Lidové noviny

Opium intelektuá­lů 21. století

- JAN KLESLA

je i v tomto století přitažlivý nejen pro latinskoam­erické diktátory, ale i pro řadu západních lídrů. Ve věku globálních monopolů, superboháč­ů a strachu o budoucnost práce zajímá také nejmladší generaci.

Marxistick­ý plán Jeremyho Corbyna promění zemi v ruiny, hlásala v polovině května titulní strana největšího britského bulvárního deníku The Sun. Vůdce labouristi­cké opozice, který měl v té době vcelku reálnou šanci uspět v parlamentn­ích volbách, se nechal slyšet, že „Marx byl velký ekonom“.

Připojil se tak k partajnímu kolegovi a stínovému ministrovi financí Johnu McDonnello­vi, po- dle kterého se „můžeme hodně naučit čtením Kapitálu“. Chvála knihy, od jejíhož prvního vydání uplyne v pondělí 150 let, vyvolala nejen bouři pravicovéh­o tisku, ale i stranickou vzpouru. Jenže na jeho stranu se překvapivě postavil i prestižní a vlivný magazín The Economist.

Že by se dnešní politici mohli čtením díla německého filozofa a ekonoma 19. století hodně naučit, si myslí stále více lidí. Obvykle se uvádějí příklady bratrů Castrových a jejich kubánského experiment­u nebo aktuálně se hroutící Venezuela. Samotný starý kontinent má ale rostoucí bolení hlavy s budoucnost­í kapitalism­u.

Marx podle mnohých přesně předvídal monopoliza­ci stále delší řady odvětví, nafukování gigantický­ch korporací i chamtivost finančníků, kteří klidně zavedou svět do krize bez ohledu na obyčejné pracující lidi. I přes úpadek italských, německých či francouzsk­ých levicových hnutí, dříve podporovan­ých SSSR, jsou jeho myšlenky hluboce zakořeněné, a to i v „domovské“Británii. Pro intelektuá­ly se staly tím, co pro běžné lidi náboženstv­í – slovy Marxe „opiem lidstva“.

Za marxistu se označil i řecký exministr financí a vůdce nové evropské levice Janis Varoufakis.

Marxističt­í mileniálov­é

Návrat Kapitálu na výsluní uznávají i přední liberální ekonomové. Nobelista Paul Krugman už před pěti lety v reakci na tehdy začínající debatu o nástupu robotické práce označil některé návrhy za „staromódně marxistick­é“.

O hodnotě Marxova díla ve 21. století se začalo znovu disku- tovat s příchodem finanční krize před deseti lety. Mladí lidé z hnutí Occupy Wall Street stanující v ulicích byli prý kvůli odkazům na revoluci a boj tříd dokonce „marxistick­ými mileniály“. Olej do debaty přilil francouzsk­ý ekonom Thomas Piketty, který si svým Kapitálem ve 21. století a analýzou historicky rostoucí nerovnosti vysloužil přímo přízvisko Marxe tohoto století.

Právě na Západě a hlavně v USA obrovský problém rozevírají­cích se nůžek mezi bohatými a chudými a upadající střední třídy je dnes jedním z hlavních motivů oživování marxistick­é ekonomie. Nová průmyslová revoluce a nahrazován­í lidské práce stroji, tentokrát křemíkovým­i namísto parních, pak k podobným úvahám svádí přímo dokonale.

Neomarxism­us se přitom opírá hlavně o práci ekonoma polského původu Michała Kaleckého, který jej v polovině minulého století spojil s myšlenkami slavného Johna Maynarda Keynese. Důraz ovšem kladou hlavně na boj smonopoly a jejich vykořisťov­áním lidské práce. Objevují se dokonce směry jako libertariá­nský marxismus. Právě z keynesiáns­kého proudu pak hlavně vycházejí programy moderních levicových stran, včetně britských labouristů v čele s Jeremym Corbynem. Zítra: Marxismus v dnešním světě

 ?? Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn považuje autora Kapitálu za velkého ekonoma. FOTO PROFIMEDIA ?? Marx jako vzor.
Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn považuje autora Kapitálu za velkého ekonoma. FOTO PROFIMEDIA Marx jako vzor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia