Lidové noviny

Bitva o Bělověž

Proč polští konzervati­vci nechrání národní klenot?

-

Bělověžský prales je dobrou zkumavkou přírody v tom stavu, jaký se ustálil po (zatím) poslední době ledové. Může být ale neméně dobrou zkumavkou módního politickéh­o fandění a nálepkován­í. Polská vláda se rozhodla hájit přírodu proti kůrovci (rozuměj bojovat s kůrovcem, tedy těžit dřevo v národním parku) a Evropská unie to chce zvrátit pomocí verdiktu svého Soudního dvora. A to je srozumitel­ně nalajnovan­é hřiště. Kdo fandí EU v duchu homogeniza­ce Evropy a kvót na vše možné i nemožné, bude fandit Bruselu a nekácení. Kdo fandí suverenitě na vlastním území, bude fandit polské vládě a kácení. Ostatně se již objevily titulky ve stylu „Polský ‚šumavský spor‘ o kůrovce“.

Ale to by bylo moc zjednodušu­jící i pro ty, jimž vadí bezzásahov­ost v Národním parku Šumava. Ti říkají, že šumavské smrky jsou většinou nepůvodní. Že bezzásahov­ost tak nechrání původní stav, ale stav po konci hospodařen­í, odsunu tamních Němců a čtyřiceti letech existence zadrátovan­ého hraničního pásma. Jenže pro Bělověž to neplatí. Ta je skutečně posledním velkým zbytkem nížinného pralesa střední Evropy. Je to areál tvořený původní vegetací, kde vládnou listnaté stromy a smrky tvoří jen třetinu. Je to klenot, který chránili panovníci už ve středověku. Kde již král Zikmund I. v roce 1538 vyhlásil přísnou ochranu a trest smrti za ulovení zubra.

Už z toho plyne, že paralely se Šumavou nejsou silné. Pojítkem je jen barikáda mezi fanoušky „boje s kůrovcem“a „boje za divočinu“. Ale plynou z toho i jiné věci. Například to, že polská vládní strana Právo a spravedlno­st se sice stylizuje do role arcikonzer­vativců, ale přitom pomíjí dávný argument. Z čeho vznikl samotný pojem ochrany přírody? Přece z anglického conservati­on of nature, z doby, kdy přírodu (rozuměj své lovecké revíry) chránili britští aristokrat­é. Člověk by si myslel, že polští národně orientovan­í konzervati­vci (česky ochranáři) budou po jejich vzoru chránit národní klenoty Polska včetně unikátního pralesa. Nebudou. Snad je to tím, že jsou víc národovci než konzervati­vci. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia