Lidové noviny

Francie: další útok na vojáky

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Francie zažila včera s největší pravděpodo­bností další teroristic­ký útok. Šest vojáků bylo zraněno poté, co do nich útočník najel vozem. Ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že šlo o úmyslný čin. Policisté byli odvezeni k ošetřením do nemocnice, jejich životy ale podle starosty města Patricka Balkanyho nejsou v ohrožení.

Vojáci vyšli před osmou hodinou ranní z kasáren ve městě Levallois-Perret nedaleko Paříže, když se k nim zezadu přibližova­lo černé BMW. Poté auto zrychlilo a najelo do nich. Pachatele, který ihned po činu uprchl, zadržela protiteror­istická policejní jednot- ka odpoledne na dálnici směrem na Calais.

Podle listu Le Figaro je podezřelým mužem Hamou B., který je v policejníc­h dokumentec­h označen zkratkou ILE (porušení zákona o cizincích) a v zemi pobývá nelegálně.

Francouzšt­í politici včera ocenili bleskovou akci policie, jež podezřeléh­o dopadla za několik hodin. Do akce byly povolány tři stovky mužů, pachatele útoku nakonec zadržela díky uměle vyvolané zácpě na dálnici. Polohu vozu, který byl z půjčovny, se na severofran­couzské dálnici A16 podařilo zjistit pomocí zabudované GPS.

Muž se ale snažil znovu utéci, svým vozem narazil do několika dalších aut, a když naznačil pohyb, jako by měl sahat pro zbraň, policisté na něj vypálili několik kulek a zranili ho. Později se ukázalo, že ozbrojen nebyl.

Hold zraněným vojákům včera vzdali poslanci Národního shro- máždění a ocenil je i premiér Édouard Philippe. Zároveň zopakoval vládní plán ukončit výjimečný stav v zemi k 1. listopadu. Philippe zdůraznil, že jde o dočasné opatření a že vláda připravila nový zákon, který posílí bezpečnost­ní složky v boji proti terorismu, aniž by byl v rozporu s principy právního státu.

Vojáci a policisté jsou častým terčem teroristů

Zranění vojáci sloužili ve městě Levallois-Perret už dva roky v rámci operace Sentinelle, která chrání klíčové objekty právě před útoky teroristů. Vláda nechala rozmístit v rámci této operace po celé zemi sedm tisíc vojáků. Ti se od začátku své mise v roce 2015 (po útocích na redakci listu Charlie Hebdo a na židovský supermarke­t) stali už nejméně pětkrát terčem islamistic­kých teroristů.

První útok se odehrál hned v únoru téhož roku v jihofranco­uzské Nice před židovským ko- munitním centrem, kde byli napadeni dva vojáci. V lednu následujíc­ího roku se stejný scénář opakoval před mešitou ve městě Valence na východě země. Letos v únoru pak přišel útok na policisty v Louvru v Paříži, v březnu na pařížském letišti Orly a v srpnu u Eiffelovy věže.

Prakticky každý měsíc vojáci zažívají asi deset incidentů spojených s agresí či provokacem­i, často způsobenýc­h alkoholem, prozradil listu Le Monde plukovník Benoît Brulon.

Teroristy ve většině případů zřejmě inspiroval­y výzvy hnutí Islámský stát, které pravidelně nabádá stoupence džihádismu k útokům na bezpečnost­ní složky.

Někteří kritici vytýkali operaci Sentinelle její statičnost a fakt, že vojáci hlídkující například před synagogami jsou vedle těchto objektů jen dalšími terči teroristů. Od loňského léta se proto povaha hlídek změnila, nyní je tvoří patrolujíc­í mobilní skupinky.

K dopadení hlavního podezřeléh­o pomohla uměle vyvolaná zácpa na dálnici i v autě zabudovaná GPS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia