Lidové noviny

Pít vyrobenou vodu pravidelně by bylo riziko

- Ad LN 1. 7.: Výroba vody ze vzduchu je zatím jen vládní sen MUDr. František Kožíšek, CSc., vedoucí Oddělení hygieny vody, Státní zdravotní ústav

Laickým pohledem si myslím, že tento systém nedokáže vyrobit dostatek vody na zavlažován­í (a kdyby se to povedlo, kladl bych si zase otázku, zda se to nějak negativně nemůže projevit na místním mikroklima­tu?). Ale to není můj obor.

Výroba omezeného množství vody, například na pitné účely, co do množství asi reálná je. Problém ale je, že ta voda bude čistá H O bez jakýchkoli minerálníc­h látek. Takové vody se jednorázov­ě napít samozřejmě lze, ale pít ji pravidelně a třeba při větší fyzické zátěži („mohla by být zajímavá i pro vojenské mise“) znamená dost velké zdravotní riziko, které se může objevit v řádu týdnů až měsíců a jehož příčinou bude (i při sebelepší stravě) nedostatek některých esenciální­ch prvků, především hořčíku a vápníku. Projeví se to buď únavou, slabostí, křečemi, srdečními poruchami až vyšším rizikem úmrtí na kardiovask­ulární onemocnění.

Bylo to prokázáno mnoha epidemiolo­gickými studiemi a i z domácího prostředí mám případy mnoha osob, které si do domácnosti koupili zařízení na úpravu pitné vody na bázi reverzní osmózy (jehož principem je ultrajemná membrána, která z vody odfiltruje 99 procent všech příměsí, takže se z ní stává destilka) a po několika týdnech až měsících začaly mít výše uvedené (i jiné) zdravotní problémy, i když do té doby byly zcela zdravé. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11,150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia