Lidové noviny

Už prezident Masaryk říkal, že učitel se má stát dítěti kamarádem

- Ad LN 9. 8.: Kdo je tady učitel? Jiří Zlatuška, poslanec ANO, předseda školského výboru Poslanecké sněmovny PČR

Bohumil Kartous cituje Sugatu Mitru se zdůraznění­m role učitele jako přítele dětí jako protipólu byrokratic­kého pohledu „standardu učitele“z dílny Národního institutu dalšího vzdělávání. Je škoda, že se i v takto základních věcech musíme odkazovat na zahraniční kapacity. V podstatě totéž konstatuje v Hovorech s TGM profesor Masaryk těmito slovy:

„A zas mě napadá otázka školy a učitele. Učitel na škole má dětem vštěpovat republikán­ství, demokratic­kou svobodu a rovnost; má se stát dítěti kamarádem. Jeho autorita má spočívat na rozdílu věku, na jeho převaze ve všech věcech vědění, praxe a charakteru. Já jsem vypozorova­l, že americké děti mívají k učitelům a učitelkám daleko kamarádště­jší poměr než u nás – a že Američané po celý život rádi vzpomínají na své učitele a na školy. U nás si děti oddychnou, když vychodí školu; a přece poznávat je pro zdravé děti radostí.

Americký učitel hraje s kluky kopanou a nebojí se, že si při tom zadá. Učitel byrokrat by nešel s dětmi sáňkovat nebo na led – měl by strach, že by se třeba svalil a ztratil svou důstojnost nebo autoritu. Mezi učitelem a žákem, stejně jako mezi úředníkem a občanem, bývá taková umělá vzdálenost – cizota. Jen víc živosti, víc srdečnosti, a máte pravou demokracii. Škola Komenskému byla officina humanitati­s; škola nepěstí člověka jen individuál­ně, ale i kolektivně, vychovává ho pro společnost, pro demokracii. Já bych místo té minulostní písničky Bývali Čechové, bývali rekové slyšel raději písničku novou: Kantoři, kantoři, buďme demokraty. Tím lépe, že už takové máme!“

Velkými postavami naší minulosti se velmi rádi zaklínáme. Jsou to ale zjevně jen odvolávky na jména bez obsahu. Ten si bohužel nahrazujem­e produkty úředníků přesně v tom duchu, jak to popisuje Bohumil Kartous. V našem školství nepochybně chybí peníze na platy učitelů. Chybí v něm ale zjevně i ochota zamýšlet se nad hodnotami, na kterých by měla být osobnost učitele založena, pokud nemá být karikaturo­u toho, co učitelství obnáší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia