Lidové noviny

Rafinovano­st

-

budeš smrdět“. Rozhodl jsem se ozvat. Zaprvé proto, že jsem tam jako exemplum svedeného trouby jmenován, zadruhé proto, že Lidovky jsou moje srdeční záležitost, protože jsem do nich psal už v době, kdy nebyly legální. A proto, když jsem odešel do důchodu a psaní mi začalo chybět, přijal jsem po dvou letech nabídku LN ku psaní jednoho Posledního slova týdně.

Už když jsem byl po okupaci 1968 zbaven možnosti psát do novin, stanovil jsem si dvě zásady do budoucnost­i, o které jsem věřil, že musí přijít: Nikdy nepsat, co si nemyslím, a nikdy se v jakékoliv redakci nevyskytov­at vedle autorů nenávistný­ch, ideologick­y zblblých či podrazácký­ch. To abych nesmrděl s nimi.

V tomto mi dnešní, zdůrazňuji dnešní, Lidovky poskytují potřeb-

Putna

Středa Baldýnský ný prostor. Ne že bych souhlasil se vším, co otisknou, no to veliké prrr! Třeba některé texty šéfredakto­ra Léka či Romana Jocha mne dovedou pěkně nas…, jak se to řekne slušně, aha, vytočit. Jenže po vychladnut­í musím uznat, že jsou to názory, v nichž (po mém soudu) v záplavě ideové hlušiny jsou nugetky, o kterých je možné přemýšlet. Řekl bych, že je to smysl a poslání novin.

A nyní o mém svedeném troubovstv­í a naivitě, jakož i o Lidovkách jako stranickém listu pana Babiše. Napsal jsem, že pan Babiš má vůdcovské sklony, neboť jeho vůle je v ANO zákonem nejvyšším, a že je tím velmi nebezpečný. „Stranické“Lidovky to otiskly bez dotazu, beze změny písmenka. Napsal jsem, že Andrej Babiš znamená největší ohrožení české demokracie od doby opoziční

Čtvrtek Rejžek smlouvy. „Stranické“Lidovky to otiskly bez dotazu a beze změny písmenka. No to jsou stranické noviny jako sloní noha, není-liž pravda?

Ovšem chápu, v tom je právě ta rafinovano­st. Obžalovaný se cynicky přiznal, nebo obžalovaný cynicky zapírá, to podle potřeby. Co tak kdyby Deník Referendum, jehož je pan Jakub Patočka patronem, otiskl naopak bez jakýchkoli­v doprovodů text o Andreji Babišovi jako o světle české politiky? To bych ho už nemohl při jeho kritice Lidovek považovat za výšplecht c. k. rakouské policie. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia