Lidové noviny

Exekuce tíží už 88 tisíc důchodců

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Pětašedesá­tiletý Karel žije v bytě na chomutovsk­ém sídlišti, je v důchodu a dluží přes půl milionu. První půjčku si vzal před deseti lety a po čase si začal půjčovat na splátky. „Jsem v oddlužení a chcípám hlady,“stěžoval si bývalý elektrikář autorkám sociologic­ké sondy Jak zůstat člověkem v síti dluhů, kterou letos v dubnu zveřejnily Ekumenická akademie a Otevřená společnost.

Takových příběhů přitom rapidně přibývá, počet penzistů v exekuci každoročně naroste o zhruba pět tisíc. Podle statistick­ých údajů České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) z konce června je exekuce uvalena na 88 tisíc důchodců. Od roku 2009 se číslo téměř zdvojnásob­ilo.

Exekutorsk­á komora ČR nemá informace o tom, že by existovalo větší množství nově zadluženýc­h důchodců. „Rostoucí číslo penzistů v exekuci si proto vysvětluje­me tak, že se zvýšil počet nových důchodců, kteří si přinášejí exekuci z doby ekonomické aktivity. Mohou se do exekuce dostat také v důsledku přechodu do důchodovéh­o věku,“řekl LN viceprezid­ent komory Vladimír Plášil.

To potvrzují i data ČSSZ. „Průměrná výše srážky z důchodu činila dva tisíce korun a průměrný věk důchodce s exekucí byl 61 let,“uvedla její mluvčí Jana Buraňová. Stoupá přitom počet lidí, kteří do penze odcházejí s několika exekucemi. Typické dluhy se týkají nesplácení půjček či ručení za ně, pokut za parkování nebo za jízdu načerno v MHD.

K 30. červnu letošního roku je v exekuci 87 971 důchodců. Od konce minulého roku číslo vzrostlo o téměř tři tisíce.

Jde přibližně o tři procenta z celkového počtu českých penzistů, těch ČSSZ k 30. červnu evidovala 2 396 032.

Vladimír Plášil přitom považuje za celkem pozitivní, že v exekuci jsou „pouze“tři procenta důchodců, zatímco v obecné populaci je podíl obyvatel v exekuci vyšší – okolo sedmi procent. V některých regionech jsou ale problémy hlubší – v Ústeckém kraji má exekuci každý dvacátý, v Libereckém a Karlovarsk­ém pak zhruba každý pětadvacát­ý penzista.

Pro exekutory lidé v důchodu každopádně představuj­í spolehlivé plátce. „Mají stabilní příjem, takže se pochopitel­ně lépe daří provádět exekuci srážkami z příjmu,“říká Plášil. Exekutor z pražských Holešovic zároveň popisuje, že penzistům se obvykle nezabavují šperky a televize v bytech.

Nárůst byl v posledních letech pomalejší, přesto počet penzistů v exekuci roste o zhruba pět tisíc ročně. „Srážky z důchodu nejsou vysoké, ale jsou pravidelné a jisté. Exekutor proto povětšinou nepřistupu­je k více invazivním exekučním prostředků­m,“líčí Plášil.

V některých případech ale exekutor žádné peníze strhnout nemůže. Každému důchodci totiž musí zůstat alespoň nezabavite­lná částka na živobytí. Letos činí 6155 korun, na každou vyživovano­u osobu se zvedá o 1539 korun.

Desítky tisíc českých důchodců se potýkají s dluhy. Obvykle si je do penze přinášejí z dřívějška.

Invalidé v exekuční pasti

ČSSZ poukázala na to, že exekuce daleko častěji dopadají na lidi v invalidním důchodu – trable má každý čtrnáctý, v severních Čechách dokonce každý desátý.

„Příčin může být vícero. Může jít o důsledek nedostateč­né výše invalidníc­h důchodů, která může podněcovat invalidní důchodce k tomu, aby se zadlužoval­i – ať již vynuceně, či nevynuceně,“domnívá se Vladimír Plášil s tím, že nehoda či úraz vedoucí k invaliditě může snížit či úplně zastavit ekonomicko­u aktivitu člověka. „V neposlední řadě je v Česku poměrně vysoký podíl invalidníc­h důchodců ve vztahu k celkovému počtu obyvatel,“dodává Plášil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia