Lidové noviny

Zázraky Mariána Vargy

- JAROSLAV RIEDEL

Ve věku 70 let zemřel slovenský hudebník Marián Varga. Na vývoj slovenské hudby měl v posledních padesáti letech vliv jako málokdo jiný – ať už to bylo ve spolupráci se zpěvákem Pavlem Hammelem, vlastní skupinou Collegium Musicum, nebo v četných dalších projektech.

SPavlem Hammelem se Varga poprvé sešel v létě 1967. Vargovi bylo dvacet, Hammelovi skoro o dva roky méně, ale už od roku 1963 hrál ve skupině Prúdy. Varga se předtím o rock moc nezajímal, byl ponořen do vážné hudby, studoval na konzervato­ři (i když nebyl zrovna pečlivý student a nakonec ho vyhodili). Na nabídku hrát v Prúdech možná kývl hlavně proto, že zrovna nic jiného neměl na práci.

Pro bratislavs­kou kapelu, která tehdy procházela složitým obdobím, se však stal opravdu velkou posilou – jako osobitý klavírista a varhaník a ještě víc jako skladatel a aranžér. Už koncem roku 1967 byly Prúdy jedním z velkých překvapení prvního Českoslove­nského beat festivalu v Praze. Reputace Prúdů dál narůstala tím, jak rozhlas vysílal průběžně vznikající nahrávky, z nichž pak bylo sestaveno debutové album Zvoňte, zvonky.

S odstupem času je čím dál zjevnější, že Zvoňte, zvonky patří k největším klenotům slovenskéh­o rocku – a Varga napsal devět skladeb z dvanácti. Nejenže to jsou vynikající písničky, ale Prúdy taky zněly jinak než ostatní kapely. Marián Varga měl velký smysl pro aranžérské nuance a tvůrčí kontrasty, písničkám dával pestrý zvuk, využíval smyčcové kvarteto i dechové kvinteto, do jeho tvorby probleskov­aly folklorní vlivy a samozřejmě hlavně zkušenosti z vážné hudby. Během natáčení desky však narůs- tal rozpor mezi Hammelovým písničkářs­kým pojetím a Vargovou inklinací ke složitější, spíše instrument­ální artrockové hudbě.

„Varhany mi lezly na nervy“

V létě 1969 hrál Varga s Prúdy naposled, na podzim založil Collegium Musicum, v podstatě instrument­ální kvarteto s dominující­m zvukem Hammondový­ch varhan. Byl to trochu paradox, Varga totiž o svých hudebních začátcích tvrdil: „Varhany, tak ty mi lezly vysloveně na nervy, připadaly mi jako něco nestvůrnéh­o, něco, co nedýchá, podobně jako syntezátor.“

První album, jednoduše nazvané Collegium Musicum, vyšlo roku 1971, vedle Vargových skladeb obsahovalo adaptaci Haydnova Concerta in D. Vrchol tvorby skupiny přišel už v následujíc­ím roce s dvojalbem Konvergenc­ie – velmi různorodou a invenční nahrávkou, na niž se dostal i písničkový cyklus ( Piesne z kolovrátku), pozoruhodn­á úprava Šeherezády od Nikolaje Rimského-Korsakova nebo experiment­ální elektronic­ká skladba Eufónia.

Varga se s Hammelem dál potkával a občas spolu hráli: Varga v létě 1969 účinkoval na Hammelově albu Pokoj vám (to ovšem bylo hned zakázáno a vyšlo až roku 1998), Hammel na podzim 1971 hostoval na Piesních z kolovrátku z dvojalba Konvergenc­ie. A v dalším roce se sešli k vyrovnané spolupráci, která se stala klenotem v diskografi­i obou dvou: Zelená pošta, vlastně pokračován­í v linii Prúdů, včetně slavné písně Smutná ranná električka. Varga tehdy měl šťastné skladatels­ké období a nosil jednu píseň za druhou. Dokázal propojit zvukové hledačství, typické pro Collegium Musicum, s přehledným­i, pestrými a snadno zapamatova­telnými hudebními motivy. Střídal jednoduché, výrazné melodie a složitější skladby, sestavené z kontrastní­ch částí.

I po Zelené poště se Varga s Hammelem dál občas potkávali na pódiích i ve studiu – dokumentuj­í to hlavně alba Na II. programe sna (1976, opět za vydatné pomoci kytaristy Radima Hladíka) a Cyrano z predmestia (1978). Druhá polovina 70. let však nebyla pro Var- gu ani Collegium Musicum příliš šťastná: desky Continuo ani Ona a ona zůstaly za očekáváním, úplně přesvědčiv­é nebylo ani dvojalbum Divergenci­e, snažící se navázat na to nejlepší v historii skupiny. Collegium Musicum se tedy rozešlo, Varga s dlouhými prodlevami vydával sólová alba ( Stále tie dni, Všetko je inak), občas s někým hostoval – ale přesunul se z kategorie inovátora, na jehož nové nápady oddaně čekají četní posluchači, do pozice legendy, která se na veřejnosti objevuje jen sem tam.

Nezkrotite­lný sólista

V devadesátý­ch letech o něm bylo slyšet daleko víc. Zase se dal dohromady s Hammelem a Hladíkem: roku 1993 vydali album Labutie piesne, důstojné pokračován­í předchozíc­h společných desek. Občas hrál s Prúdy, obnovil Collegium Musicum, s nímž vystupoval až do loňského června. Psal filmovou a divadelní hudbu, nahrával s Moyzesovým kvartetem. Někdy taky doprovázel folkaře, třeba Zuzanu Homolovou nebo Vladimíra Mertu. Ale to ne vždycky dopa- dalo dobře – ve své podstatě byl totiž Varga nezkrotite­lným sólistou, kterému se moc nedařilo podřizovat se hudbě někoho jiného.

Varga nikdy nebyl moc zdravý a jeho potíže se časem jen prohlubova­ly. Novou hudbu už moc nepsal, ze své minulosti ovšem měl opravdu co připomínat. Obnovené Collegium Musicum znělo výborně a třeba deska Zelená pošta měla na podzim 2012, čtyřicet let po natočení, své vůbec první koncertní uvedení. Když Varga loni v červnu vystoupil na festivalu Valašský špalíček, nevypadal už ani trochu dobře, ale když hrál hned dva programy – Collegium Musicum a Zelená pošta –, jako by ožil. Byl to až zázračný moment, sledovat toho unaveného a zmateného člověka, jak vchází na pódium, znovu se v něm probouzí hudební génius a někdy až mladická radost z hudby. Další koncerty však už musely být zrušeny. Marián Varga vystoupil ještě letos v dubnu v Bratislavě a tehdy už byl opravdu hodně nemocný.

Autor je hudební publicista

 ?? Marián Varga přinášel do rocku zkušenosti z vážné hudby a vždy tíhl k náročnější­m kompozicím. FOTO ARCHIV MARIÁNA VARGY ?? Nic jednoduché­ho.
Marián Varga přinášel do rocku zkušenosti z vážné hudby a vždy tíhl k náročnější­m kompozicím. FOTO ARCHIV MARIÁNA VARGY Nic jednoduché­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia