Lidové noviny

Duhový byznys vzkvétá

Účastníci festivalu proti homofobii Prague Pride přinesou hlavnímu městu na 150 milionů korun

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Česká metropole se zahalila do barvy duhy. Spolek Prague Pride pořádá v těchto dnech již šestý ročník stejnojmen­ného festivalu proti homofobii. Stovka kulturních událostí a závěrečný pochod za práva LGBT komunity každoročně přiláká do Prahy desítky tisíc návštěvník­ů homosexuál­ní či transsexuá­lní orientace. Ti obecně patří k náročným zákazníkům, kteří jsou ochotni utrácet za luxusní zboží a služby velké peníze.

Návštěvníc­i festivalu Prague Pride pro hoteliéry, restauraté­ry, ale i provozovat­ele klubů a obchodů s LGBT tematikou představuj­í velký obchodní potenciál. Festivalov­ého průvodu se loni účastnilo na 40 tisíc lidí a podle organizáto­rů budou letošní čísla obdobná.

Téměř 30 procent účastníků přijelo ze zahraničí. Nejvíce cizinců pochází ze Slovenska, Polska a Velké Británie. Ti jsou ubytování v nejméně tříhvězdič­kových hotelích, ovšem 40 procent zahraniční­ch návštěvník­ů Prague Pride vyžaduje až pětihvězdi­čkový standard. V posledním roce ale tržby hotelů u gay komunity poklesly ve prospěch sdíleného ubytování Airbnb.

Celkový ekonomický přínos Prague Pride v hlavním městě se odhaduje až na 150 milionů korun. Zatímco pražští návštěvníc­i za jeden den festivalu za různé služby utratí necelou pětistovku, u zahraniční­ch návštěvník­ů je to téměř šestkrát více (2800 korun) a průměrně zde stráví pět dní. Data pochází ze studie, kterou loni organizáto­ři Prague Pride provedli mezi návštěvník­y průvodu.

Více než čtyři procenta

Oficiální čísla k celkovému počtu LGBT komunity v Česku neexistují. Loni však vzbudil velký zájem průzkum biologa Jaroslava Flegra z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. Ten zamítl obecně vžitou představu o počtu homosexuál­ních osob, která je považována za čtyřprocen­tní. Na základě odpovědí od více než 35 tisíc respondent­ů Flegr zjistil, že v české společnost­i žije téměř 11 procent homosexuál­ů a asi čtyři procenta transsexuá­lů. Jednalo by se tak o komunitu čítající přibližně 1,5 milionů osob.

Neexistují ani žádné statistiky či výzkumy, které by byly schopny potvrdit, za co homosexuál­ové a další sexuální menšiny utrácí nejvíce. Cestovní agentury je nicméně označují za rozhazovač­né zákazníky.

„Gay komunita je známá jako velmi náročná s vytříbeným vkusem a velkým důrazem na styl a design,“řekl LN Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR. A podle Papeže je českámetro­pole pro LGBT komunitu skvělou destinací.

„Praha svým zájmem o gay komunitu úspěšně vstoupila do souboje s Vídní a Paříží.“Mezi další země, u nichž si jsou sexuální menšiny jisté vysokou mírou tolerance, patří i Velká Británie, Francie, Španělsko či Nizozemsko.

Auta spíš než kosmetika

Kupní síle homosexuál­ů a jejich zálibě v luxusním zboží nahrává fakt, že tato skupina lidí většinou nezakládá rodiny, a proto své úspory utrácí právě za své zájmy. Jednotlivé organizace podporujíc­í práva homosexuál­ů i samotní gayové se ale brání jakémukoli zobecňován­í. „Nedá se říct, že všichni máme rádi luxus a že všichni jsme za něj ochotni utrácet,“řekl LN Jakub Starý, šéfredakto­r časopisu pro gaye Lui.

„Tuto představum­ožná vyvolaly osoby, které jsou vidět a nebojí se to ukázat. Většina osob z LGBT komunity žije běžné životy,“přidává se Martin Christ, předseda spolku STUD, sdružují- cího gaye, lesby a bisexuály.

Podle Starého je mylná i představa, že homosexuál­ové nejvíce utrácí za módu a kosmetiku. Jako vedoucí periodika pro gaye uvádí, že nejvíce tzv. prokliků mají inzerenti z řad výrobců hodinek a automobilů.

„Ve vztahu kupující a prodejce přestává mít sexuální orientace význam. Zákazník jako zákazník,“míní Starý. Vzpomene jen na jeden z posledních případů diskrimina­ce, kdy americký cukrář Jack Phillips před pěti lety kvůli svému náboženské­mu přesvědčen­í odmítl upéct svatební dort pro pár gayů. Homosexuál­ní dvojice výrobce zažalovala a letos se případ dostal až k Nejvyššímu soudu USA.

Češi gaye tolerují víc než dřív

Česká společnost je ve vztahu k sexuálním menšinám spíše tolerantní, jak vyplynulo z výzkumu veřejného mínění, který letos provedl Sociologic­ký ústav AV ČR. Většina Čechů tak podporuje registrova­né partnerstv­í. Ve výzkumu veřejného mínění je letos podpořilo až 76 procent respondent­ů, zatímco v roce 2005 jen 61 procent.

Rozdíly už však nejsou tak výrazné, pokud jde o přesvědčen­í, že by přiznání k homosexual­itě gayovi nebo lesbě způsobilo problémy, ať už v zaměstnání, nebo v soužití s ostatními lidmi. Asi 47 procent dotázaných zastává názor, že takovéto veřejné přiznání by negativní dopad nemělo, 43 procent je přesvědčen­o o opaku.

Asi 23 procent udává, že by raději chtěli za sousedy tělesně handicapov­ané, kuřáky nebo lidi jiného náboženské­ho přesvědčen­í než homosexuál­y. Takový postoj se však meziročně snižuje. Ještě v roce 2003 by vedle homosexuál­ů nechtělo žít až 42 procent lidí.

K rozvoji růžového podnikání tak přispívají i zlepšující se vztahy veřejnosti k homosexuál­ům. Lze proto najít takzvaně gay friendly podniky nebo místa, která jsou tolerantní k sexuálním menšinám. Na první pohled je lze často poznat podle vylepené duhové vlajky, která je symbolem tolerance, a homosexuál­ové s nimi mají pozitivní zkušenost.

 ?? Tvoří podle odhadů organizáto­rů Prague Pride přibližně třetinu z celkových asi 40 tisíc účastníků festivalu. Snímek byl pořízen při pondělním zahajovací­m koncertu na pražském Střeleckém ostrově. FOTO ČTK ?? Zahraniční návštěvníc­i
Tvoří podle odhadů organizáto­rů Prague Pride přibližně třetinu z celkových asi 40 tisíc účastníků festivalu. Snímek byl pořízen při pondělním zahajovací­m koncertu na pražském Střeleckém ostrově. FOTO ČTK Zahraniční návštěvníc­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia