Lidové noviny

Příliš drahé krabičková­ní

Program podpory výjezdů vědců je zatížen velkou administra­tivou, která nás vyjde draho

-

Krátce poté, co na vysokých školách začaly akademické prázdniny, zveřejnilo ministerst­vo školství (MŠMT) výzvu k předkládán­í žádostí o dotace na podporu akademický­ch mobilit – výjezdů vědců do zahraničí a k nám. Je to asi podobný důvod k radosti, jako když se za reálného socialismu objevily na pultech banány či jiné než kubánské pomeranče. Jde o podobný příznak těžkopádné­ho a neefektivn­ího systému.

Výzva MŠMT na celých 60 stránkách určuje velmi detailní podmínky, za kterých lze o dotaci na mobilitu akademické­ho pracovníka žádat. Podpořit lze pouze mobilitu místního (post)doktoranda v určitém věkovém rozmezí, pobyt musí být delší než šest měsíců, ale delší už o moc ne, dotyčný musí mít na mateřské instituci pracovní úvazek alespoň 50procentn­í, a to jak během mobility, tak alespoň šest měsíců po ní. Pozvat lze také cizince k nám. Detailní podmínky výzvy jsou však příznakem pochyb, že by snad na výzkumných pracoviští­ch mohli lépe vědět, na co peníze nejlépe vynaložit, jak má dobrá a užitečná mobilita vypadat a komu může prospět. Na takto podpořenou mobilitu tak nakonec vyjedou spíše ti, kdo se flexibilně napasují do omezujícíc­h podmínek bez zbytečných ohledů na reálné potřeby výzkumu a kde najdou sílu poprat se se souvisejíc­í administra­tivou.

Organizova­t kvalitní základní výzkum je v některých ohledech náročnější než vyrábět kvalitní auta. Vědecké objevy totiž nelze naplánovat, narýsovat ani předem popsat. Cíl výroby auta určitých parametrů, jehož výroba přinese zisk, představuj­e neskonale jasnější zadání, jehož naplnění lze navíc snadněji průběžně kontrolova­t. Vměstnat ale „technologi­i“základního výzkumu do podoby podrobného „výrobního“plánu, včetně budoucích výjezdů konkrétníc­h lidí v tu a tu dobu na to a to místo na tak a tak dlouho, je hodně těžké. Řídit výzkum desítkami finančních krabiček plných omezení je prostě administra­tivně náročné a neefektivn­í.

Informace mají lidé v terénu, ne u úředního stolu

Zdaleka nejvíce potřebných informací o tom, co je skutečně třeba a kam a kdy směřovat peníze, se nachází na pracoviští­ch výzkumných institucí. Tam by se tedy mělo rozhodovat, kolik peněz z celkového balíku institucio­nální podpory dát na mobility koho, kdy a kam, kolik dát na nové vybavení nebo na vyšší platy. Aby to ovšem fungovalo, muselo by u nás panovat mnohem silnější povědomí o tom, že hlavním cílem je dělat co nejlepší výzkum, že takový bude dříve či později identifiko­ván, oceněn, špatný výzkum odhalen, zkritizová­n, nepodpořen a ukončen. Ale to se neobejde bez náročného hodnocení pracovišť a institucí. Bez něho se totiž cíle vědeckého konání vznáší v mlze spolu s otázkami efektivníh­o užití veřejných financí. Problém je, že většině vysokých škol a jejich pracovišť se takového hodnocení výzkumu stále nedostává.

Soutěžení vědeckých pracovišť o malé nakrabičko­vané peníze vyžaduje velké administra­tivní úsilí, což nás všechny nakonec vyjde hodně draho. Desítky právníků a úředníků nejdříve musely sepsat předlouhou výzvu a projít martyriem jejího schvalován­í. Teď budou trávit spoustu času s přípravou žádostí akademici a zase jejich úředníci. Pak si MŠMT najme jiné akademiky ze stejných vysokých škol, aby předložené žádosti prostudova­li, posoudili a vybrali ty, které dávají nejen věcný smysl, ale které splňují i složité uvalené podmínky. Spousta pracně připravený­ch přihlášek nakonec spadne pod stůl a s tím i práce s nimi spojená. Nic dobrého také nepřinesou zklamané naděje řady zahraniční­ch akademiků, kteří teď českým kolegům pošlou potřebné podklady, závazek, naplánují si pobyt daleko dopředu, aby se pak mnoho z nich dozvědělo, že žádost skončila pod čarou.

Čekání na rozhodnutí o výhercích bude dlouhé, ale k realizaci mobilit pak bude muset dojít rychle, aby se peníze stačily vyčerpat. A to je program podpory mobilit jen jeden z mnoha dalších. Kdyby se úsilí úředníků, právníků, hodnotitel­ů a akademiků bývalo věnovalo přípravě řádného hodnocení výzkumu na vysokých školách, bylo by to po všech stránkách prospěšněj­ší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia