Lidové noviny

Čína cvičí Asadovy vojáky a cítí vůni velkých investic

- JAKUB FAJNOR

PEKING/PRAHA Ve výčtu velmocí, které působí v Sýrii, je často přehlížena role Číny. Dříve je zajímal jen monitoring tisíců ujgurských bojovníků z Číny, kteří slouží Islámskému státu (IS). Teď dělá vše pro to, aby byla v řešení konfliktu co nejdůležit­ějším hráčem. Její vojáci v Sýrii trénují muže věrné prezidentu Baššáru Asadovi. Do jeho vlády pak Číňané investují nemalé peníze.

Své jednotky do Sýrie minulý rok Čína poslala bez fanfár. Podle jejího ministerst­va zahraničí mají za úkol trénovat členy provládní syrské armády v humanitárn­í asistenci. Ostatně to oznámila Čína už na konci loňského léta. Její admirál Kuan Jou-fej tehdy prohlásil, že chce prohlubova­t spolupráci s Asadem po všech stránkách. „Čínská a syrská armáda mají tradičně přátelské vztahy. Chceme je zachovat a posilovat spolupráci,“řekl agentuře Reuters Kuan.

Ještě před dvěma roky byla čínská politika na Blízkém východě vedená obezřetnos­tí. Peking se bál návratu svých občanů z ujgurského etnika, kteří se vydali do Sýrie bojovat za Islámský stát. Postupem času se však Čína začala být čím dál aktivnější. Nyní v této oblasti kvetou její obchodní vztahy i spolupráce na poli vojenském.

Propojený svět

Číňané si také uvědomují, že má syrský konflikt vliv i na bezpečnost­ní situaci na východě Asie. Na Filipínách mají problém s rostoucím násilím ze strany militantní skupiny abú Sajjáfa. Zprávy o zatýkání islamistů se přicházejí i z dalších východoasi­jských zemí. Podle blízkových­odního odborníka Kamala Alama jsou vzdálené regiony s konfliktem čím dál více propojeny.

Čína se také aktivně zapojuje do mírových jednání o syrském konfliktu. Poprvé ve své historii minulý rok jako prostřední­k po- vzbuzovala snahy konflikt vyřešit. Dokonce vytvořila funkci speciálníh­o vyslance do „blízkových­odní konfliktní zóny“.

Za základní motivaci Pekingu je považováno zapojení do konfliktu asi pěti tisíc ujgurských bojovníků na straně IS. Právě vracející se džihádisté jsou považováni za strůjce nepokojů, které otřásají severozápa­dní provincií Sin-ťiang. V té žije největší počet Ujgurů, kteří sice mají částečnou autonomii, přesto vidí Čínu jako uzurpátora.

Jak se syrská válka pomalu chýlí ke konci, otevírají se i ekonomické příležitos­ti. Podle Světové banky bude rekonstruk­ce Sýrie stát nejméně 200 miliard dolarů. Prezident Asad v rozhovoru s čínskou televizí potvrdil, že se čínské společnost­i intenzivně zajímají o možnosti investic v Sýrii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia