Lidové noviny

Trump musí brát ohledy na spojence

- WASHINGTON

Na trase Pchjongjan­g–Washington létají silná slova. Čas pro zastavení Kimových jaderných ambic se podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg krátí. Jaké jsou nyní hlavní otázky?

1. Mohou USA zkusit „chirurgick­y“přesný úder?

To by podle všeho úplně nefungoval­o. Severokore­jské střely a nukleární zařízení jsou rozptýleny v horském terénu. Když nebudou zasaženy, bude riziku úderů vystaveno třeba 10 milionů lidí v jihokorejs­kém Soulu.

2. Co když Kim sáhne po jaderných zbraních?

I omezený úder může severokore­jský vůdce vnímat jako předzvěst většího útoku. To jej může přimět k tomu, aby sáhl po nukleárním arsenálu. USA by proto musely Kimovi i Číně naznačit, že trestný úder je skutečně jen omezeného rozsahu.

3. Je možné v KLDR doufat ve změnu režimu?

Nové vedení v KLDR by nutně nemuselo přinést změnumyšle­ní, stejně tak jako Kima nezměnil ani delší pobyt ve Švýcarsku. Je obklopen početnou klikou spolupraco­vníků a podporuje jej pevně i Čína.

4. Takže USA zbývá úvaha o pozemní invazi?

Pozemní invaze by nepochybně dosáhla potřebných cílů, zničení severokore­jských střel a nukleárníh­o programu. Nešla by ale utajit, takže by hrozil preventivn­í útok ze strany KLDR.

5. Jak může KLDR reagovat?

Dá se čekat masivní ostřelován­í Soulu a jeho okolí. Dělostřele­ctvo u hranice obou Korejí se může zapojit do konfliktu rychleji než velké balistické rakety, které mohou mířit na japonské a americké základny v regionu.

6. Jaké by byly ekonomické dopady případné války?

Propad ekonomiky by pocítil celý východoasi­jský region, následná obnova by si vyžádala široké mezinárodn­í úsilí.

7. Jaké zbývají možnosti?

Podle mnoha analytiků se ještě nevyčerpal­y možnosti k vyjednáván­í. Jakkoli nezásadově to vypadá, nejlepší možností se zdá být návrat k jednacímu stolu. To ovšem předpoklád­á, že se Kim dočká od Washington­u i nějakých ústupků. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia