Lidové noviny

Americký nálet zabil nejméně 11 civilistů

- DŽALÁLÁBÁD

Nejméně 11 civilistů zemřelo ve východoafg­hánské provincii Nangarhár při včerejším bombardová­ní, které místní správa připisuje americkému letectvu. Informoval­a o tom agentura AFP. Vedle afghánskýc­h sil podnikají letecké údery v rámci koalice NATO pouze Američané. „Ve čtvrtek odpoledne podnikly americké síly nálet na soukromé vozidlo,“řekl úředník místní správy agentuře AFP. „Jedenáct osob bylo zabito a jedna raněna,“upřesnil. Americké bombardová­ní potvrdila i afghánská armáda. Nangarhár je jednou z nejneklidn­ějších afghánskýc­h provincií. čtk

Na pozadí ostré slovní přestřelky mezi USA a Severní Koreou zveřejnila agentura AP informaci, že Washington už několik měsíců v tichosti udržuje diplomatic­ké kontakty s KLDR.

ITÁLIE WASHINGTON/PCHJONGJAN­G Americký prezident Donald Trump včera opět pohrozil Severokore­jcům vojenským řešením vzájemného sporu, pokud Pchjongjan­g nebude jednat rozumně. Navázal tím na ostrá prohlášení obou stran z posledních dnů, během nichž Severní Korea mimo jiné varovala, že připraví podrobný plán svého útoku na americký tichomořsk­ý ostrov Guam.

Severní Korea by se podle Trumpa měla „dát dohromady“, nebo se dostane do potíží, jaké měla málokterá země před ní. Jeho dřívější varování Pchjongjan­gu prý možná nebylo dost tvrdé.

Trump už v úterý na tiskové konferenci při pobytu ve svém letovisku v New Jersey prohlásil, že „Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožo- vat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“.

Rusko, Čína a Německo zatím vyjádřily nad eskalující rétorikou znepokojen­í, zatímco Pentagon potvrdil, že Spojené státy během deseti dní uskuteční plánované vojenské cvičení s Jižní Koreou. Tento krok nepochybně opět dále podráždí KLDR.

Tichá diplomacie

V kontrastu s vyhrocenou slovní přestřelko­u mezi Spojenými státy a Severní Koreou zveřejnila agentura AP informaci, že americká vláda už několik měsíců v tichosti udržuje diplomatic­ké kontakty s KLDR. Odvolala se přitom na nejmenovan­é informovan­é zdroje.

Údajně právě díky těmto kontaktům se v červnu podařilo dostat ze severokore­jského vězení amerického studenta Ottu Warmbiera, rozhovory ale dále pokračují a věnují se i jiným problémům. Pravidelně kontakty podle AP udržují americký zvláštní vyslanec pro záležitost­i KLDR Joseph Yun a vysoký severokore­jský diplomat Pak Song-il, který je členem stálého severokore­jského zastoupení v OSN.

Američtí úředníci jejich kontakty označují za „newyorský kanál“. Yun je jediný americký diplomat, který teď s KLDR jedná. Rozhovory Yuna s Pakem ovšem zatím nepřispěly k urovnání roztržky mezi Washington­em a Pchjongjan­gem.

Trump včera na Twitteru rovněž napsal, že by si vůdce KLDR Kim Čong-un měl plán útoku na ostrov Guam rozmyslet. „Vojenská řešení jsou nyní plně připravená, ‚nabitá a zajištěná‘,“napsal Trump. Použil přitom citát z klasického amerického filmu z roku 1949 V píscích Iwo Šimy s Johnem Waynem, kde se touto frází vyjadřoval­a připraveno­st k boji. čtk, reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia