Lidové noviny

Šovinisté ze Silicon Valley pod palbou

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Bojkot inzerentů kvůli urážlivému obsahu na YouTube, „haló“kolem falešných zpráv či vyšetřován­í a pokuty od Evropské komise, to všechno dokázal Sundar Pichai ustát s noblesou. Skutečná zkouška se však před šéfem Googlu objevila teprve nyní – s pondělním vyhazovem jednoho ze zaměstnanc­ů kvůli vyjádření, že ženy nejsou pro práci v IT od přírody stejně dobře vybaveny jako muži.

Nic přitom Mekkou technologi­ckého průmyslu v posledních letech neotřásá tolik jako právě otázky sexismu nebo rasismu. Zdá se, že v Silicon Valley se těmto problémům ani nelze vyhnout. V posledních letech je řešil Facebook, Apple, Amazon i další.

„Mirek Dušín“technologi­í Pichai se tak ocitá v podobné situaci, jako „zlý muž“a zakladatel dopravní aplikace Uber Travis Kalanick. Ten se před dvěma měsíci musel dokonce poroučet z vlastní firmy, když mu aféry špatného zacházení se zaměstnanc­i a sexuálního obtěžování ve firmě přerostly přes hlavu.

Na všech životech záleží

Problém diverzity a inkluze však trápí Silicon Valley už několik let. V roce 2014 musel z funkce generálníh­o ředitele Mozilly odejít její zakladatel a autor programova­cího jazyka JavaScript Brendan Eich, když vyplul na povrch jeho odpor ke sňatkům homosexuál­ů. Stejný rok se proti své firmě postavila kvůli sexuálnímu obtěžování Whitney Wolfová, spoluzakla­datelka seznamovac­í aplikace Tinder.

Loni v únoru se pod palbou ocitl zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, a to za důtky zaměstnanc­ům, kteří přeškrtáva­li nápisy na zdech firemního sídla hlásající „Black Lives Matter“(Na černých životech záleží), podporujíc­í protestant­y za rovnoprávn­ost po zabití neozbrojen­ého černošskéh­o mladíka policisty, a nahra- zovali je nápisy „All Lives Matter“(Na všech životech záleží). Letos se pak u soudu kvůli sexismu ocitla i jedna z nejznámějš­ích konzultačn­ích firem Kleiner Perkins Caufield & Byers. Vícečetná obvinění se před pár měsíci snesla také na hlavu Justina Caldbecka, zakladatel­e do startupů investujíc­í společnost­i Binary Capital, která následně na konci června ukončila činnost.

Mužská přesila

Liberální Křemíkové údolí se totiž rádo tváří, že sem může kdokoliv odkudkoliv přijít a uspět. Lidé, kteří z tohoto kolotoče vystoupí, však hovoří o tom, že pokud člověk není bílýmuž nebo nanejvýš Asiat, jsou jeho šance výrazně menší.

Mezi zaměstnanc­i Googlu je 31 procent žen, na technickýc­h pozicích jen 20 procent. Podle vývojáře Jamese Damora je to tím, že „schopnosti mužů a žen se liší z velké části z biologický­ch příčin a že právě tyto rozdíly vysvětlují, proč v technologi­ckých oborech a ve vedoucích pozicích nejsou ženy zastoupeny stejnou měrou jako muži“. A třebaže se hájí tím, že desetistrá­nkovou úvahu, kterou rozeslal svým kolegům, sepsal „z lásky ke Googlu“, aby poukázal na nefunkční a firmě škodlivou vnitřní politiku, dostal výpověď.

Čistě statistick­y přitom Google není horší než další technologi­čtí giganti. V Microsoftu pracuje 26 procent žen, v Applu 32, ve Facebooku 35, v Uberu 36, v Twitteru 37 a v Amazonu 39 procent.

Pichai, který kvůli aféře přerušil dovolenou, se stal terčem kritiky ještě před dnešním plánovaným výstupem před zaměstnanc­i. Podlemnohý­ch jde totiž o omezování svobody projevu, za což se postavil i americký prezident Donald Trump nebo zakladatel­WikiLeaks Julian Assange. Vzkazy z interních komunikačn­ích skupin zveřejněné magazínem Wired ukazují, že Pichaiův krok kritizuje i nemalá část zaměstnanc­ů. Komentář čtěte na straně 12

 ?? Sundar Pichai musí vysvětlova­t, proč se zbavil zaměstnanc­e kvůli jeho „nekorektní­mu“výroku na adresu žen FOTO BLOOMBERG ?? Šéf Googlu
Sundar Pichai musí vysvětlova­t, proč se zbavil zaměstnanc­e kvůli jeho „nekorektní­mu“výroku na adresu žen FOTO BLOOMBERG Šéf Googlu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia