Lidové noviny

Kobercový nálet na Čapí hnízdo

Kromě Andreje Babiše má policie v hledáčku dalších přibližně deset lidí spojených s jeho podnikáním

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dotační kauza Čapího hnízda se zatím soustředil­a především na osobu Andreje Babiše. Proto bylo překvapení­m, když policisté ve čtvrtek požádali sněmovnu, aby jí spolu s šéfem hnutí ANO vydala i prvního místopředs­edu Jaroslava Faltýnka. To, že se vyšetřovat­elé zaměřují i na něj, ukazuje, že okruh osob na policejním radaru bude mnohem širší.

Faltýnkova role v příběhu, kdy se Farma Čapí hnízdo vydělila z Agrofertu a později se do něj zase vrátila, totiž není ústřední. Seděl ve vedení firmy ZZN Agro Pelhřimov v době, kdy se změnila na Farmu Čapí hnízdo a jejími majiteli se stali Babišovi příbuzní. Nefigurova­l ale mezi těmi, kdo by žádali o podezřelou dotaci.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN se už v pondělí začala v kuloárech šířit informace, že do konce týdne policie v souvislost­i s vyšetřován­ím Čapího hnízda požádá sněmovnu o vydání několika lidí. To už se stalo, ostatní, o koho vyšetřovat­elům jde, nejsou chránění poslanecko­u imunitou. Celkově se má počet vyšetřovan­ých lidí pohybovat kolem jedenácti.

Mezi nimi jsou podle zdrojů LN a informací serveru Seznam Babi- šova manželka Monika, jeho švagr Martin Herodes nebo JanaMayero­vá s Josefem Nenadálem. Poslední dva jmenovaní podávali jako členové vedení Farmy Čapí hnízdo v roce 2008 žádost o dotaci.

Poslední, co by se podle zákulisníc­h informací ještě mělo udát, je obstavení majetku někoho z podezřelýc­h ve výši až 50 milionů korun. Tedy sumy, kterou Čapí hnízdo obdrželo z Bruselu na výstavbu kongresové­ho centra.

Z širokého záběru prověřovan­ých lidí vyplývá indicie, že podle policie bylo získání unijní podpory od začátku podvodné, farma se vydělila z holdingu účelově, aby jako malá či střední firma na dotaci dosáhla. Vše se prý dělo s Babišovým vědomím. Klíčovým argumentem by v tom měl být jeho podpis pod ručením Agrofertu za úvěr, který si farma vzala u české pobočky banky HSBC. Babiš podezření od počátku odmítá, podle něj jde o načasovano­u politickou antikampaň před volbami. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia