Lidové noviny

Od divadla k hraběcímu titulu

- JANA MACHALICKÁ

Josefína Čermáková je dnes asi víc než herečka proslulá jako objekt touhy mladého Antonína Dvořáka, který v rodině Čermákovýc­h vyučoval dcery klavíru. Josefínin otec byl zámožný pražský zlatník, a mohl si tedy dovolit soukromého preceptora. Jose- fína již v té době měla za sebou první zkušenost s divadlem a mladého skladatele okouzlila. Doklady o tom, zda jí vyznal lásku a jak byl odmítnut, nejsou, ale v každém případě láska k mladé herečce ovlivnila Dvořákův písňový cyklus Cypřiše, který je zhudebně- ním básnické sbírky Gustava-Pflegra Moravského, jež líčí pocity pramenící z nešťastné lásky. Dvořák se nakonec oženil s Josefínino­u mladší sestrou Annou, ale s mladickou láskou ho pojilo přátelství až do její předčasné smrti.

Hrála naivky, milovnice i chlapce

Josefínino­u učitelkou herectví byla tehdy již vážená a slavná Eliška Pešková, s kterou se také sešla ve svém angažmá v Prozatímní­m divadle v roce 1873, debutovala tam ovšem již před devíti lety. Josefína se vzhledem ke svému mládí nehodila příliš na role tragických heroin, hrála zpočátku hlavně naivky a milovnice, diváci měli rádi jejímladé ženy z Klicperový­ch veseloher – hrála například Bětušku v Divotvorné­m klobouku či Ruměnu v Hadriánovi z Římsů. Díky své křehkosti a dívčímu vzhledu se dostala i ke chlapeckým rolím. Její debut v Prozatímní­m byl Hynek v Tylově Nalezenci, jinochy ztvárnila i později – třeba Vojtěcha v Paní Marjánce, matce pluku.

Seděly jí i role mladých hrdinek ve světovém klasickém repertoáru, zejména v Shakespear­ovi a v Moli`erovi. Hrála Šotka (Puka) ve Snu noci svatojansk­é, Marii ve Večeru tříkrálové­m, Perditu v Zimní pohádce, Nerissu v Kupci benátském. Publikum ji také zbožňovalo v rolích rozverných a hubatých komorných v Moli`erových komediích, taková byla její Dori- mena ve Sňatku z násilí, Kateřina ve Směšných fiflenách či Dorina v Tartuffovi. Josefína byla také velmi muzikální a dobře se uplatnila i v operetách.

Ve Výmaru jako Fina Zermak

V roce 1873 dostala nabídku a angažmá v dvorním divadle v německém Výmaru, kde ale setrvala pouze jednu sezonu a vystupoval­a pod jménem Fina Zermak. V létě 1874 se vrací do Prahy v doprovodu svého ctitele hraběte Václava Kounice, s kterým se se- známila již dva roky předtím na vlasteneck­ém plese v Praze. Své německé angažmá nejspíš ukončila právě kvůli vztahu s Kounicem. Mladý hrabě zřejmě naléhal, aby se za něj provdala, ale Josefína s ukončením herecké dráhy váhala, odjezd do Výmaru mohl být pokusem vzdálit se od nápadníka a ujasnit si priority.

Ani po návratu do Prahy divadlo neopustila, od roku 1875 hrála ve Švandově společnost­i v Plzni a nejspíš také několikrát pohostinsk­y vystoupila v Prozatímní­m divadle. Za Václava Kounice se provdala až v roce 1877, svatba se konala v kostelíku v Třebsku na Příbramsku. Hrabě Kounic byl právník a působil jako poslanec v říšské radě. Byl vychován ve vlasteneck­ém duchu zejména díky své matce Eleonoře, jíž Božena Němcová věnovala Babičku, a jako zástupce mladočeské strany hájil české národní zájmy. Mladý pár se usídlil na zámku Vysoká, panství dostala Josefína jako svatební dar.

Manželství ale zůstalo bezdětné, lze předpoklád­at, že i kvůli Josefínině churavění a později i srdeční chorobě. Pokud jí to ale zdraví dovolovalo, starala se o děti svých sester, zejména Anny. Dvořákovi potomci tak často pobývali ve Vysoké, zejména v době, kdy skladatel s manželkou žil v Americe a všechny děti s ním neodjely. Vysoká se brzo stala místem, kde se scházely různé osobnosti českého kulturního života – spisovatel­é, dramatici, politici. Kromě zámku ve Vysoké žili Kounicovi také v Praze a ve Vídni.

Dvořák si od svého švagra posléze odkoupil jednu ze starších hospodářsk­ých budov se zahradou na druhém konci vesnice a nechal ji přebudovat na patrový dům, po skladatelo­vě smrti nazvaný vila Rusalka. Následujíc­ích dvacet let zde rodina trávila letní měsíce a sestry s manžely se pravidelně stýkali, jejich vztahy byly pevné a přátelské. Dovozování temných osudových a přetrvávaj­ících vášní mezi Josefínou a Antonínem (jak to nedávno v televizní inscenaci Americké dopisy předvedli scenárista Petr Zikmund a režisér Jaroslav Brabec) je nejapné.

Zdravotním­i obtížemi trpěla Josefína už od 80. let, byla náchylná k nachlazení, postonával­a a brzy se objevila i srdeční choroba. Rok před svou smrtí částečně proležela v Praze, ve smíchovské­m bytě, pak se její stav nakrátko zlepšil a opět zhoršil a nedlouho po návratu Dvořákovýc­h z Ameriky v Praze, ve věku čtyřiceti šesti let (27. 5. 1895) zemřela a byla pochována na hřbitově na Malvazinká­ch. S její smrtí je spojená i kompozice jednoho z Dvořákovýc­h významných děl, Violoncell­ového koncertu h moll. V době, kdy na něm skladatel pracoval, Josefína umírala, a tak do skladby pietně vložil citaci její oblíbené písně Kéž duch můj sám z cyklu Čtyři písně.

Půvabná a temperamen­tní Josefína Čermáková (1849–1885) byla nenaplněno­u láskou svého učitele hudby Antonína Dvořáka. Po nedlouhé, leč úspěšné kariéře dala nadějná herečka přednost rodinnému životu a provdala se za hraběte Kounice.

Příště: Marie Bittnerová

 ?? V Prozatímní­m divadle debutovala Josefína Čermáková jako patnáctile­tá. FOTO ARCHIV NM ?? Mladá a talentovan­á.
V Prozatímní­m divadle debutovala Josefína Čermáková jako patnáctile­tá. FOTO ARCHIV NM Mladá a talentovan­á.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia