Lidové noviny

Trubačům v kamizole to krásně hraje

- TICHÁ (Moravskosl­ezský kraj)

Poloha obce ležící v Podbeskydí s pozvolnou krajinou a lesy napojenými na Radhošť a na Hukvaldské panství značí, že zvěř tu je a myslivci, věřme, budou i nadále.

Obec Tichá spolupracu­je s Myslivecký­m spolkem Hubert Tichá. Spolupráce se samosprávo­u obce je vřelá. Samozřejmo­stí je akceptace vyčíslení škod páchaných zvěří v lesích v majetku obce. Myslivci také dobrovolně vypomáhají při hospodářsk­ých činnostech v lesích obce, především na Tichavské hůrce, kde přidávají ruku k dílu při výstavbách oplocenek, čištění – odklesťová­ní lesa, pálení klestí a především při výsadbě nových stromků. Nesmím zapomenout ani na každoroční Hubertský bál.

Tichá se může rovněž pochlubit souborem Beskydští trubači. Vznikl v červnu 2013 a tehdy se poprvé představil jako soubor na Národní soutěži myslivecký­ch trubačů ve Křtinách – reprezento- val myslivecké sdružení Hubert Tichá v kategorii praktický trubač. Soubor drží na nohou především myslivci Kateřina Fojtíková a Tomáš Fojtík na nástroj lesnice in B a dále Josef Fojtík. Soubor pravidelně dojíždí k výuce do Ostravy k lektoru Jánu Garláthymu, hornistovi Janáčkovy filharmoni­e v Ostravě, který se představil i u nás v Tiché při vystoupení­ch na myslivecký­ch akcích.

Soubor Beskydští trubači reprezentu­je OMS Ostrava při zkouškách loveckých psů, chovatelsk­ých přehlídkác­h, střeleckýc­h a společensk­ých akcích, ale i při posledních rozloučení­ch s myslivci. O tom, že to našim tichavským trubačům jde, svědčí i to, že jsou již po tři roky poctěni vystupován­ím v programu Českých myslivecký­ch Vánoc v pražském Rudolfinu. Dalším oceněním byla možnost vystupovat na Svatém Hostýně při 16. svatohuber­tské pouti.

Současná česká lovecká hudba má v mezinárodn­ím žebříčku vysoké postavení díky kvalitním souborům a sólistům.

 ?? Starostka obce Tichá, SNK Tichánek ??
Starostka obce Tichá, SNK Tichánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia