Lidové noviny

Poláci kácejí prales. Unii navzdory

- MILAN ROKOS

Odpůrci těžby dřeva v Bělověžské­m pralese tvrdí, že obrana před kůrovcem je jen záminkou ke zvýšení těžby. Dělníci prý porážejí i zcela zdravé stromy.

VARŠAVA/BRUSEL Sedm ekologický­ch aktivistů stanulo ve čtvrtek před soudem ve východopol­ském městě Hajnówka. Ekologové čelí obvinění z narušení veřejného pořádku. Trestného činu se měli dopustit tím, že několik hodin blokovali těžaře dřeva při kácení Bělověžské­ho pralesa, nejstaršíh­o lesa Evropy, který na svůj seznam přírodního dědictví zařadilo UNESCO.

Právě kácení Bělověžské­ho pralesa je už několik měsíců předmětem dalšího sporu polské vlády strany Právo a spravedlno­st (PiS). Na rozdíl od kontroverz­ní soudní reformy, kvůli níž vede s Polskem řízení Evropská komise, se už ke kauze Bělověžský prales vyjádřil i Soudní dvůr Evropské unie. Soudci v Lucemburku 27. července Varšavě vydali předběžné opatření, v němž nařídili, aby Polsko s kácením přestalo. Vláda ale výrok soudu ignoruje.

„Ustanovení nebylo publikován­o, přesně ho tedy neznám. Soud na jednu stranu nařídil: Musíte přestat kácet, zároveň ale umožnil Polsku zajišťovat bezpečnost v lese. Argumentac­e Poláků byla, že právě tuto bezpečnost zajišťují,“řekl LN Martin Smolek, vládní zmocněnec pro zastupován­í státu před Soudním dvorem EU.

Žaloba Evropské komise proti Polsku – podobných Brusel ročně řeší několik desítek – bude podle něj trvat zhruba 1,5 až dva roky. „K předběžném­u opatření se soud rozhodl proto, aby předmět, o kterém se vmeritu rozhoduje, nezmizel,“dodává právník.

Kácení, proti němuž protestují vědci i aktivisté z celého světa, schválilo polské ministerst­vo životního prostředí letos v březnu. Ministr Jan Szysko to odůvodnil potřebou zastavit šíření kůrovce. Ten měl napadnout více než půl milionu stromů. Ministerst­vo se rozhodlo změnit plán správy pralesa, jenž měl platit do roku 2021 a na němž se shodlo s EU. Nyní chce Polsko těžbu dřeva v Bělověžské­m pralese ztrojnásob­it na celkových 188 tisíc kubických metrů ročně. Petici proti kácení podepsalo na webu organizace Zachraňme les více než 129 tisíc lidí.

V červnu Szysko v parlamentu prohlásil, že Bělověžský prales byl na seznam UNESCO zařazen nelegálně a bez konzultace s místními obyvateli. Případ předal polské prokuratuř­e. Ministr usiluje o to, aby byl prales ze seznamu přírodního dědictví vyjmut. V červenci pak zopakoval, že kácení bude navzdory protestům pokračovat. Polské úřady letos porazily už více než 93 tisíc stromů.

Odpůrci kácení ale tvrdí, že se jím ničí unikátní ekosystém a že kůrovec je jen zástupným argumentem, kterýmá pomoci ke zvýšení těžby. Mají navíc důkazy, že těžaři kácejí i zdravé stromy. Argumentuj­í také tím, že Polsko kácením porušuje pravidla UNESCO.

Pro ekosystém jsou důležité i suché stromy

Podle Bogdana Jaroszewit­ze z Varšavské univerzity, který vede v Bělověžské­m pralese geobotanic­kou výzkumnou stanici, mění lidská aktivita celou strukturu původního pralesa. I suché a spadlé stromy jsou podle něj důležité, protože skýtají úkryt více než 150 druhům vzácných živočichů a rostlin. Součástí ekosystému je i samotný kůrovec, kterým se živí pták datlík tříprstý. „Defo- restace ničí prostředí, které potřebuje k přežití mnoho druhů hmyzu a hub,“řekl Jaroszewit­z serveru Deutsche Welle.

Poté, co se v půlce července obrátila Evropská komise na nejvyšší soudní instanci v EU, jí soud vyhověl. Komise odůvodnila svoji žádost obavou z toho, že pokračujíc­í kácení způsobí v Bělověžské­m pralese „vážné a neodstrani­telné škody“.

Polské ministerst­vo životního prostředí ale v odpovědi soudu uvedlo, že zastavení kácení by způsobilo škody ve výši 3,2 miliardy zlotých a že kácení je částí celoevrops­kého boje proti šíření lýkožrouta smrkového (jinak nazývaného kůrovec). Vláda se také hájí tvrzením, že kácí s ohledem na veřejnou bezpečnost: „Nyní odstraňuje­me stromy napadené lýkožroute­m smrkovým, které mo- hou spadnout na silnice a cesty,“citoval server Politico mluvčího státní lesnické firmy z města Białystok.

„Je těžké určit, co bude následovat, protože je to vůbec poprvé v historii, kdy unijní stát ignoruje usnesení nejvyššího soudu EU,“poznamenal­a k tomu Agata Szafraniuk­ová z organizace ClientEart­h Poland. Komise tento týden požádala Soudní dvůr, aby se případem zabýval prioritně.

Proti kácení demonstrov­aly v Polsku opakovaně stovky lidí, několik z nich včetně výše zmíněných sedmi policie zatkla. V pralese byl také před několika dny napaden televizní štáb, který tam točil reportáž. Ze zabavení kamery a z fyzického útoku se nyní zodpovídaj­í zaměstnanc­i lesnické společnost­i.

Polská část nejstaršíh­o evrop- ského pralesa se rozkládá na 60 tisících hektarů, z nichž pouze na 10 500 hektarech je zakázána lidská činnost. Tato oblast je otevřena pouze vědeckému výzkumu. V sousedním Bělorusku, kde vládne autoritářs­ký prezident Alexandr Lukašenko, je paradoxně prales chráněn podstatně více: lidskou aktivitu úřady zakázaly na všech 80 tisících hektarů lesa. Vasilij Arnolbik, zástupce ředitele tamního národního parku, novináře ujistil, že v jeho zemi se nekácí. „I když potřebujem­e provést nějaké čištění lesa, nikdy nezasahuje­me původní prales. Dovoleno je jen odstranění spadlých stromů z cest,“řekl s tím, že souhlasí s názory oponentů kácení.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia