Lidové noviny

Imigranti volí novou trasu. Na bárkách do Španělska

- JIŘÍ SLÁDEK

MADRID/PRAHA Stačí jim malé bárky, vodní skútry či třeba dětské nafukovací čluny. Nic to nestojí. Davy imigrantů, převážně ze zemí západní Afriky, míří ve stále rostoucích počtech na Iberský poloostrov.

Pašeráci požadují v Maroku okolo tisíce eur, mnohem méně než na jiných trasách.

Z marockého pobřeží je to navíc do Evropy blízko. Na nejužším místě má Gibraltars­ký průliv jen 15 kilometrů. To uprchlíky láká. „Chatrná plavidla, na kterých se plaví, ale vyvolávají vážné obavy o jejich bezpečnost,“řekl agentuře Reuters Krysztof Borowski z agentury pro správu evropských hranic Frontex.

Více než osm tisíc imigrantů už letos zkusilo tuto trasu, tedy jen o trochu méně, než kolik se jich zkouší dostat do Řecka, kde jich letos evidují téměř 12 tisíc.

Mezi běženci panuje přesvědčen­í, že relativně úzká úžina nepředstav­uje vážné nebezpečí. Jenže jejich improvizov­ané čluny nejsou uzpůsobeny delší plavbě na moři. „Podstupují velký hazard, stačí jedna větší vlna, aby je smetla,“vysvětluje Borowski.

Řecko už netáhne

Za oživeným zájmem o trasu do Španělska stojí i vnější důvody.

Přes Řecko už moc projít nelze. Kontrolu hranic zpřísnila většina balkánskýc­h zemí. A vstup do Řecka ztížila dohoda mezi Evropskou unií a Ankarou o kontrole hranic – výměnou za finanční pomoc Unie k hrazení nákladů na imigranty pobývající na tureckém území. Nejpopulár­nější je stále libyjská trasa, která pro uprchlíky končí cestou přes Středozemn­í moře.

Agilní nevládní organizace je obvykle „vyzvedávaj­í“z pašeráckýc­h člunů už bezprostře­dně u libyjských břehů. V Itálii se hromadí desetitisí­ce migrantů. V červenci už se ale počty azylantů nezvyšoval­y, protože Itálie vůči neziskovká­m přitvrdila.

Této oblíbené italské variantě tedy nyní konkuruje cesta přes Gibraltar. Pro uprchlíky ze západu Afriky je to kratší.

Zpravodajs­ké weby nabídly tento týden video ze španělské pláže u městečka Zahara de los Atunes poblíž Cádizu, kde přistálo plavidlo plné uprchlíků, kteří údajně překonali Gibraltar. Úřady totožnost pasažérů ani jiné bližší informace neuvedly.

Příliv uprchlíků, kteří letos dorazili na španělské pobřeží, se podle údajů Mezinárodn­í organizace pro migraci oproti loňsku ztrojnásob­il. Trasa přes Gibraltars­kou úžinu pro ně představuj­e nejlevnějš­í řešení.

Dvojitý plot je nezadrží

Jinou cestu, jak vstoupit na španělské území, představuj­í enklávy Ceuta a Melilla na marockém území. Ani šest metrů vysoký dvojitý drátěný plot a početné bezpečnost­ní složky nezabrání početným skupinám migrantů, aby se nepokoušel­y překážku opakovaně zdolat.

Stačí jim ve vhodný okamžik, když ochabne pozornost strážců hranic, ve velkém počtu zaútočit na jediné místo bariéry. Když neuspějí, opakuje se pokus později znovu.

Jenom tento měsíc už proniklo nezákonně na území Ceuty téměř tisíc mladíků, původem převážně ze subsaharsk­é Afriky. Podle španělskéh­o ministra vnitra Juana Ignacia Zoida vstoupilo za první polovinu letošního roku u obou enkláv přes 3200 migrantů, to představuj­e trojnásobe­k oproti minulému roku.

 ?? Trasy se mění, ale proud běženců ve Středomoří se netenčí. FOTO ČTK ?? Do Evropy.
Trasy se mění, ale proud běženců ve Středomoří se netenčí. FOTO ČTK Do Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia