatímco vnější podoba kostela by měla být věrnou replikou originálu, Plachta apeluje na to, aby interiér odrážel novou dobu, do níž se dřevěná budova znovuzrodí. Snaha vytvořit kopie historický­ch děl, která nenávratně zmize- la v plamenech, by podle něj byla jen vyjádřením neúcty k dávným mistrům-tvůrcům.

Vzácné malby v plamenech

Namísto replik proto prosazuje uspořádání soutěže pro současné umělce, kteří by kostel po jeho dostavbě znovu zabydleli svými díly. „Aby to odpovídalo důstojnost­i místa a za několik set let oslovilo budoucí generace,“míní Plachta.

Přesto ale chce, aby se do chrámu navrátily i některé historické památky: socha světce, která se nyní nachází v muzeu, a kalich, jenž je zatím v držení majitele, který jej získal v 80. letech při koupi budovy místní fary.

Mimořádnou památkou, kterou požár zničil, byla dřevěná kruchta (vyvýšené místo pro pěvecký sbor a varhany) zdobená arabeskami, jejichž autorem byl podle nápisu z roku 1642 Štěpán Sova z Nebor. Výmalbu i české nápisy na kruchtě považovali odborníci za velice vzácný doklad chrámové dekorace z období třicetilet­é války.

Ojedinělou památkou v rámci Slezska pak byla čtyři rozměrná plátna s biblickými motivy z první poloviny 18. století. Obrazy Svaté trojice, Vzkříšení páně a další používali jako pomůcky při lidových misiích těšínští jezuité Leopold Tempes a František Streit.

Kostel v Gutech lehl popelem v noci z 1. na 2. srpna. Krátce po požáru policisté zadrželi tři mladíky, kteří kostel úmyslně zapálili. Podle vyšetřovat­elů měli prý v úmyslu založit požár i v dalších stavbách.

Nemocný student

Deník Mladá fronta DNES včera napsal, že jedním z mladíků je středoškol­ák Jan, který byl do té doby naprosto bezúhonný. Jeho předchozí pověst je natolik dob- rá, že se ho zastávají i sousedé z Sviadnova u Frýdku-Místku, kde s rodiči a sourozenci žije. Celou rodinu označují za spořádanou a nekonflikt­ní.

Jan trpí nevyléčite­lnou Friedreich­ovou ataxií – nemocí, v jejímž důsledku mu odumírá nervová tkáň. Onemocnění mimo jiné ztěžuje pohyb. „Podle mě se zbláznil z té nemoci, jinak si to neumím vysvětlit. Uzavřel se do sebe, nikam nechodil, měl jen málo kamarádů,“popsal deníku jeho otec.

Obviněné trojici hrozí tresty od osmi do patnácti let vězení. Dva z nich budou na rozsudek čekat ve vazbě.

 ??  ??
 ?? Architekt Antonín Závada (vlevo) má v plánu shořelý kostel v Gutech postavit v původní podobě. Zcela zničené vnitřní vybavení (včetně mariánskéh­o oltáře z poloviny 18. století na snímku) se však replik nedočká. Současní umělci dostanou příležitos­t v inter ?? Startuje obnova zničené památky.
Architekt Antonín Závada (vlevo) má v plánu shořelý kostel v Gutech postavit v původní podobě. Zcela zničené vnitřní vybavení (včetně mariánskéh­o oltáře z poloviny 18. století na snímku) se však replik nedočká. Současní umělci dostanou příležitos­t v inter Startuje obnova zničené památky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia