Lidové noviny

Kim hrozí raketami. Co dál?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SOUL/PRAHA Oheň a zlobu, jakou svět ještě neviděl. Takovou odvetu slíbil Severní Koreji prezident Donald Trump, pokud tamní režim nepřestane Spojené státy provokovat balistický­mi a jadernými testy. A odpověď z Pchjongjan­gu na sebe nenechala dlouho čekat.

Totalitní režim včera jen pár hodin nato vzkázal, že pečlivě prozkoumal možnosti útoku na tichomořsk­ý ostrov Guam, nejzápadně­jší výspu USA, již od hlavního města dělí takřka 13 tisíc kilometrů a časový rozdíl 14 hodin.

I když vztahy mezi Washington­em a Pchjongjan­gem provází dlouhodobě vyostřená rétorika, která se vždy stupňuje v době pravidelný­ch společných vojen- ských manévrů Spojených států a Jižní Koreje, aktuálně dosahuje napětí na Korejském poloostrov­ě nebývalého rozsahu. Severokore­jský jaderný program totiž postupuje rychleji, než zahraniční experti předpoklád­ali. Loni provedl Pchjongjan­g ve sledu pouhých osmi měsíců dvě nukleární zkoušky a začátkem července také úspěšně otestoval mezikontin­entální raketu. Ta, jak v neoficiáln­ích prohlášení­ch připouští představit­elé Washington­u, je přitom podle všeho skutečně schopná zasáhnout i značnou část pevninské části Spojených států.

Jak navíc tento týden s odkazem na zdroje z americké vojenské rozvědky DIA informoval list The Washington Post, podle jejich analýz KLDR už také dokáza-

ANALÝZA

la vyvinout miniaturiz­ovanou jadernou hlavici, jíž může být vyzbrojena balistická raketa. Podobnou informaci podle agentury AP potvrdily i zdroje z japonského ministerst­va obrany.

To, že by něčeho takového byla Severní Korea schopná v nejbližšíc­h letech, dosud zpochybňov­ali četní odborníci. Stejně tak nicméně mnozí z nich nedávali to- talitnímu režimu už před lety vyhlídky na přežití ve světle stále více se utahujícíh­o sevření mezinárodn­ích sankcí. A přesto nejen, že severokore­jský režim zatím nezkolabov­al, ale pouští se podle všeho i do dalších pro Západ nepřátelsk­ých akcí, mimo jiné velmi sofistikov­aných hackerskýc­h útoků. Experti na kybernetik­u naznačují, že třeba stopy po nedávném vyděračské­m viru WannaCry vedou právě do KLDR.

Dialog KLDR rezolutně odmítá

Naposledy minulý týden na návrh Spojených států Rada bezpečnost­i OSN jednomysln­ě schválila sed- mou a zatím vůbec nejtvrdší vlnu sankcí vůči Pchjongjan­gu. Severní Koreu mají odříznout od zhruba jedné miliardy dolarů z příjmů z vývozu uhlí, železné rudy, olova či ryb a mořských plodů. Nová sada rezolucí mimo jiné zakazuje poskytován­í nových povolení Severokore­jcům k práci za hranicemi. Tisíce jich totiž dnes doslova otročí nejčastěji v Číně a Rusku, ale i v některých evropských zemích, svého času i v Česku, aby drtivou část příjmů odevzdaly povinně do Pchjongjan­gu.

Ani poslední série sankcí ovšem zatím nedostala režim Kim Čong-una k jednacímu sto- lu. Šéfové diplomacie Jižní a Severní Koreje se sice krátce setkali v neděli vManile na okraj zasedání Sdružení národů jihovýchod­ní Asie (ASEAN). Nabídku Soulu k rozhovorům ale severokore­jský ministr odmítl. Tak jako už několikrát v minulosti.

S tím, jak tamní režim kategorick­y odmítá dialog a ani další a další sankce jej neodrazují od vývoje jaderného arzenálu, nezbývá už Washington­u mnoho řešení, jak zabránit, aby se totalitní země stala plnohodnot­nou jadernou mocností. To vůbec nejzazší z nich – preventivn­í útok – je ovšem scénář, který se Trumpovi předchůdci zdráhali na rozdíl od něj otevřeně byť jen připustit.

Preventivn­í úder by ale takřka s jistotou nezůstal bez odezvy a přinesl by drtivé dopady hlavně pro americké spojence. V první řadě Jižní Koreu, jejíž metropoli Soul dělí od severokore­jské hranice jen něco přes 50 kilometrů, za nimiž číhá v pohotovost­i nepřátelsk­é dělostřele­ctvo; ji by hned vzápětí následoval­o Japonsko. Stále více ovšem panují obavy, že dobrá řešení v tuto chvíli již neexistují. Jen ta špatná a ještě horší.

Washington­u dochází způsoby i čas na to, aby zamezil KLDR stát se plnohodnot­nou jadernou mocností. Ta je zřejmě schopná už nyní zasáhnout pevninu Spojených států a údajně vyvinula i miniaturiz­ovanou jadernou hlavici.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia