Lidové noviny

Jak pošťouchno­ut svého doktora

- JAN KLESLA

Nejlepší léčba při rakovině prostaty je od určitého věku prostě nedělat nic. Naděje na dožití je zkrátka tak dlouhá a nemoc postihuje především muže ve vyšším věku, takže jim nasazení často agresivníc­h látek nic moc nepřidá ani na počtu, ani na kvalitě zbylých dnů. Příklad, kterým profesor Richard Thaler už léta provokuje a dokazuje podstatu oboru behaviorál­ní ekonomie, jehož je otcem. Větši- nou se totiž iracionáln­ě léčí zkrátka proto, že lidé nesnesou nic neudělat a raději se upnou ke statistick­y malé naději.

Neracionál­ní při léčbě jsou ale také samotní lékaři. „Občas předepisuj­i určitý typ léku ne proto, že bych ho vybral jako nejlepší pro pacienta, ale protože je nastaven jako základní volba v nemocniční­m elektronic­kém systému. Častěji si myji ruce, když mám před očima plakát, který mě varuje, abych myslel spíš na vaše zdraví než na to svoje. Pravděpodo­bně změním svou praxi, když mi někdo ukáže data, že u mých kolegů některá léčba lépe funguje nebo naopak nefunguje,“napsal ve své úvaze pro list The New York Ti-

EKONOMIE NEROZUMU

mes doktor Dhruv Khullar, který kromě nemocnice v americkém Massachuse­tts působí i na lékařské fakultě na prestižní Harvardově univerzitě.

Dokazuje tak, jak právě Thalerem prosazovan­á metoda pošťu- chování (anglicky nudging) může pomoci k lepším rozhodnutí­m i vysoce vzdělaným profesioná­lům, kteří mají v rukou něco tak závažného, jako je lidské zdraví a život druhých.

Právě lékařská komunita teprve začíná objevovat, jak využívání různých nedokonalo­stí lidské mysli, jako jsou předsudky, rozličné mentální kotvy či prostě lenost, může vybudovat doslova lepší zdravotní péči. Doktor Kevin Volpp k tomu založil a vede přímo Centrum pro zdra- votní incentivy a behaviorál­ní ekonomii na Univerzitě v Pennsylván­ii.

Se svými kolegy tam navrhují, jak řešit jedny z nejpalčivě­jších problémů moderní medicíny. Například vhodnou a na kvalitní diagnostic­e postavenou léčbu, správné užívání léků samotnými pacienty a v případě USA také volbu dobrého zdravotníh­o pojištění. Ale i třeba jak předejít zbytečnému předepisov­ání medikament­ů či jejich nadužívání. Něco, co by se klidně mohlo uplatnit kdekoliv na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia