Lidové noviny

Za tolik dřiny si guláš zaslouží

Díky za myslivce a toleranci pro těch pár chvil, kdy se z nich stanou střelci Pomáhají přírodě i obci

- TŘEBENICE (Ústecký kraj)

Všeobecně vžitá představa myslivce je ta, že jde do lesa nebo na pole, a co se pohne, po tom střelí. Skutečnost je však diametráln­ě odlišná, alespoň u nás to určitě platí.

Myslivecké sdružení Třebenice bylo založeno v padesátých letech minulého století a po celou tuto dobu je aktivním prvkem ochrany přírody a pomocnou rukou obce. V současnost­i má 26 členů, mezi něž jsou počítáni i přespolní a tzv. čestní členové – lidé v pokročilém věku, kteří aktivně pracovali ve spolku celý život.

Naše děti bažanta poznají

Naši třebeničtí myslivci hospodaří na 2200 hektarech honitby, jejíž převážná část se rozkládá v lesích na pravém břehu údolní nádrže Dalešice. Již třicet let soustřeďuj­í část činnosti na odchov bažantů. K dispozici mají tři bažantnice, které v průběhu let vlastními silami postavili. Dále zděnou odchovnu s veškerým vybavením pro odchov raného stadia bažanta, ve které si zároveň zřídili pěkně vybavenou klubovnu. V těchto zařízeních ročně odchovají cca 3500 kuřat, která nakupují od dodavatele jako jednodenní. V průběhu honů je slovena asi polovina vypuštěnýc­h bažantů – stále jich tedy zůstává ve volné přírodě dostatek na to, aby všechny děti u nás věděly, jak bažant vypadá.

Z ostatní zvěře je ročně střele- no průměrně 60 kusů srnčího, 30 až 40 kusů přemnožené černé zvěře, zajíci jsou loveni pouze jednou ročně pro potřeby tomboly plesu v počtu patnácti kusů.

Ročně aktivní členové spolku odpracují celkem 1800 brigádnick­ých hodin (povinné brigády mají každou neděli dopoledne). Do těchto hodin nejsou započítány individuál­ní povinnosti na zimním dokrmování zvěře, stavění vlastních krmelců jednotlivý­mi členy atd. V rámci brigád se myslivci věnují údržbě bažantnic, remízků, opravám v lesích...

Nedávno např. za pomoci firmy V-Stav a obce Třebenice opravili hráz a břehy zapomenuté­ho a zarostlého lesního rybníčku, z něhož se nyní stalo krásné lesní zákoutí s posezením.

Každoročně v lednu sdružení pořádá tradiční myslivecký ples s hojnou účastí. Aktivně se též v případě potřeby podílí na místních kulturních akcích – např. každoroční velké oslavě dne dětí, která je pořádána obcí za finanční podpory Nadace ČEZ apod.

Díky za myslivce a toleranci pro těch pár chvil, kdy se z nich stanou střelci – za všechnu pomoc přírodě a obci a dlouhé hodiny dřiny si ten guláš jistě zaslouží.

 ?? Třebeničtí myslivci hospodaří na 2200 hektarech honitby, jejíž převážná část se rozkládá v lesích na pravém břehu údolní nádrže Dalešice. Již 30 let soustřeďuj­í část činnosti na odchov bažantů. FOTO ARCHIV OBCE ?? Lovu zdar!
Třebeničtí myslivci hospodaří na 2200 hektarech honitby, jejíž převážná část se rozkládá v lesích na pravém břehu údolní nádrže Dalešice. Již 30 let soustřeďuj­í část činnosti na odchov bažantů. FOTO ARCHIV OBCE Lovu zdar!
 ?? Třebenice, nezávislý ??
Třebenice, nezávislý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia