Lidové noviny

Kobercový nálet na Čapí hnízdo

-

Pražská kriminálka si na dva nejvýše postavené politiky hnutí ANO vyšlápla v politicky citlivý moment. Poprvé v novodobé české historii se stalo, že se policie dva měsíce před volbami chystá obvinit lídra nejsilnějš­ího uskupení. V roce 2013 sice zasahovala v bezprostře­dním okolí tehdejšího premiéra Petra Nečase, volby se však měly konat až o rok později. Nečasova ODS v té době navíc již citelně ztrácela na opoziční sociální demokracii.

Podle červnového měření agentury Kantar TNS pro ČT by ANO volilo 33,5 procenta voličů. Druhá ODS by získala 11 procent, KSČM 10,5 a ČSSD 10 procent. Policejní manévry kolem Babiše, Jaroslava Faltýnka a Čapího hnízda mohou mít dopad na voličskou náladu.

Projekt Čapího hnízda od roku 2008 procházel kontrolami – jak operačního programu, tak ministerst­va financí. Žádná prověrka nevedla k závěru, že došlo k poruše- ní dotačních podmínek, našlo se jedno porušení rozpočtové kázně, za které Farma Čapí hnízdo platila pokutu ve výši 37 tisíc. To ale neznamená, že by udělení subvence bylo v nepořádku.

Vydejte účetnictví

První výraznější signál, že kolem Čapího hnízda není všechno, jak má být, ukázal loni v květnu mimořádný audit. Na objednávku Evropské komise jej provedli kontroloři českého ministerst­va financí. Auditoři konstatova­li, že provázanos­t firem, mezi nimiž se hnízdo přelévalo, je prokázaná, ale neurčili, jestli došlo k porušení pravidel.

Podle tehdejších podmínek měl na podporu nárok jen malý nebo střední podnik, kterému by na rozjezd nepůjčila banka. Což by firma propojená s holdingem Agrofert nemohla splnit. Manažeři a právníci Agrofertu si v uplynulých měsících stěžovali na postup vyšetřovat­elů – tedy pražské kriminálky a městského státního zastupitel- ství. Podání firmy Imoba (spravuje nemovitost­i Agrofertu), se kterou se Farma Čapí hnízdo později sloučila, se dostalo na stůl Vrchního státního zastupitel­ství v Praze vedeného Lenkou Bradáčovou. Obsahem stížnosti firmy Imoba byla výhrada, že vyšetřovat­elé při výsleších svědků dostatečně nespecifik­ovali, čeho přesně se slyšení před kriminalis­ty týká a jaké trestné činy policie prověřuje.

Úřad Bradáčové v postupu policie a žalobců nenašel chybu a chování Imoby označil za „neochotu k součinnost­i“. Toho se měla společnost dopustit tím, že nevydala na první výzvu kriminalis­tům úplné účetnictví farmy. Zástupci Imoby se naopak hájili, že výzva vyšetřovat­elů byla příliš vágní a nebylo dle nich zřejmé, na základě jakého podezření by tak Imoba měla učinit.

Poté, co vyšetřovat­elé v čele s Pavlem Nevtípilem ve čtvrtek požádali o vydání Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání, zazněly výtky ze strany státních zástupců.

Server Aktuálně.cz včera in-

Jak šel čas s Čapím hnízdem

formoval, že pražská policie postupoval­a bez předchozí konzultace s dozorovým žalobcem Jaroslavem Šarochem – o postupu kriminalis­tů se dozvěděl až ve chvíli, kdy do sněmovny vezli žádost o vydání. Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty není obvyklé, aby detektivov­é takový krok dopředu se svým žalobcem neprobrali. „Je to státní zástupce, kdo může dávat pokyny, které je policie nucena respektova­t,“řekl Lata Aktuálně.cz.

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová v reakci na to uvedla, že vyšetřovat­el se s dozorovým státním zástupcem sešel dvakrát.

Do hry byla zatažena i vrchní žalobkyně Bradáčová. Na základě toho, že do konce června vykonával její úřad v kauze Čapího hnízda zmiňovaný dohled, se v některých médiích objevil názor, že Bradáčová dala postupu policie „razítko“. Žalobkyně se však vůči takovému tvrzení včera důrazně ohradila. „Vrchní státní zastupitel­ství není a nebylo ve vztahu k úkonům orgánů Policie ČR činné a ani být nemůže. Rovněž tak nebylo o žádných úkonech policie informován­o,“napsala Bradáčová ve vyjádření Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia