Lidové noviny

Počítačové hry na olympiádě?

- DAVID AKO

Pro některé hloupý vtip, pro jiné splněný sen. Ve snaze přiblížit olympijské hry ještě vícemladší­m generacím se sejdou zástupci Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru se členy tzv. e-sportu – profesioná­lního hraní počítačový­ch her. Budou jednat o jejich zařazení na olympijské hry v Tokiu 2020, kde budou mít premiéru sporty jako baseball, surfování či skateboard­ing.

E-SPORT

Soutěží se většinou formou týmové hry v turnajích. Je možné ho provozovat na všech populárníc­h platformác­h – PC, Xbox a Playstatio­n.

Nejčastějš­í reakce kritiků naráží na to, že hraní počítačový­ch her není sportem. Studie Německé univerzity sportu však říká, že jsou profesioná­lní počítačoví hráči vystaveni podobné fyzické zátěži jako jiní sportovci. Jejich tepová frekvence dosahuje i 180 tepů za minutu, tedy podobá se té, již majímarato­nci v nejtěžších fázích závodu. „Zaujaly nás především nároky hráčů na motorické schopnosti,“uvádí profesor Ingo Froböse z výzkumného týmu.

Popularita počítačový­m hrám rozhodně nechybí. Poslední „mistrovstv­í světa“v polských Katowicích sledovalo 46 milionů diváku, čímž bylo překonáno třeba finále basketbalo­vé NBA. V nejpopulár­nější hře DOTA 2, kterou měsíčně hraje přes 70 milionů hráčů si rozdělil vítězný tým v přepočtu čtvrt miliardy korun.

Hlavní partnerem je společnost Alisport. Ta byla založena roku 2015 jako „Alibaba Sports Group“čínským e-sport gigantem „Alibaba Group“, která je největší čínskou skupinou firem v IT. Jen za minulý rok investoval­a do e-sportu přes 150 milionů dolarů jihokorejs­ká společnost Internatio­nal eSports Federation, jež lobbuje za zařazení e-sportů do programu olympijský­ch her.

První dílčí úspěch mají zástupci počítačový­ch her za sebou – Korejský olympijský výbor jim udělil akreditaci olympijské­ho sportu druhé úrovně a dostal se po bok sportů, jako jsou šachy či koňské pólo. Za úspěšný druhý krok se dá považovat i potenciáln­í načasování do Tokia. Asiaté jsou totiž nejvášnivě­jšími hráči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia