Lidové noviny

Kauza se může vléct i roky

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Pokud poslanci schválí vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání, půjde jen o prvopočáte­k trestní mašinerie, která by se mohla táhnout měsíce, možná i leta. LN sestavily možný harmonogra­m dalšího postupu orgánů činných v trestním řízení.

1. Hlasování o vydání k trestnímu stíhání

Babišovi i Faltýnkovi svědčí poslanecká imunita, a nelze je tedy trestně stíhat bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Žádost o vydání k trestnímu stíhání do sněmovny dorazila ve čtvrtek, nejprve se jí bude zabývat mandátový a imunitní výbor na své páteční schůzi. Oba politiky ANO si ale pozve až na další jednání, a pokud by potřeboval další informace, uskutečnil­a by se ještě jedna schůze, uvedl místopředs­eda výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Sněmovna musí policejní žádost zařadit na program své nejbližší schůze, která začne 5. září. O vydání ale nemusí rozhodnout hned první den. Záleží na tom, na kdy si poslanci hlasování naplánují. Rozhodovat budou na základě doporučení mandátovéh­o a imunitního výboru, z dosavadníc­h vyjádření přitom plyne, že pro vydání Babiše s Faltýnkem zvedne ruku valná většina zákonodárc­ů.

2. Usnesení o zahájení trestního stíhání

Jakmile budou poslanci zbaveni imunity, může policie rozhod- nout o zahájení trestního stíhání. Tímto okamžikem by se Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek stali obviněnými se všemi právy a povinnostm­i. Mohli by si například zvolit obhájce nebo podávat opravné prostředky. Proti samotnému zahájení trestního stíhání by mohli podat stížnost (bez odkladného účinku). Soud by v takovém případě mohl na návrh státního zástupce vzít obviněné do vazby, pokud by měl důvodnou obavu z útěku či ovlivňován­í svědků.

Zahájením trestního stíhání by začala druhá fáze policejníh­o šetření, jež končí předložení­m věci státnímu zástupci k podání obžaloby. V případě Čapího hnízda by měli kriminalis­té šestiměsíč­ní lhůtu, protože jde o nejvážnějš­í druh hospodářsk­é kriminalit­y – za dotační podvod s padesátimi­lionovou škodou hrozí pět až deset let za mřížemi. Babiše chce policie ještě obvinit z poškození finančních zájmů EU.

3. Sněmovní volby a další hlasování o vydání

Policisté s největší pravděpodo­bností nestihnou předat kauzu státním zástupcům do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Jelikož je ANO favoritem průzkumů a Babiš je lídrem ve středních Čechách a Faltýnek na Vysočině, dá se očekávat, že oba zasednou ve sněmovně znovu.

V takovém případě by ale bylo třeba opětovně rozhodnout o jejich vydání k trestnímu stíhání, neboť poslanecký mandát nabyli nanovo. Nejde o nic nového, v roce 1995 sněmovna zbavila imunity republikán­ského poslance Jana Vika, po volbách v roce 1996 jej ale nová sněmovna vydat odmítla. Postup tehdy posvětil i Nejvyšší soud.

V roce 2012 zase poslanci museli hlasovat o vydání Romana Pekárka (ODS) hned v prvním týdnu jeho mandátu. Do sněmovních lavic si totiž přinesl i nepravomoc­né odsouzení za korupci. Sněmovna jej vydala, abymohl proběhnout odvolací soud. Poslední měsíce svého mandátu pak strávil ve vězení.

4. Podání obžaloby a start soudního kolotoče

Po skončení vyšetřován­í by policisté předali věc na státní zastupitel­ství. Tam by se rozhodlo, zda bude podána obžaloba a tím bymohla začít mnohaletá soudní tahanice. Platí, že obžaloba se podává i tehdy, není-li věc zcela jasná. „Státní zástupce je povinen podat obžalobu, i když jsou pochybnost­i, zda se trestný čin stal,“říká prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Obžaloba ale podána být nemusí, pokud má státní zástupce pocit, že se trestný čin nestal či jej nespáchal obviněný. Trestní stíhání může skončit i tehdy, když státní zástupce sezná, že pachatel byl dostatečně potrestán třeba tím, že již uhradil vzniklou škodu.

5. Pravomocné odsouzení a výkon trestu

Až do rozhodnutí odvolacího soudu jsou Babiš s Faltýnkem z pohledu trestního práva nevinní. Teprve poté mohou nastoupit trest, budou-li soudem uznáni vinnými.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia