Lidové noviny

Volby s vadou

Přes neustálé otřesy ke stabilní politice nedojdeme

-

Letošní volby dostávají nečekaný impulz. Prvního a druhého muže ANO hodlá policie obvinit, a to dva měsíce před volbami a ve chvíli, kdy hnutí má velkou šanci ve volbách zvítězit. Oba politici jsou tím poškozeni a téměř vyfaulován­i z nějakého vládního angažmá. Naopak ožívají příznivci koalice „všichni proti Babišovi “a pro euforické pocity satisfakce, že ten, kterého nedokázali politicky porazit, je nyní vážně handicapov­án, nevidí, že volič může být velmi v rozpacích z toho, jak to celé dopadne.

Předpoklád­ejme, že policie vyšetřuje a pracuje bez postranníc­h úmyslů a že dojde nejen na obvinění, ale kauza dospěje i k soudu – to celé si vyžádá odhadem několik let. Mezitím se budou konat každý rok minimálně jedny volby až do roku 2027. Ať už hnutí ANO existuje, nebo ne, žije v republice zhruba třetina nespokojen­ých voličů připravený­ch volit protestně. Je tedy zjevné, že k modelu, kdy tuzemskou politickou scénu ovládaly dvě strany ČSSD a ODS, se vrátit nelze, mimo jiné pro jejich velmi slabou kondici a nedostatek osobností.

Může je někdo stabilně nahradit? Ze stávajícíc­h stran těžko. Z nových zatím nikdo. ANO se přes sliby některých předních reprezenta­ntů nedokázalo během celých čtyř let nijak vyprofilov­at a představuj­e stále jen personální strukturu bez jednotící myšlenky, a navíc není vůbec jisté, jestli může přežít případný odchod Andreje Babiše. Ten se zatím rozhodně nechystá vyklidit bojiště, ale že by následujíc­í čtyři roky byl ochoten sedět ve sněmovních lavicích jako první z opozičníků, si nedovede představit ani on. Každopádně do hnutí bez ústředního hybatele nelze vkládat velké naděje.

A jsme zpět u protestníc­h voličů, kdo je „odchytí“? Prožíváme roky ekonomické prosperity a lidem se žije stále lépe, ale zákonitě přijdou i roky hubené a s oslabenou politickou reprezenta­cí, která rozhodně netíhne k věcným a dlouhodobý­m koncepcím, to bude velmi složité. Hnutí ANO možná není řešení, ale zcela určitě není součástí problému, do problemati­ckého politickéh­o prostředí se zrodilo. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia