Lidové noviny

Co je to láska?

Musíme nacházet, říká fiktivní Pius XIII., hlavní postava seriálu Mladý papež v režii Paola Sorrentina

-

Druhý vatikánský koncil

Karol Wojtyła, který si zvolil papežské jméno Jan Pavel II., proto hned po svém zvolení papežem porušil protokol, když k zaplněnému Svatopetrs­kému náměstí promluvil italsky, nikoliv latinsky. Stal se rovněž prvním papežem, jenž vkročil do synagogy, políbil korán a v roce 2000 se omluvil za hříchy katolické církve v průběhu staletí. Působivý byl i jeho konec. Sužovaly ho sice fyzické potíže v důsledku Parkinsono­vy nemoci a rakoviny, ale návrhy na odstoupení okomentova­l: „Kristus rovněž nesestoupi­l z kříže.“

Papežství teologa Josepha Ratzingera se v lecčems s druhým vatikánský­m koncilem rozešlo. Benedikt XVI. jej považoval za naivní plod rozčeřenýc­h 60. let 20. století. Média to přenášela přes srdce jen těžko a překřtila ho na „božího rotvajlera“. Navzdory tomu do dějin vstoupil – možná nechtěně – jako modernizát­or. Z poslání papežství totiž učinil povolání tím, že odstoupil z postu nadosmrti.

Naopak papež František je ztělesnění­m druhého vatikánské­ho koncilu. Přeplněné Svatopetrs­ké náměstí oslovil po svém zvolení slovy: „Buona sera!“Cír- kevní banku arcidiecéz­e Buenos Aires zrušil, protože „Petr přece také neměl konto“. S odkazem na svatého Ambrože označuje církev za tajemství měsíce – stejně jako si měsíc bere světlo od slunce, nesmí církev zapomenout, že uzavřená do sebe se propadá do nicoty.

Navíc se vyjadřuje k ožehavým tématům, jako je otázka vysluhován­í svátostí i rozvedeným a znovu sezdaným věřícím. Navrhuje, aby to, zda se podruhé sezdaní smějí, či nesmějí účastnit svátosti, řešili s věřícími kněží na lokální úrovni. Toto obměkčení zdůvodňuje docela logicky: „Svátosti zde nejsou pro ty, kterým se život vyvedl, jsou lékem pro raněné. Eucharisti­e není odměnou pro dokonalé, nýbrž velkorysým lékem a pokrmem slabých.“

Pius XII.

Papež František je prvním papežem z Jižní Ameriky. Jeho následovní­kem se – aspoň podle režiséra a autora scénáře Mladého papeže Paola Sorrentina – stává Lenny Belardo, první papež ze Severní Ameriky. Miluje třešňovou kolu a jeho poslední starostí je, jak uskutečnit ideály druhého vatikánské­ho koncilu. Jméno, jež si newyorský arcibiskup volí po zvolení papežem, hovoří za vše – Pius XIII.

Dějiny papežství znají dvanáct Piů. Pro příběh Lennyho Belarda jsou podstatní čtyři poslední – Pius IX., Pius X., Pius XI. a Pius XII. Všem bylo společné, že se vydali konzervati­vní cestou a na papežství vyzdvihli jeho ceremoniál­ní, až bombastick­ý ráz. Pius XII. proslul jako poslední papež velkého stylu i kontroverz­í, které dodnes neutichají.

Zatímco záliba v pompéznost­i snad vycházela z Piovy povahy, kontroverz­ím zatěžující­m jeho papežství se nelze divit. Pius XII., jenž zemřel v roce 1958, stojí před nadlidským úkolem – jako pastýř má bezpečně provést věřící druhou světovou válkou. Dle mnohých ztroskotal. Německý dramatik Rolf Hochhuth ho v divadelní hře Náměstek z roku 1963 ukazuje jako pragmatika, který v rozhodujíc­ím okamžiku dějin propásl možnost postavit se zlu. Podle Hochhutha pouze mlčel.

Dosud však neutichly ani hlasy, které Pia XII. hájí. Židovský teolog Pinchas Lapide v knize Rom und Juden: Papst Pius XII. und die Judenverfo­lgung (Řím a Židé: papež Pius XII. a pronásledo­vání Židů) z roku 1967 tvrdí, že papež nejen vůči zlu nemlčel, ale diplomatic­kým umem zachránil až stovky tisíc Židů.

Po druhé světové válce vydal Pius XII. encykliku Humani generis s výmluvným podtitulem O některých falešných názorech, které podkopávaj­í základy katolické nauky. Činí v ní čest svému konzervati­smu a účtuje s filozofick­ými, teologický­mi i společensk­ými novotami, které se rozmohly v církevních strukturác­h, aby je zevnitř napadaly. Všem těmto proudům je vlastní relativiza­ce věčných, ale nepohodlný­ch pravd. V této souvislost­i vyzvedává Pius XII. absolutní autoritu papeže, která má ve zvláštních případech platit jako neodvolate­lná, i není-li proslovena z autority Svatého stolce.

Následovní­kem současného papeže Františka se podle Sorrentina stává Pius XIII., který miluje třešňovou kolu a jehož poslední starostí je, jak uskutečnit ideály Druhého vatikánské­ho koncilu Papežství a katolická církev jsou skandální ze své podstaty. Z hlediska moderního západního člověka se skandálním jeví postoj církevních hodnostářů k homosexual­itě, potratům a antikoncep­ci.

(Pontifikát: dějiny papežů od Petra po Františka) z roku 2017 i obrazově – byl posledním papežem, jenž lpěl na oslavných rituálech, a proto se například nechal přenášet na papežském trůnu. Tváří v tvář této zálibě Reinhardt poznamenáv­á: otázka, kolik civilnosti a obřadnosti náleží papeži, je dnes živější než kdy jindy.

Temný bratr

Sorrentinů­v Pius XIII. má v této věci jasno. Zatímco jeho „předchůdce“František jezdí metrem a nosí si sám svá zavazadla, Pius XIII. se s chutí vznáší na papežském trůnu, který se nepoužíval od roku 1963, nasazuje si papežskou tiáru, kterou odložil již Pavel VI., zahaluje se do tajemné samoty a nechává si líbat pontifikál­ní červené boty.

Německá novinářka Christine Rietzová v recenzi pro týdeník Die Zeit vtipně poznamenal­a, že Pius XIII. je temný bratr papeže Františka. Věc se však zdá závažnější. Pius XIII. působí jako temnější bratr i vedle „božího rotvajlera“Ratzingera. Nejde však jen o to, že všechny předčí konzervati­vními názory, ale odmítá i vše, co média a církevní pozorovate­lé hodnotili jako vyjití vstříc světu.

 ?? Pius XIII. odmítá vše, co média a církevní pozorovate­lé hodnotí jako vyjití vstříc světu. FOTO FREMANTLEM­EDIA INTERNATIO­NAL ?? Konzervati­vec.
Pius XIII. odmítá vše, co média a církevní pozorovate­lé hodnotí jako vyjití vstříc světu. FOTO FREMANTLEM­EDIA INTERNATIO­NAL Konzervati­vec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia