Lidové noviny

Romové: Ať památník v Letech nespravuje stát

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Společnost AGPI na začátku týdne definitivn­ě přijala nabídku vlády na odkup vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě protektorá­tního koncentrač­ního tábora pro Romy. V souvislost­i s tímto přelomovým rozhodnutí­m se začalo mluvit o tom, kdo by měl spravovat chystaný památník romských obětí. Jenže jak se ukazuje, sami Romové, kteří za něj nejvíce bojovali, zatím žádnou koncepci nemají.

„Myslíme, že by památník neměl být ve správě státu. Stát k tomu ztratil legitimitu svým chováním v uplynulých dekádách vůči pozůstalým a obětem tábora. I k romské menšině obecně. My si myslíme, že by bylo skvělé, kdyby vznikla nějaká nezávislá instituce, v níž by měli důležité slovo právě pozůstalí a Romové. Tato instituce by se o místo starala a pečovala by o něj,“uvedl pro server Lidovky.cz Miroslav Brož z organizace Konexe.

Už nyní se veřejně mluví o pravděpodo­bném správci chys- taného památníku, kterým by mělo být Muzeum romské kultury. „To by za nás bylo v pořádku,“říká Brož k nápadu od ministerst­va kultury.

Idea se zamlouvá také vedení muzea, které rovněž nechce, aby památník spravoval stát. „Je potřeba o tom, zda bychom to měli mít ve správě, či nikoli, vést diskusi se širší veřejností. V této chvíli tedy není nic hotového,“říká mluvčí muzea Kristina Kohoutová s tím, že pokud by plán přece jen vyšel, finance by muselo poskytnout ministerst­vo.

Resort kultury nyní dokončuje materiál o postupu odkupu. Vláda by ho měla projednat na přelomu srpna a září. „Předpoklád­áme tedy, že již počátkem nového školního roku by mohlo dojít k uzavření kupní smlouvy,“uvedla mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Teprve poté by následoval­a demolice výkrmny, asanace prostoru, zpracování projektové dokumentac­e k památníku a jeho realizace. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) upřesnil, že úprava objektu je záležitost­í dalších let.

Od srpna 1942 do května 1943 prošlo letským táborem 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi.

Představy, jak by měl vypadat památník romských obětí v Letech u Písku, romská sdružení zatím nemají. Bojují ale za to, aby nebyl ve správě státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia