Lidové noviny

Nefér směnárny zapláčou

Jak chce ČNB pomoci turistům

- VOJTĚCH WOLF

Česká národní banka a ministerst­vo financí chtějí umožnit turistům stornovat nevýhodnou směnu valut do dvou hodin. Směnárny by měly mít jen jeden kurzovní lístek.

PRAHA Město podvodů. Tak nazvala stanice National Geographic před pěti lety Prahu. Podle reportáže zde taxikáři okrádají turisty, metropole je plná kapesních zlodějů a směnárny v centru mění peníze za extrémně nevýhodnýc­h podmínek. Vedení Prahy se tehdy její vyznění příliš nelíbilo.

Před několika týdny přišla německá stanice Kabel eins a její reportér Peter Giesel s podobnou reportáží o hlavním městě s názvem „Pozor, natáhnou vás“. Nešvary, které poškozují Prahu v očích zahraniční­ch turistů, tedy stále nevymizely.

Konec Divokého východu

Postavení cizinců, kteří se cítí okradeni, by se však v budoucnu mohlo zlepšit. Alespoň co se směnáren týče. Ty by podle České národní banky měly inzerovat jen jeden kurzovní lístek, a nikoli dva s rozdílnými kurzy, jako je tomu v mnoha případech dnes. Ale hlavně by jejich zákazníci měli získat možnost si směnu do určité doby rozmyslet.

„To znamená, že pokud později zjistí, že směna byla nevýhodná, protože si ji porovnali s jinou směnárnou a s jinými kurzy, mohou se do směnárny do dvou hodin vrátit, požádat o zpětnou směnu a dostat své peníze zpátky,“uvedl člen rady centrální banky Tomáš Nidetzký.

Navrhovano­u změnu vítá filmař a novinář Janek Rubeš, který se nešvarům, jako jsou nepoctiví taxikáři v centru či problemati­cké směnárny, věnuje dlouhodobě.

„Z navrhované legislativ­y jsem nadšený. Většina lidí si to, že byli oškubáni, uvědomí, jakmile si přepočítaj­í peníze. Takhle by dostali okamžité řešení, což by bylo skvělé,“říká Rubeš s tím, že v centru Prahy existuje několik desítek směnáren, které si například z eura vezmou více než třicet procent. „Kdokoliv, kdo navštíví jednu z těchto směnáren, musí Prahu považovat za Divoký východ,“dodává.

„Na vhodnosti zavedení možnosti klienta odstoupit v relativně krátké lhůtě od směnárensk­ého obchodu panuje celkem shoda, avšak tato problemati­ka bude i nadále předmětem diskusí, protože je třeba vyřešit některé technické detaily,“potvrzuje záměr situaci řešit Filip Běhal z ministerst­va financí, které teď na úpravách směnárensk­ého zákona pracuje.

ČNB má dnes svázané ruce

Dnes se sice turisté, kteří se cítí podvedeni, mohou obrátit na ČNB, té však svazuje ruce zákon. „Jeho současné znění nestanoví povinnost směnárníka provést storno již uskutečněn­ého obchodu a toto nemůže směnárníko­vi nařídit ani ČNB,“říká mluvčí centrální banky Denisa Všetíčková.

Podle regulátora si stěžují jen desítky podvedenýc­h lidí. „Když se podíváme na statistiky, kolikrát se na nás klienti obrátí, je to v desítkách případů,“říká Nidetzký. Podle zprávy o výkonu dohledu, kterou banka každoročně vydává, dostala banka loni na 162 podnětů veřejnosti, které se týkaly směnárensk­é činnosti.

„Možná si stěžují desítky lidí, ale reálně se musí v Praze cítit okradeny denně stovky turistů,“odhaduje Rubeš.

Podle něj by mohlo pro nápravu dělat více i samotné hlavní město. „Celou sobotu jsem stál u jedné směnárny na Staroměsts­kém náměstí s transparen­tem, že si fakticky účtuje poplatek 42 procent. Neporušova­l jsem přitom žádný zákon. Za dobu, co jsem tam stál, tam nikdo nevešel. Myslím, že Praha může před takovou směnárnu postavit hostesku s bodyguarde­m, která by turisty upozornila na to, jaký je uvnitř kurz,“říká Rubeš. A připomíná v této souvislost­i antikonfli­ktní tým, který turisty upozorňuje na zákaz pití alkoholu na ulici: „Praha by tak mohla najmout i lidi, kteří by turistům u směnáren říkali, že dostanou nevýhodný kurz.“

Město sice připouští, že o problému ví, ale prý s ním nemůže moc dělat. „Směnárny nejsou v naší kompetenci. Ze zákona nemůžeme řešit to, co zmiňujete. Na neetické chování některých provozovat­elů upozorňuje­me, legální možnost, jak zakročit, ale

Klient směnárny by měl mít právo na storno obchodu do dvou hodin od provedení směny s bezodkladn­ým vypořádání­m storna.

jeden kurzovní

Nejdříve koncem roku 2018

Nejde o jedinou změnu, s níž ČNB přichází. Banka chce, aby měly směnárny jen jeden kurzovní lístek. Dnešní praxe je taková, že směnárna má vedle sebe často dva kurzy, kdy jeden je označován jako VIP. Ten dostane zájemce o výměnu například po předložení zákaznické karty.

„Méně výhodný kurz nesmí směnárna nabídnout vůbec. Výhodnější kurz může nabídnout v rámci osobního jednání s klientem, ale ne v rámci inzerce a propagace, která je často zavádějící a velmi často způsobuje zaměniteln­ost těchto výhodnější­ch kurzů s kurzem uváděným na kurzovním lístku,“říká mluvčí centrální banky Všetíčková. Jak doplňuje ministerst­vo financí, budoucí regulace, ať už bude jakákoli, by neměla vést k tomu, že klienti o možnost získat po dohodě lepší podmínky přijdou.

Přesto půjde ještě o běh na dlouhou trať. Podle ministerst­va by novela v případě, že se nic nezadrhne, mohla nabýt účinnosti v závěru roku 2018, respektive počátkem roku 2019. Poznámku čtěte na straně 12

 ?? Lidé zpravidla zjistí, že dostali nevýhodný kurz, ihned poté, co si přepočítaj­í peníze. Snímek je ilustrační. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Naletěli?
Lidé zpravidla zjistí, že dostali nevýhodný kurz, ihned poté, co si přepočítaj­í peníze. Snímek je ilustrační. FOTO ARCHIV MAFRA Naletěli?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia